Tips & råd för föräldrar

Kunskap skapar trygghet. Här hittar du hundratals artiklar om det mesta rörande småbarnslivet, från sömnråd till föräldraskap, så att du kan bli trygg i din roll som förälder.

Vanliga frågor om slemproppen

En del gravida vet att när slemproppen går är det ett tecken på att förlossningen är på gång. Men hur ser slemproppen ut egentligen och hur vet man om den har gått? Vi reder ut det du behöver veta. 
gravid kvinna i blårandig pyjamas

7 sorters mat att undvika ditt barns första år

Barns matglädje kan vara livsbejakande och du och ditt spädbarn kan har riktigt roligt när ni testar ny mat. En del mat bör man dock vänta med tills barnet är lite äldre. Knodds barnspecialister ger dig viktiga råd på vägen. 
barn äter banan

Mat till barn: barnvänlig mat 0-2 år

Att börja äta mat är spännande, men hur ska du som förälder tänka kring mat till barn? Knodds barnspecialist Berit ger viktiga råd om nyttig, barnvänlig mat som barn gillar i olika åldrar, från 6 månader till 2 år. 

4 råd som hjälper din bebis att somna

Bebisars sömn är en ständig källa till frågor och oro hos föräldrar. Ett spädbarn som har svårt att somna kan kännas som ett mysterium. Det finns dock en del tecken du kan hålla utkik efter och åtgärda, för bästa chansen till en god natts sömn. Här är 4 sådana. 
bebis sover med tummen i munnen

Tecken som stöd: så underlättar du språket från start

Tecken som stöd och babytecken kan hjälpa dig och ditt barn förstå varandra, och främjar talspråksutvecklingen. Barnspecialisterna berättar hur du gör. 
Flick som gör tecken

När slutar barn sova på dagen?

I takt med att barn blir äldre behöver de mindre sömn på dagen. Men när är det egentligen dags att släppa att sova middag? Knodds barnspecialister ger råd – och 4 tips som gör övergången lättare. 

Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut 

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att avgöra om ditt barn kan gå till förskolan eller om du behöver vabba. Knodds barnspecialister förklarar det viktigaste du bör ta med i beräkningen så att alla kan må så bra som möjligt i längden.  
Barn i förskola

Ormbett: så gör du om ditt barn blivit bitet

Ormbett är inte så vanligt i Sverige, men det händer att personer blir bitna av huggormar. Barn som blir bitna är känsligare än vuxna och kan behöva sjukvård. Så här gör du om ditt barn har blivit bitet.
två barn i solnedgången

RS-virus: 5 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barn

RS-virus orsakar en luftvägsinfektion som kan bli särskilt svår för de allra minsta. Ofta krävs ingen sjukvård, men små barn kan få svårt att andas eller att få i sig mat och kan behöva tillsyn. Det här är 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns RSV-infektion.
Sjuk bebis

6 tillfällen då du bör söka vård för barns ögoninflammation

Ögoninflammation är vanligt bland barn och går oftast över av sig själv på några dagar. I en del fall kan infektionen dock bli långvarig eller vara tecken på något annat bakomliggande besvär eller sjukdom som kräver vård. Här hittar du därför snabbguiden till när du faktiskt bör söka vård för ditt barns ögoninflammation. 
pojke med ögoninflammation

Aktiviteter för barn: 1-5 år

Letar du efter roliga aktiviteter för ditt barn? Här hittar du åldersanpassade, roliga, utvecklande aktiviteter för barn i åldern 1-5 år.
Barn leker

6 praktiska sommartips till dig med bebis

Sommaren är för det mesta härlig, men också lite nervös om man är nybliven förälder och har en nyfödd bebis på armen. Knodds barnspecialist Sofia lugnar med 6 praktiska tips som ger dig och din bebis en glad sommar. 
nyfödd bebis

2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador

Barns hud är känslig och får lättare solskador av att vistas i stark sol – eller för länge i skuggan. En lättare solsveda kan du behandla hemma, men det finns 2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador. Knodds barnspecialister guidar dig. 
barn blåser såpbubblor i solen

4 råd som hjälper ditt barn undvika socker

Det talas mycket om socker och barn, särskilt i media. Men vad är egentligen faran med socker? Ska man undvika det helt? Hur kan man ge sitt barn den bästa möjliga starten? Knodds barnspecialister ger råd om godis, sötsaker, och socker i maten. 
pojke med glass runt munnen

