Tips & råd för föräldrar

Kunskap skapar trygghet. Här hittar du hundratals artiklar om det mesta rörande småbarnslivet, från sömnråd till föräldraskap, så att du kan bli trygg i din roll som förälder.

Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?

Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till förlossningen? Är det först när vattnet går? 
Förlossning värkar

Profylaxövningar - så hittar du lugnet under förlossningen

Profylaxövningar som hjälper den födande att slappna av och andas lugnare kan leda till en smidigare, tryggare förlossning. Här är 5 enkla övningar ni kan träna på innan det är dags. 
Profylaxövningar

Barnsäkerhet i badrummet - viktigt att tänka på

I badrummet kan det finnas hett vatten, halkiga golv och kemikalier, ett utrymme som snabbt kan bli farligt. Med några enkla förebyggande åtgärder kan du dock minska risken för olyckor och göra badrummet till en mysig plats för dig och ditt barn. 
Barn i badrum

Barnsäkra sovrummet: checklistan

För att alla ska sova tryggt gäller det att man har barnsäkrat sovrummet. Det gäller både små spädbarn och äldre barn som har blivit nyfikna klätterapor. Genom att tänka på barnsäkerhet kan man minska risken för olyckor och skador i sovrummet. 
Barn som leker i sovrum

Att resa som gravid - viktigt att veta

Det kan vara lockande att boka en flygbiljett för en sista semesterresa innan bebisen kommer. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att resa utomlands när man inte bara har sig själv att tänka på längre. Genom att planera smart - och packa gott om stödstrumpor - kan du få mysigast möjliga resa, även om du sedan mest orkar sitta i en solstol när du väl är framme. 
Flyga gravid

Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning

Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning. 
Förlossning

Om det blir kejsarsnitt

Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor. 
Kejsarsnitt

NIPT fosterdiagnostik - viktigt att veta

Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är NIPT, som har en hög säkerhetsgrad vad gäller att upptäcka kromosomavvikelser hos fostret.
NIPT-test

Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?

En förlossning kan kännas hektisk, läskig och inte minst smärtsam. Med hjälp av en erfaren och lugnande doula kan man få det stöd man behöver för en tryggare förlossning. 
Doula

Att vara gravid med nummer 2

Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.
Storasyskon och bebis

Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning

Under och efter graviditeten är det vanligt med besvär i bäckenbotten, såsom smärta och inkontinens. Genom att regelbundet göra knipövningar kan man upprätthålla styrkan i bäckenbottenmusklerna och minska besvären. 
Bäckenbottenhälsa

Träning efter förlossning - vad gäller?

Att börja röra på kroppen och träna igen efter förlossningen kan stärka både fysiskt och psykiskt mående, samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig efter att ha fött barn. Genom att följa några grundprinciper kan man undvika skador eller onödig påfrestning under en redan känslig tid. 
Mamma och barn på golv

Din bebis utveckling: 9-10 månader

Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling. 
Bebis 9 månader liggandes på rygg i säng

Välj rätt napp till din bebis - så gör du

Att välja napp - det ska väl inte vara så svårt? Det är lätt att tänka så innan man blivit förälder, ända tills man står där med en skrikande bebis som vägrar ta den färggranna, söta nappen man valt ut. Ge inte upp, här är barnspecialisternas råd om hur du kan välja rätt napp. 
Napp i mun bebis

Din bebis utveckling: 11-12 månader

Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet. 
Bebis 11 månader

Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma

Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel. 
Vattenförlossning

Magdroppar för bebis - hur ska de användas?

Magont och spädbarnskolik kan vara tufft både för förälder och bebis. Det finns visst vetenskapligt stöd för att magdroppar kan hjälpa. Knodds barnspecialister går igenom hur man använder dem. 

VAB-hösten: så blir den

Nu är hösten här. Dags för blöta strumpor, inomhuslek på förskolan och säsongens ständiga följeslagare: smittsamma virussjukdomar. Efter flera ovanliga år i pandemins spår är det svårare än någonsin att förutspå årets vab-höst. Därför hjälper Knodds barnläkare Younis till att reda i läget.  

Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård

Med så många valmöjligheter och vårdaktörer kan det ibland vara svårt som småbarnsförälder att veta var och hur man ska söka vård för sitt barn. För att göra det lättare har vi samlat hela listan över olika former av barnsjukvård samt varje regions digitala vårdalternativ.  
en mamma och två sjuka barm

Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 

Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen. 

Vad innebär KUB och hur görs det?

Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är KUB, kombinerat ultraljud och blodprov, som erbjuds mot slutet av första trimestern. 
Gravid kub-test

Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart

Det är vanligt att känna oro inför en förlossning. För en del övergår oron till en lätt, måttlig eller svår förlossningsrädsla. Dock kan de flesta känna sig tryggare inför förlossningsdagen genom att prata med sin barnmorska och ta del av stöd och insatser som finns.
Förlossning nyfödd

Bebisens sömn vid 8 månader – vad hände här?

Det lilla spädbarnets sömn förändras mycket under det första året. Vid åtta månaders ålder märker många föräldrar av en period med orolig sömn. Det som tidigare fungerade kanske inte längre fungerar på samma sätt. Det här är helt normalt, och med lite extra tålamod tar ni er snart igenom den här perioden.
bebis med napp som ligger i säng

När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?

Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen. 
mamma och dotter utomhus

Senaste nytt: vaccin mot RS-virus skyddar nyfödda

RS-virus är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn under ett år. Ett nytt RS-vaccin som kan ge skydd åt de allra minsta har nu godkänts av EU-kommissionen samt livs- och läkemedelsverket FDA i USA. Knodd undersöker vaccinet och vad det kan innebära för småbarnsföräldrar. 
bebis som sover

SOS Förälder + Knodd: för ett tryggare föräldraskap

Som del i Knodds arbete för ett tryggare föräldraskap samarbetar vi med SOS Förälder, som hjälper förstagångsföräldrar genom den omtumlande processen att bli föräldrar. Vi pratade med SOS Förälders grundare Josefin Roxvall om hur hon hamnade här och hennes förhoppningar med verksamheten. 
bebishand