Nyhet: Folkhälsomyndigheten rekommenderar vattkoppsvaccin i nationella vaccinationsprogrammet

Folkhälsomyndigheten har lagt fram ett förslag om att inkludera vattkoppsvaccin i allmänna vaccinationsprogrammet, vilket skulle ge barn långvarigt skydd mot sjukdomen utan kostnad för familjen. Nu kan berörda instanser – och allmänheten – komma med synpunkter innan det läggs fram till regeringen för beslut.
bebis som får vaccin

Tack för att ni gör oss till världens högst rankade app

Knodd är världens högst rankade app – det säger en färsk rapport som kartlagt samtliga iPhone-appars betyg och omdömen. För oss på Knodd är det hedrande – och en sporre att fortsätta jobba för att erbjuda tryggare och mer personlig vård utifrån småbarnsfamiljers behov. 
glad bebis och pappa

3 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns stjärtfluss

Stjärtfluss är en bakterieinfektion som orsakas av streptokocker och ger klåda och besvär runt ändtarmsöppningen. Den kan läka ut av sig själv över tid men behandlas oftast med antibiotika. Här hittar du därför 3 tillfällen då det är läge att söka vård för att lindra ditt barns besvär. 
barn i blöja

5 tillfällen då du bör söka vård för barns vattkoppor

Vattkoppor är en mycket vanlig – och mycket smittsam – barnsjukdom som ofta läker ut av sig själv. I en del fall kan det dock uppstå komplikationer som kräver lite extra tillsyn. Knodds barnspecialister ger råd om när du ska söka vård för ditt barns vattkoppor. 
flicka med vattkoppor

Barnläkarens bästa råd om femte sjukan

Femte sjukan är en oftast ofarlig virussjukdom som främst drabbar barn i skolåldern och ger utslag på kinderna och kroppen. Just nu pågår en viss ökning av smitta i landet. Därför ger Younis Khalid, barnläkare på Knodd, sina bästa råd till föräldrar. 
barnläkare i förgrunden, barn som leker i bakgrunden

Stamning hos barn - viktigt att veta 

Stamning är relativt vanligt hos barn och kan göra att det blir stopp när de talar. För många barn går det över innan de börjar skolan, men en del behöver hjälp av en logoped. Här hittar du både sådant som är viktigt att veta och råd om hur du som förälder kan stötta ett barn som stammar. 
glada barn

Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt

Att ge medicin till små barn kan vara klurigt. Knodds barnspecialister ger därför dig som förälder sina bästa knep för att det ska gå smidigt – samt några viktiga råd längs vägen. 
barn som tar medicin

Så kommer ni igång - med Generation Pep!

Precis som Knodd värnar organisationen Generation Pep om barn och ungas hälsa. De har skapat en folkrörelse för bättre hälsa och goda vanor för alla barn. Här ger Emma Blomdahl Wahlberg sina bästa tips på hur du som förälder kan lägga grunden för bättre vanor. 

Barnspecialisternas bästa råd om springmask

Springmask är vanligt bland barn och kan bli riktigt besvärligt för hela familjen. Knodds barnspecialist Christina Walding ger sina bästa råd om att upptäcka, behandla och bli av med denna smittsamma tarmparasit. 
bebis i blöja

Hitta bästa barnförsäkringen för ditt barn

Samhället ger ett visst skydd och ersättning om något skulle hända ditt barn, men en extra barnförsäkring kan göra stor skillnad om ditt barn skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller svår olycka. Det här är det du behöver veta för att hitta rätt barnförsäkring för er. 

Får man gå till förskolan med ögoninflammation?

Det är vanligt att barn får ögoninflammation. Kan de gå till förskolan ändå? Hur länge smittar det? Barnspecialisterna på Knodd ger sina bästa råd. 
bebis med ögoninflammation

8 bästa apparna för första tiden med din bebis

Letar du efter bra appar som kan hjälpa dig ha koll på din bebis utveckling vecka för vecka och stötta dig som förälder under den första tiden? Här är 8 appar som tar hand om dig. 