Fysioterapeuten tipsar: Så får du en bekvämare matningsstund med din bebis

När man är nybliven förälder hamnar mycket fokus på bebisen, men det är också viktigt att ta hand om sig själv. Att ta sig tiden att få till en skonsam och bekväm position vid matning gör verkligen under för kroppen, för att orka i längden.
bebis som blir flaskmatad

Första tiden efter födseln - experternas råd för mamma och barn

Att få ett barn är en omvälvande upplevelse och den första tiden efter födseln blir en omtumlande blandning av lycka, tårar, återhämtning, rubbad sömn och fyrtioelva försök att byta blöjor och knyta bärsjalar. Barnmorskor och läkare på den digitala kvinnomottagningen EsterCare och Knodds barnspecialister har därför satt ihop sina bästa råd så att du som just fått barn tryggt kan navigera den här magiska och ofattbara tiden. 
bebis som sitter i knä på mamma

Knoddkartan – Din guide till barnvänliga ställen

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att hitta barnvänliga platser, utflyktsmål och ställen att i lugn och ro gå ut och äta med barnen. Därför har vi utvecklat Knoddkartan, en interaktiv guide till barnvänliga platser runt om i Sverige. Hjälp andra föräldrar och få hjälp själv genom att dela och hitta dina guldkorn för en smidigare, mysigare resa med barn. 
bebis som klappar en get

Sommarutflyktsmat som är snäll mot magen

Med sommaren kommer härliga långa och korta utflykter och otaliga picknickkorgar och matlådor. Men hur ska man tänka kring maten för att undvika magsjuka? Några av våra picknickklassiker är inte så lämpliga när det är varmt eller när många händer petar i samma matlådor. Men det finns också en mängd smarta hacks för att hålla maten fräsch och kloka råd om vad som passar bäst att ta med till stranden. Här delar Knodds barnspecialister med sig av sina bästa råd för sommarmagarna!
picknick med bebisar

Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet

Gravidvecka 41 är sista veckan då graviditeten räknas som fullgången. Ungefär en tiondel av alla graviditeter fortsätter dock in i nästa vecka och räknas som att ha gått över tiden. Olika regioner har olika rutiner, men barnmorskan fortsätter ha koll på att bebisen mår bra. Ibland blir det aktuellt med igångsättning. 
illustration av foster i vecka 41

Gravid vecka 40 - allt om din graviditet

I gravidvecka 40 räknas graviditeten fortfarande som fullgången och det är inte mycket kvar för barnet i magen att utveckla eller förbereda. Du som är gravid går troligtvis i otålig väntan och tänker säkert på första tiden efter att bebisen är född. 
illustration av foster i vecka 40

Gravid vecka 39 - allt om din graviditet

De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Både bebisen och den gravida fortsätter samla energi och vila upp sig i förberedelse för förlossningen. 
illustration av foster i vecka 39

Gravid vecka 38 - allt om din graviditet

I gravidvecka 38 är graviditeten fullgången och bebisen i magen redo för allt vad livet ute i världen innebär. Det betyder dock inte att bebisen tycker det är dags att komma ut. För dig som är gravid kan det krävas lite knep för att orka vänta. 
illustration av foster i vecka 38

Gravid vecka 37 - allt om din graviditet

I gravidvecka 37 tar graviditeten sina sista steg mot att vara fullgången, även om det kan dröja tills bebisen känner sig redo att komma ut. Det blir dags för barnmorskebesök igen och du som är gravid kanske börjar tänka på förlossningen och hur det kommer att vara efteråt. 
illustration av foster i vecka 37

När hunden får ett människosyskon 

Att få ett barn är en stor omställning för vilken nybliven förälder som helst och vardagen blir sig aldrig lik igen. För familjens hund kan det också bli som natt och dag. Hundexperterna på Lassie ger tillsammans med Knodds barnspecialister sina bästa råd om hur du som hundägare och förälder kan hitta tillbaka till familjefriden - och skapa en livslång vänskap mellan familjens mindre medlemmar. 
hund och bebis

Gravid vecka 35 - allt om din graviditet

I gravidvecka 35 räknas man som höggravid och ordet kan tyckas lämpligt när det känns som att bebisen tar upp allt utrymme i magen. Bebisen fortsätter lägga på sig underhudsfett medan du som är gravid kanske börjar fundera på en del av det praktiska efter födseln. 
illustration av foster i vecka 35

Gravid vecka 34 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 34 kan väntan börja kännas evighetslång och kroppen är tyngre än någonsin. Bebisen i magen är redo för ett liv ute i världen men tar gärna några veckor till att stärka lungorna och lagra underhudsfett. Själv kan du förbereda förlossningsbrev och fundera på vändningsförsök. 
illustration av foster i vecka 34

Gravid vecka 33 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 33 kan du som är gravid vara hungrigare än någonsin medan barnet lägger på sig mer och mer underhudsfett. Barnmorskan har koll på att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, så det är väl värt att fortsätta gå på de täta kontrollerna. 
illustration av foster i vecka 33

Gravid vecka 31 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 31 växer både bebisen och den gravida. Nu gäller det att samla energi genom extra mellanmål och vila för att hålla kursen de sista veckorna. 
illustration av foster i vecka 31

Gravid vecka 30 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 30 börjar det troligtvis bli ont om plats i magen. En del bebisar har nu vänt sig upp och ner i förberedelse för förlossningen och resten av tiden i magen handlar om att lägga på sig underhudsfett och gå upp i vikt. 
illustration av foster i vecka 30

Gravid vecka 29 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 29 tar både magen och tankarna om livet efter förlossningen upp allt mer plats. Du som är gravid kan behöva anpassa vardagen och få mer stöd av närstående för att orka med. Bebisen i magen får allt mindre utrymme, men än går det att slå kullerbyttor och sparka loss. 
illustration av foster i vecka 29

Gravid vecka 28 - allt om din graviditet

I vecka 28 har graviditeten nått tredje trimestern. Bebisen lägger på sig underhudsfett och får ett allt mer komplext minne, medan du som är gravid kanske börjar stressa över sådant som måste köpas. Det är ovanligt, men en del barn föds för tidigt och det kan Knodds barnspecialister en hel del om. 
illustration av foster i vecka 28

Gravid vecka 27 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 27 har man nått slutet på den andra trimestern. Bebisen i magen övar vidare på sina färdigheter medan blivande föräldrar börjar förbereda för förlossning och för att ha ett barn hemma. 
illustration av foster i vecka 27

Gravid vecka 24 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 24 innebär att även utomstående kan känna barnet i magen sparka och röra på sig. Bebisen lagrar underhudsfett och jobbar på medvetet tänkande, medan du som är gravid kan passa på att se över vaccinationsskyddet. 
illustration av foster i vecka 24

Gravid vecka 23 - allt om din graviditet

I gravidvecka 23 tar barnets organ på sig nya arbetsuppgifter, samtidigt som gravida med tunga eller farliga arbeten kan börja tänka på graviditetspenning. 
illustration av foster i vecka 23

Gravid vecka 22 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 22 innebär ofta att det är full fart på bebisen i magen när du som är gravid försöker vila. Utvecklingen går fort framåt med unika skillnader för varje barn. Du som är gravid kanske stöter på det ovälkomna gravidbesväret hemorrojder. 
illustration av foster i vecka 22

Gravid vecka 19  - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 19 växer magen och kroppen ordentligt. Det behövs, både för att tillgodose det växande fostrets behov och i förberedelse för när barnet är fött. En del gravida börjar oroa sig inför förlossningen, men det finns många stärkande metoder som kan lindra förlossningsrädsla. 
illustration av foster i vecka 19

Gravid vecka 15 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 15 innebär att man har klivit in i graviditetens andra trimester. För den gravida kan illamåendet börja lägga sig samtidigt som det kan kännas annorlunda att röra på sig än vanligt. Fostret börjar stärka skelettet och suga på tummen. 
Illustration av foster i vecka 15

Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg

Det står högt på föräldrars önskelistor att deras bebis ska kunna somna och somna om själv, men alla metoder passar inte alla familjer. Den här flexibla steg-för-steg-guiden går att anpassa efter just ditt barn, utan att du behöver stå ut med hjärtskärande gråt. 
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng

Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn

Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden. 
två barn som ligger på golvet och läser en bok

Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem

När sommaren kommer blir det äntligen lätt för barn att springa ut och leka i det gröna gräset igen. I samband med solig utelek är det dock också högsäsong för flera vanliga typer av hudbesvär. Ihop med hudterapeuter och farmaceuter på onlineapoteket Apohem, som erbjuder ett brett sortiment för barn, har barnspecialisterna på Knodd samlat råd så att du kan förhindra att ditt barn får klåda och hudskador – och minska risken för att bli sittande inomhus under soliga sommardagar. 
bebis som blir insmord med solkräm

Gravid vecka 11 - allt om din graviditet

I gravidvecka 11 kan fostret gapa, gäspa och svälja. Mindre detaljer på kroppen, som naglar och ögonlock, börjar utvecklas. För er som ska bli föräldrar kan det hända mycket i relationen till varandra i takt med att gravidmagen växer. 
illustration av foster i vecka 11

Gravid vecka 13 - allt om din graviditet

I gravidvecka 13 tränar fostret på att stärka nackmusklerna och problemlösningsförmågan. Du som är gravid kanske blir mer störd av förkylningar än vanligt, men fostret störs inte så länge du följer barnmorskans råd om vad som gäller när du blir sjuk. 
illustration av foster i vecka 13

Gravid vecka 14 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 14, första trimesterns sista vecka, kan kännas lugnare för den gravida, då illamående och yrsel börjar avta och graviditeten är mindre känslig än tidigare. Inne i livmodern har fostret tydliga kroppsdelar och en nyfunnen förmåga att hicka. 
illustration av foster i vecka 14

Gravid vecka 17 - allt om din graviditet

I gravidvecka 17 växer fostret ordentligt och lagrar fett både innanför och utanpå kroppen. Du som är gravid kan märka av nya förändringar i kroppen, såsom pigmentförändringar och bäckensmärta. 
illustration av foster i vecka 17

Gravid vecka 21 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 21 innebär att halva graviditeten ligger i backspegeln. Nu börjar en individuell tillväxtkurva för fostret, som gör allt mer medvetna rörelser i magen. För gravida förändras bäckenbottenmuskulaturen, så det är en utmärkt tid att börja göra knipövningar.
illustration av foster i vecka 21

Gravid vecka 36 - allt om din graviditet

I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags. 
illustration av foster i vecka 36

Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor

Att få sin bebis att sova hela natten är många föräldrars dröm, särskilt när sömnbristen verkar äga hela vardagen. Med goda rutiner och rimliga förväntningar kommer ni långt. 
spädbarn som sover i mammas famn

Hjälp! Mitt barn matvägrar

Det finns många anledningar till varför barn matvägrar, men oavsett anledning kan det vara både frustrerande och nervöst att som förälder ha ett barn som inte äter. Här hittar du konkreta råd som kan hjälpa dig och ditt barn att hitta matlusten igen. 
barn som sitter vid bordet och äter

Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen

Att inte få sova ordentligt är något av det slitsammaste som föräldrar måste handskas med under småbarnsåren. Kortvarig sömnbrist är inte farligt men det finns saker du kan göra som hjälper kroppen återhämta sig så att du får mer ork i vardagen. 
bebis som sitter vaken i säng bredvid pappa som sover

Gravid vecka 16 - allt om din graviditet

I gravidvecka 16 börjar magen växa ordentligt för många, även om det är individuellt när kulan börjar synas. Fostret kan uppfatta plötsliga, höga ljud och jobbar på att lägga på sig underhudsfett. För en del gravida är det dags för ett barnmorskebesök, ett bra tillfälle att prata om eventuell förlossningsrädsla. 
illustration av foster i vecka 16

Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem

Sömnproblem hos barn är inget nytt och alla familjer försöker hitta sina lösningar. Med några små justeringar kan ni komma långt på vägen mot en godare natts sömn.

Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar

Det uppstår många frågor under graviditeten och inför förlossningen, allt från vad som är säkert att äta till hur ont det gör att föda ett barn. Knodds barnmorska svarar på de vanligaste. 
frågor under graviditeten

Gravid vecka 25 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 25 har bebisen en egen dygnsrytm i magen och kan börja reagera på puffar utifrån. Det är dags för barnmorskebesök igen, även om du som är gravid kanske har allt svårare att få på dig skorna. 
illustration av foster i vecka 25

Gravid vecka 32 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 32 innebär både att förlossningen närmar sig - och att det är långt kvar. Bebisen växer ordentligt i storlek och du som ska bli förälder kanske börjar förbereda både praktiskt och mentalt inför allt som snart kommer hända. 
illustration av foster i vecka 32

Gravid vecka 26 - allt om din graviditet

I gravidvecka 26 tränar bebisen på att andas och stärka lungorna, samt att smaka lite på vad mamma äter. Du som är gravid kanske känner dig lite hungrigare än vanligt när bebisen samlar på sig underhudsfett.  

Gravid vecka 20 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 20 innebär ofta en lugnare period med bättre mående, samtidigt som bebisen i magen börjar snurra runt så att det känns. Med lite råd för bättre sömn och praktisk vägledning från barnmorskan kan du tryggt ta dig igenom även denna vecka. 
illustration av foster i vecka 20

Gravid vecka 18 - allt om din graviditet

Att nå gravidvecka 18 kan kännas pirrigt för blivande föräldrar. Den här veckan är det nämligen dags att få se bebisen på ultraljudsundersökningen. Bebisen växer och tränar på kullerbyttor, samtidigt som du som är gravid allt mer börjar uppskatta stödstrumpor. 
illustration av foster i vecka 18

Gravid vecka 12 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 12 innebär att ha nått en stor milstolpe. Nu är graviditeten inte lika känslig och fostret tränar både på att suga på tummen och att rynka på pannan. Själv kanske du tänker mycket på att bli förälder eller att förbereda blivande storasyskon inför förändringen som är på gång. 
illustration av foster i vecka 12

Gravid vecka 1-3 - allt om din graviditet

När du är gravid i det som kallas vecka 1 och 2 har graviditeten egentligen inte börjat. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, vilket innebär att befruktningen sker först någon gång mot slutet av vecka 2 eller början av vecka 3. Det är inte bara i kroppen det händer saker, utan huvudet kan fyllas med funderingar på en gång. 

Gravid vecka 9 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 9 syns fortfarande ingenting på utsidan, men inne i livmodern händer det saker hela tiden. Embryot ser allt mer ut som en människobebis, samtidigt som hormoner i kroppen gör sitt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för graviditeten. 
illustration av foster i vecka 9

Gravid vecka 4 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 4 har du egentligen bara varit gravid i två veckor. Ett befruktat ägg har fäst sig i livmodern och kroppen ställer in sig på att ta hand om ett helt liv till. Att du som är gravid tar folsyra skyddar det lilla embryot från start. 
illustration av fostrets utveckling i vecka 4

Gravid vecka 10 - allt om din graviditet

I graviditetens vecka 10 räknas det officiellt att man har ett foster i magen och fostret börjar allt mer se ut som ett litet, litet barn. För dig som är gravid kan det vara skönt att börja eller fortsätta träna så att kroppen lättare anpassar sig till förändringarna. 
illustration av foster i vecka 10

Gravid vecka 8 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 8 kanske kroppen börjar kännas lite större, även om det inte märks för utomstående. Det kan kännas pirrigt men också ge upphov till en del oro. Inne i livmodern utvecklar embryot organ, kroppsdelar och små ansiktsdrag för fullt.   
illustration av foster i vecka 8

Gravid vecka 7 - allt om din graviditet

I graviditetens vecka 7 fortsätter embryots inre organ att utvecklas och början till små armar kan urskiljas. Även du som är partner eller medförälder kan ha huvudet fullt av funderingar. 
illustration på foster i vecka 7

Barns sömn de första åren - stora sömnguiden

Det finns väl få saker som föräldrar tänker så mycket på under småbarnsåren som barns sömn. Hur gör man för att få bebisar att sova, och är ens barns sömn normal? Knodds barnspecialist Marie ger svar på föräldrars vanligaste frågor.
sovande bebis

Sårvård hos småbarn - så behandlar du ditt barns sår

Det är vanligt med små sår hos barn, allt från skrubbsår till skärsår och skavsår. Då är det viktigt att hålla rent och kanske plåstra om. Ofta kan du ta hand om små sår hemma i ett par enkla steg. 
plåster på knä

Gravid vecka 6 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 6 är embryot i livmodern stort som ett blåbär. Själv kan du börja känna av gravidillamående, men embryot växer för fullt varje dag.  

Så tränar du bäst under graviditeten

Att kroppen förändras under graviditeten är oundvikligt, men det betyder inte att du inte längre kan träna. Tvärtom kan träning bidra till en smidigare graviditet och förlossning, mindre gravidbesvär och bättre mående. Du kan dock behöva anpassa hur du rör dig. 
gravid kvinna som gör yoga

Föräldrakyssen - så får du ut föremål ur näsan på ditt barn

Att barn stoppar upp föremål i näsan är både vanligt och lite skrämmande. Föräldrakyssen är en effektiv metod som hjälper dig få ut föremålet utan krångliga och stundtals påfrestande vårdingrepp. 
illustrerad bild på förälder som gör föräldrakyssen

Gravid vecka 5 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 5 är det möjligt att du redan känt av förändringar i kroppen. Det är också möjligt att du inte märkt någonting alls, men för det lilla embryot i livmodern är det redan full fart i utvecklingen. 

Kan man äta…? Stora matguiden för gravida

Under graviditeten är det viktigt att äta rätt, både för att du som är gravid ska må bra och orka med, och för att bebisen i magen ska utvecklas och växa till sig på bästa sätt. Då är det inte konstigt att frågorna om vad man får äta under graviditeten är många.
gravid som äter frukt

Anknytning när du inte är föräldraledig: barnpsykologens råd

En del föräldrar oroar sig för att inte kunna knyta an till sitt barn om eller när de inte är föräldralediga. Knodds barnspecialister ger råd om hur du kan stärka relationen till ditt spädbarn, även om du arbetar. 
föräldrar som leker med sin bebis på golvet

Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning

Att föda barn är en stor prestation, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt är ögonblicket då ditt barn kommer till världen fantastiskt och livsförändrande. Knodds gratis och digitala profylaxkurs ger dig kunskap och praktiska övningar som stärker dig inför förlossningens utmaningar. 
Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage

Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong

Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk. 

Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den

Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget. 
sjukt barn som ligger i sängen

Julbord för gravida och barn - experterna ger råd kring julmaten

Julen nalkas och både vuxna och barn längtar efter mysiga stunder tillsammans i firandet. Men för gravida kan det kännas som en djungel att styra rätt i vad man får äta samtidigt som spädbarnsföräldrar kan oroa sig för vad de kan ge bebisen den första julen. Därför har Knodds barnspecialister knåpat ihop en guide med allt föräldrar behöver veta för en riktigt god jul.
julmat gravida och småbarn

Allt om amning: tips och positioner

Amning kan ge bebisar en fin start i livet, med näring, skydd och närhet på en gång. Samtidigt är det inte helt självklart hur allt ska fungera. Knodds barnspecialister har därför samlat denna stora guide om amning, med goda råd om amningspositioner, tips för att komma igång, och tankar kring vad man kan göra om det krånglar. 
bebis som ammas

IVF - ett barn blir till (med lite hjälp)

IVF - eller provrörsbefruktning - blir allt vanligare i Sverige. Det ger en möjlighet för ofrivilligt barnlösa, ensamstående mammor och lesbiska par att få egna, efterlängtade biologiska barn. Samtidigt kan det vara en psykiskt och fysiskt påfrestande process. 
kvinna med en nyfödd bebis i famnen

Ska det vara så här tufft att vara förälder?

Att det är tufft att vara småbarnsförälder har de flesta hört, men ändå är det många föräldrar som överrumplas just av hur krävande det visar sig vara. Det kan vara allt från att bebisen inte sover, till att relationen knakar och att man själv får helt slut på energi. Det kan vara svårt att komma undan helt, men det går att göra perioden lättare för sig. 
bebis som är vaken när mamma sover

Mat för gravida - vad man får äta och inte

Under graviditeten är det viktigt att tänka på vad man äter för att fostret ska växa och må bra. Knodds barnspecialister ger goda råd om vad man ska äta och vad man inte ska äta som gravid.
gravid kvinna som sitter på golvet och äter hallon

Om mobbning i förskolan 

Mobbning i skola och förskola är en svår situation som kan lämna starka spår hos barn och ge men för livet. Då är det inte konstigt att många föräldrar oroar sig för det när det kommer till deras barn. Men med vuxnas hjälp kan mobbningsproblem förbättras. 

Nyttan och nöjet med barns flerspråkighet

Majoriteten av världens befolkning är idag flerspråkig och barn som växer upp med flerspråkighet får en riktig skjuts in i flera olika kulturer och inlärningens värld. 
Förskolebarn

Gravidillamående, halsbränna och andra besvär under graviditeten

Det är vanligt att uppleva olika besvär under graviditeten - allt från illamående och halsbränna till bäckensmärta och hemorrojder. Ofta är besvären ofarliga för både den gravida och fostret, men kan ändå behöva lite extra omsorg och lindring. 
gravid kvinna som håller sig för huvudet

Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?

Att små barn ofta är sjuka kommer inte som någon överraskning för ständigt vabbande föräldrar. Sjukdomar under småbarnsåren hjälper till att utveckla immunförsvaret, men det finns också några knep som stärker kroppens förmåga att bekämpa infektioner.
sjuk bebis som ligger i mammas knä

Så blir hund och barn bästisar med din hjälp - experterna tipsar

Relationen mellan hund och barn kan vara fantastisk och de kan skapa ett starkt band tillsammans. Det är för många en dröm att kunna uppfostra sitt barn tillsammans med en hund. Samtidigt finns det medföljande risker. Därför är det viktigt att du som vuxen alltid har uppsikt när barnet och hunden umgås. Med några goda råd från hundexperterna på Lassie djurförsäkringar och barnspecialisterna på Knodd kan du minimera riskerna och samtidigt lägga grunden för ett tryggt samspel mellan dina allra käraste: din hund och ditt barn. 

Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd

Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.
Bebis som står i spjälsäng

Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom

Små barn blir sjuka ofta under sina första fyra år. Genom att träna sitt immunförsvar under de här åren lägger de dock grunden för ett friskare liv på sikt. Knodds barnspecialister har samlat det viktigaste du behöver veta om de vanligaste barnsjukdomarna som barn behöver ta sig igenom. 

Grattis till plusset - om första tiden som gravid

Plötsligt står det där: plusset på stickan. Er resa hit kan ha varit kort eller lång, noggrant planerad eller kanske inte alls, men nu är något stort på gång och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Enklast är att börja här. 
bild tagen uppifrån på kvinna som håller i ett positivt graviditetstest

Blödningar under graviditeten

Blödningar under graviditeten - vare sig de sker tidigt eller sent - kan vara läskiga. De allra flesta blödningar är ofarliga, men det kan vara bra att hålla koll och i vissa fall kontakta sjukvården.
gravid kvinna som håller handen på magen

Barnmorskans råd - bästa gravidapparna

En gravidapp kan hjälpa blivande föräldrar att förstå bebisens utveckling och vad som sker i den gravidas kropp, samt ge viktig information och råd om hur man får en så frisk och välmående graviditet som möjligt. Erfarna barnmorskan Anna Bylin, som varit med och tagit fram Knodds gravidapp, ger råd om de bästa apparna för gravida. 
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen

Vad är fosterdiagnostik?

Fosterdiagnostik används under graviditeten för att avgöra hur fostret mår och utvecklas, bland annat genom blodprov och ultraljud. Vanligast är att få positiva besked, men det är klokt att noga tänka igenom sitt beslut innan man går vidare med testerna. 
barnmorska som gör ultraljud

Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida

Besöken hos barnmorskan när man är gravid är inte bara till för att ha medicinsk koll på bebisens tillväxt i magen. Barnmorskan är även en guide genom graviditeten, med goda råd, lugnande ord och en länk till det stundande föräldraskapet. Här samlar vi allt du behöver veta om vad som sker hos barnmorskan, från första besöket ända till bebisen äntligen är här.
barnmorska som gör ultraljud

Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer

Som blivande förälder vill man gärna ha allt på plats innan bebisen kommer, men det blir mycket att skaffa på en gång och en hel del som sedan inte behövs. För att hjälpa föräldrar reda i djungeln har vi därför samlat en lista över sådant man inte behöver köpa innan bebisen är här. 
bebis som pekar på gravidmage

När ett barn föds för tidigt

Ibland går det fortare än man tänkt och barnet föds långt innan datumet man ringat in i kalendern. Det kan kännas läskigt för föräldrar, men i Sverige finns världsledande sjukvård som hjälper för tidigt födda barn att utvecklas och må så bra som möjligt. 
prematurfödd bebis

Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)

Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling. 
barn som leker med klossar

Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på

Kanske kom hunden innan barnen, eller så vill du öka mysfaktorn hemma genom att skaffa ett husdjur till ditt barn – alldeles oavsett så är ni nu flera som ska samsas om utrymmet och uppmärksamheten. Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke vad gäller barn och djur i hemmet.
barn och hund

Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart

Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger Jenny Werner, Leg Barnsjuksköterska på den digitala barnspecialisten Knodd, sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.
flicka med ryggsäck

Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren

Vi frågade småbarnsföräldrar vilka orosmoln som finns inför sommarsemestern. Solskador, vätskebrist, getingstick, olyckor vid vatten och långa bilresor är några saker som finns med på listan över de tio vanligaste orosmolnen. Nästan hälften av respondenterna överväger dessutom att stanna hemma på semestern för att det blir enklare med bebis eller småbarn.
bebis under parasoll

Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen

Sommaren stundar och snart bär det iväg på semester och utflykter med familjen. Då kan det vara bra att packa med sig de viktigaste nödvändigheterna om sommarplågor eller olyckan skulle vara framme. Vår barnspecialist Jenny delar här med sig av sina bästa tips på vad du som förälder bör packa ner i första-hjälpen-väskan för båtturen, utflykten i skärgården, skogsturen, dagen på stranden eller resan utomlands.
första hjälpen kit

Råd för dig som inte ammar

Vissa nyblivna föräldrar vill eller kan inte amma sin bebis. Det finns många skäl till detta men kan ändå kännas jobbigt för dig som förälder. Våra barnspecialister har samlat goda råd om vad som är viktigt att tänka på och hur du som inte ammar kan stärka anknytningen till din bebis även vid flaskmatning. 
bebis som flaskmatas

Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn

Det som ofta kallas trotsåldern är egentligen en del i barnets utveckling som tyder på en nyupptäckt vilja och självständighetsträning. Konflikter kan dock uppstå när barnets vilja inte passar omvärlden för stunden. Vi har här samlat barnspecialisternas bästa råd för hur du hanterar dessa perioder på ett smidigt sätt  - för både dig och din knodd.
barn som putar med munnen

1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?

När ditt barn är sjukt kan det vara svårt att veta var du ska söka vård. Den här artikeln förklarar vad som erbjuds av 1177, vårdcentral och digitala vårdgivare såsom Kry, Doktor.se och Knodd - och när det är bäst att uppsöka de olika. 
barn med rosiga kinder som sitter i knä på mamma

Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren

Att börja med smakportioner är både spännande och nyttigt för ditt barn. Knodds barnspecialister har samlat exempel på bra mat i olika åldrar och några goda råd om hur bra matvanor kan bygga livslång god hälsa hos ditt barn. 
litet barn som blir matat

Nyhet - Knodd är med dig ända från plusset på stickan

Du har länge kunnat följa ditt barns utveckling under småbarnsåren i Knodds app. Nu växer appen ytterligare - med mer information om barns utveckling och en helt ny funktion för att följa ditt barns utveckling även under graviditeten. 
Gravid kvinna i säng

Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder

Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i storlek från små till stora former och kan vara få eller många. Det kan vara svårt att bedöma orsaken till utslagen, men hos barn beror de ofta på virusinfektioner. Lär dig skilja på olika utslag hos barn med hjälp av vår bildguide. 
barn med utslag på kroppen

Hur kan man prata med barn om krig och svåra händelser?

Med alla oroligheter som just nu sker runt om i världen kan det hända att ditt barn sitter med stora - och ibland läskiga - funderingar. Knodds barnspecialister hjälper dig prata med ditt barn om krig, tragiska händelser och andra oroligheter. 
barn och vuxen som håller hand

Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet

Tryggt föräldraskap handlar om att skapa en positiv anknytning och stark relation mellan dig och ditt barn. Detta förmedlar en lugn och positiv inställning till omvärlden och låter barnet utforska omvärlden, trygg i vetskapen om att du finns där så fort du behövs. 
barn som sitter på golvet och ritar

Traditionella kärnfamiljen - finns den?

Kärnfamilj är en typ av familjebildning, men det finns flera andra, såsom bonusfamiljer, ensamstående familjer och regnbågsfamiljer. Det viktigaste för barn är att de lever i en miljö där de har trygga vuxna som de vet tar hand om dem och som de kan lita på. 
flera händer på varandra

Barns viktiga utvecklingssteg de första åren

Det är mycket som sker under de första åren i ditt barns liv, allt från de första stegen till att barnet börjar prata, leka med andra, och skriva sitt eget namn. Barn utvecklas i olika takt men stegen brukar ske i samma ordning. Här kan du läsa vad du kan se fram emot i olika faser under ditt barns utveckling, från födsel upp till fem år. 
pojke och flicka som ligger på golvet och skriver i en bok

Knodden avsnitt 14 - Barns sexualitet och genus

Barn upptäcker tidigt att människor runt omkring dem har olika förväntningar på pojkar och flickor och hur vi behandlar våra kroppar. Därför är det viktigt att vuxna lär sig prata om detta med barn. 
pojke och flicka som kramas

Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen

Som förälder vill du naturligtvis alltid göra det bästa för ditt barn och det är då lätt att sätta höga krav på sitt föräldraskap. Men ska man, och kan man verkligen, vara en perfekt förälder? Teorin om good enough-föräldraskap säger att det är omöjligt - och att ditt barn faktiskt mår bra av att du inte är perfekt.
föräldrar som läser för bebis

6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd

Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa. 
Husmorsknep sjuka barn

Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn

Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Men barn mår och utvecklas bättre av att vuxna sätter rimliga gränser och de blir en god vägledning in i deras liv som äldre barn och vuxna. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn. 
två flickor som leker

När språket inte hunnit ikapp

Barns språkutveckling sker i olika steg. Små barn kan bli frustrerade när de vill något som de inte har ord för, och ibland kan det leda till jobbiga stunder och ordentliga utbrott. Med några knep och lite extra förståelse kan du leda ditt barn genom den här tiden och uppmuntra språket som kommer. 
bebis sittandes i barnstol

Ultimata guiden för nyblivna föräldrar

Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början. 
nyfödd bebis i knät

Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem

Barn får utbrott när de inte kan hantera en situation eller känslorna som uppstår kring den. Många förväntar sig raseriutbrott från barn när de är 2 år och 3 år, men faktum är att de kan uppstå under hela deras uppväxt. För dig som förälder är det viktigt att finnas som en trygg punkt och hjälpa barnet lära sig vad det är som händer inombords. 
bebis som gråter

Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå

Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda. 
bebisfötter går på på vuxens fötter

5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn

Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren. 
bebis som går på grusväg

Vabruari 2022 - så blir den

Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.
mamma tar febern på barn

Syskonkärlek - så stöttar du dina barns relation

Syskonrelationen är en helt unik relation som kan leda till livslånga band, men det sker sällan utan en hel del bråk på vägen. På så sätt ger syskonrelationen barn en unik möjlighet att träna på konflikthantering, kommunikation och empati. Knodds barnspecialister har samlat tre tre tips på hur du kan förbereda ditt barn på att bli storasyskon - och tre råd om hur du som förälder kan stärka syskonkärleken när det blir bråk. 
Storasyster och lillebror sittandes i en säng

4 vanliga allergier hos barn och hur du upptäcker dem

Allergiska reaktioner är inte ovanliga hos barn och kan orsaka både milda och svårare besvär. Ämnen som framkallar reaktioner hos de som är allergiska finns överallt i barns vardag. De flesta allergisymtom kan lindras genom att undvika det som orsakar allergin eller med olika läkemedel, och vissa allergier går över när barnet blir äldre. 
Flicka och pojke som snyter sig

5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion

Barn får lätt olika infektionssjukdomar som orsakas av bakterier eller virus. Ofta går infektionerna över av sig själva och kan lindras hemma, men i vissa fall blir infektionerna svårare eller leder till komplikationer som kräver sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns infektioner - och 2 komplikationer som du särskilt ska vara uppmärksam på.
Sjukt barn i säng

6 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns utslag

Barn får många olika sorters prickar och utslag på huden, ofta utan att det går att hitta en orsak och ibland till följd av en infektionssjukdom. Vanligtvis läker utslagen av sig själva men i vissa fall behöver ditt barn sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka vård för ditt barns utslag direkt - och två när det är mindre bråttom. 
Barn med utslag på ryggen

Stora BVC-guiden - allt du behöver veta

Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur

6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen

Ont i magen är en av barns vanligaste åkommor. I de allra flesta fallen går det att lindra besvären tills magontet går över, men i vissa fall behöver ditt barn vård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka omedelbar vård när ditt barn har ont i magen - och tre när det är mindre bråttom. 
mamma som tar bebis på magen

Plötslig spädbarnsdöd - förebyggande råd för att minska risken

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och i Sverige förekommer färre fall nu än på 50 år. Trots det är det inte konstigt att vara orolig som förälder. Det finns dock flera enkla förebyggande åtgärder du kan implementera för att göra risken så liten som möjligt. 
bebisfötter

Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb

Den tid vi kallar föräldra-”ledighet” är något många snabbt upptäcker är allt annat än ledig. Det är mycket som ska skötas medan du egentligen mest vill ägna dig åt din efterlängtade bebis. Knodd tipsar om vad som kan vara viktigt att komma ihåg så att du kan njuta av denna speciella tid. 
bild tagen uppifrån på mamma som går med barnvagn

6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten

Att bli förälder är en omvälvande, fantastisk erfarenhet och att kunna vara föräldraledig med sitt barn är en lyx. Men kan det inte bli lite långtråkigt att gå runt hemma? Här kommer inspiration om utvecklande aktiviteter för din bebis som håller er båda upptagna och underhållna. 
bebis på babysim

Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna

RS-virus är ett mycket vanligt virus som orsakar förkylningsliknande symtom, ibland med slem i luftvägarna, och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. 
Vuxen som känner på bebis panna

Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år

Från dag ett kommunicerar du och ditt barn på alla möjliga sätt, men en helt ny värld öppnar sig när ditt barn lär sig prata. Språket hjälper barn att lära sig om omvärlden och bygga relationer med andra, samtidigt som det låter dig få veta mer om vem ditt barn är. Här går våra barnspecialister igenom hur språkutvecklingen ser ut i barnets olika åldrar.
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar

Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn

Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma. 
Bebismage

Knodden avsnitt 7 - Vanligaste barnåkommorna

Det är mycket som kan oroa föräldrar under deras barns första år i livet. I detta avsnitt gästas Knodden av barnspecialistsjuksköterskan Johan som berättar om de vanligaste åkommorna som får föräldrar att söka vård - och när det är läge att bege sig till akutmottagningen för fysisk vård. 
Snorigt barn

Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn

Små barn får alla möjliga prickar och utslag, ofta utan att de stör barnen eller leder till några större besvär. Knodds barnspecialist Sofia gästar Knodden och berättar om de vanligaste utslagen och märkena som uppstår hos barn. 
Barn med salva på vattkoppor

Dags för spruta - tips och råd inför ditt barns vaccination

Som vuxen är det lätt att förstå vikten av vaccinationer och att de ger ditt barn ett gott skydd mot flera allvarliga sjukdomar genom livet, men för en liten knodd är det sällan roligt att få sprutor. Våra barnexperter har samlat några goda råd för hur du kan förbereda dig och ditt barn inför en vaccination.
Barn som får vaccinspruta i armen

Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn

Barns sömn är ett av de vanligaste ämnena föräldrar frågar om på BVC - och pratar om sinsemellan. I det här särskilda Instagram Live-avsnittet av Knodden svarar Jennie-Lie och Knodds barnspecialist Sofia på mängder av föräldrars frågor om sömn hos barn i alla åldrar.
Sovande bebis

Knodden avsnitt 10 - Introducering av mat för bebisar

Att börja äta mat är ofta en spännande och rolig upplevelse för den lilla bebisen. Barnsjuksköterskan Sofia gästar Knodden och ger tips på hur man kan börja, vad som är lämpliga smakportioner, och om kosten kan bli för ensidig för ditt växande barn.
Bebis som äter mosad broccoli

Knodden avsnitt 9 - Relationen efter ni blivit föräldrar

Även det mest efterlängtade barnet skakar om i föräldrarnas tidigare lugna tvåsamhet. Relationen får tåla enorm sömnbrist, en nyförlöst kropp som plötsligt känns främmande, och tid som inte räcker till. Men med några små medel kan man hjälpas åt och hitta tillbaka till varandra.
Skrattande familj med mamma, pappa och två barn

Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar

Det som i folkmun kallas trotsålder återkommer under olika steg i barns utveckling och ser olika ut beroende på ålder. Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina pratar med Jennie-Lie om hur trots kan se ut i olika åldrar och svarar på föräldrars frågor om hur man kan hjälpa sitt barn - och klara perioden själv.
Bebis som tar mammans glasögon

Första tiden med tvillingar - tips och råd

Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen. 
Tvillingar som leker med sina fötter

Knodden avsnitt 6 - Vaccinationer för barn

Svenska barn har tillgång till det allmänna vaccinationsprogrammet, som förebygger insjuknande i några av våra allvarligaste sjukdomar. Knodds barnläkare Dag Ström gästar Knodden och pratar med Jennie-Lie om vilka vaccinationer som ingår och vad man som förälder kan tänka över gällande att vaccinera sitt barn. 
Bebis som får vaccinspruta i låret

Barnkalas och babysim - vad gäller när restriktionerna släppts?

Den 29:e september 2021 gick Sverige in i steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner till följd av corona-pandemin. Nu är det mesta öppet som vanligt, men vad innebär förändringarna för dig som förälder? Och vad gäller för VAB framåt? 
Barn och pedagoger kramas på förskolan

Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning

Föräldraledighet låter dig vara hemma och ta hand om ditt barn i stället för att arbeta, men det kan vara svårt att reda ut vilka regler som gäller och när du har rätt till ersättning i form av föräldrapenning. Vi har samlat informationen och går igenom vad som gäller. 
Mamma, pappa och bebis utomhus. Mamma och bebis pussas

Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?

Baby blues, även kallat tredagarsgråten, är ett mycket vanligt och fullt normalt tillstånd som kan debutera hos nyförlösta mammor 2-3 dagar efter förlossningen. Hormonsvängningar kan göra att du känner dig ledsen, har ångest, eller gråter mycket, men det går att lindra och försvinner oftast av sig självt. 
En bebishand som håller om sin mammas tumme

Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu

Snor är oundvikligt när det kommer till små barn. De producerar mängder, och ännu mer när de blir förkylda. Men snor skyddar barnets luftvägar och rensar undan både bakterier, virus och föroreningar. Vi svarar på föräldrars vanligaste frågor om denna kladdiga följeslagare.
Bebis som snyter sig

Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna

Nu återvänder hösten med mys i soffan, härliga svamppromenader i skogen och förskolevardag. Det kan vara skönt med lite rutin igen, men för dig som är förälder handlar säsongen kanske lika mycket om att förbereda sig för alla åkommor som dyker upp när sommaren går mot sitt slut. 
Barn som lär sig bokstäver

Knodden avsnitt 5 - Allt om sömn och barn

Barns sömn är ett ämne som berör alla föräldrar. Det är också ett ämne som väcker en mängd frågor. Knodden gästas av barnsjuksköterska Tina Simonsson som delar med sig av sina bästa tips på hur du kan få sömnen att fungera - och vad hon egentligen tycker om sömnmetoder.
Barn som tittar på en ipad

Knodden avsnitt 4 - När ett barn föds prematurt

Ungefär 6 procent av alla barn i Sverige föds prematurt, alltså innan graviditeten är fullgången. Neonatologen Pontus Johansson gästar Knodden och berättar om komplikationer som kan uppstå från för tidigt födsel, men också om de otroliga, starka föräldrar han mött i sitt arbete.
Nyfödd bebis som ligger i kuvös

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?

Sömn är oerhört viktigt för barn och deras utveckling. För dig som förälder kan det vara skönt att utgå ifrån ett sömnschema, för att ha koll på hur mycket sömn och hur många sovstunder ditt barn behöver för sin ålder. 
Sovande bebis

Plusbarn (high need baby) - finns de?

Att ha ett otröstligt barn är påfrestande för föräldrar. När man pratar om barn som är känsligare än de flesta, med orolig sömn och oförutsägbara rutiner, använder föräldrar ibland begreppet plusbarn (eller high need baby). Trots att detta inte är en officiell diagnos är det värt att prata om barn som är svåra att tillfredsställa och att hjälpa föräldrar hitta sätt att ta hand om både sina barn och sig själva.
Bebis som gråter

Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma

En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt. 
Bebis bakom grind

Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna

Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
Pojke och flicka som leker med små bilar

Skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn

Vi lever i en tid då skärmrelaterade aktiviteter är både oundvikliga och användbara. Med den enorma utveckling som skett de senaste åren kan vi inte vända oss till våra egna föräldrar och be om kloka råd baserade på deras erfarenhet. Det är lätt att bli stående med många frågor. Hur mycket tid är rimligt att jag låter mitt barn sitta framför en skärm? Vad ska jag tänka på när det gäller skärmar och barn? Våra barnspecialister ger sina bästa råd så att ni kan hitta en balans som funkar för er.
Pojke som sitter på golvet och tittar på en mobiltelefon

Knodden avsnitt 2 - Att amma eller flaskmata sitt barn

Alla föräldrar matar sitt barn och alla föräldrar vill göra det bästa för sitt barn. Knodds barnsjuksköterska Anna Widin gästar Knodden och pratar amning, flaskmatning, och vikten av att lyssna på dig själv som förälder.
Bebis som ammar

Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?

Efter sommaren är det för många barn dags för förskolestart, och för vissa är det första gången de är utan någon förälder en längre stund. Vad ska man som förälder tänka på inför förskolestart? Vad behöver barnet för kläder i facket, och hur kan du göra första tiden på förskolan så bra som möjligt för både dig och ditt barn?
Pojke som läser en bok på förskolan