Viktigt att veta om synfel och nedsatt syn hos barn

Viktig information om barns syn, synfel och bebisar som skelar, samt det du behöver veta om syntest på BVC och tecken på att ett barn ser dåligt.
Ögon barn

Att stötta ett barn i sorg

Att möta ett barn i sorg kan vara hjärtekrossande, men som vuxen kan du vara en trygg person och ett viktigt stöd i processen. Här är barnspecialisternas råd.
mamma och barn håller hand

Om att vara pappa

Att bli pappa är en omvälvande och fantastisk upplevelse. Samtidigt känner många pappor att de hamnar lite i skymundan. Vad man har med sig för tankar om vad en pappa är påverkar också hur man ser på sig själv i rollen. 
pappa och bebis

När börjar min bebis krypa? Råd från barnspecialisterna.

Att få vara med när ens bebis lär sig att krypa kan vara lika spännande för dig som förälder som för bebisen själv. Här hittar du barnspecialisternas råd om när barn lär sig krypa och hur du kan hjälpa ditt barn på traven. 
bebis som kryper

Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation

Ögoninflammation är vanligt bland barn och mycket smittsamt. Knodds barnspecialist Berit Enqvist har därför samlat sina bästa råd för hur du kan ta hand om ditt barns ögoninflammation och hur ni gör för att undvika smitta. 
barn med ögoninflammation

Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor

Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Det är lätt att tänka på den som en sjukdom för förskolebarn, men visst kan spädbarn också få vattkoppor. Här är det du behöver veta, och när det är dags att söka vård. 

Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och frågorna om den är många. Här ger våra barnspecialister svar på 9 av de vanligaste frågorna om vattkoppor från föräldrar. 
vattkoppor

Tips och råd för en bra amningsstart

Amning är något många blivande och nyblivna föräldrar tänker mycket på. Det är ett fantastiskt sätt att ge ditt barn skräddarsydd näring och kan bli en mysig stund av närhet. Samtidigt är det inte ovanligt att det tar tid att komma igång och hitta rätt. Därför har en dietist inriktad på kvinnohälsa från den digitala vårdappen Ella tillsammans med barnspecialisterna på Knodd satt ihop följande råd för en bra amningsstart. Allt så att du och din lilla knodd kan få en fin början på ert liv ihop. 
bebis som ammas

Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök

Det blir många både planerade och oplanerade vårdbesök under småbarnsåren. En del barn upplever dem som läskiga, andra mest som obehagliga. För dig som förälder kan det bli en stressig situation. Här hittar du tipsen om hur ni kan förbereda er. 
flicka på läkarbesök

Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar

Fysisk aktivitet genom sport eller andra fritidsaktiviteter kan vara bra för barns hälsa, självförtroende och välmående. Men hur funkar sport för små barn? Här hittar du råd om roliga fritidsaktiviteter för ditt barn och hur ni får pusslet att gå ihop. 
pojke spelar fotboll

Viktigt att veta om nedsatt hörsel hos barn

Varje år föds ungefär 200 barn i Sverige med nedsatt hörsel i någon grad. Det kan påverka hela familjens vardag, men samtidigt finns goda tekniska hjälpmedel, teckenspråk, och psykosocialt stöd som kan stötta och ge barnet möjligheter till en god utveckling. 
flicka med hörapparat

Tandsprickning: barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra

Visst gör det ont när knoppar brister – och tänder likaså. Tandsprickning kan bli ett besvärligt om än nödvändigt ont. Men med dessa knep i bakfickan och lite tålamod kan ni snart ta er igenom det. 
bebis som fått två tänder

Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern

Det är vanligt att barn favoriserar den ena föräldern och blir extra mammiga eller pappiga. Ofta går det över av sig själv, men med lite medvetet agerande från er föräldrar kan perioden bli lite mindre dramatisk. 
mamma och barn som skrattar

Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta

Hur länge smittar vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor? Svaren hittar du här. 
pojke med vattkoppor

Oro och ångest hos barn - hur ser det ut?

Det är vanligt att barn känner rädsla och oro, och det i sig är inte farligt. Ibland kan känslorna dock övergå till ångest som blir så stark att barnet får svårt att klara av vardagen som vanligt. Ångest kan se annorlunda ut hos barn än hos vuxna, men med stöd kan ni hitta strategier som hjälper barnet att hitta tillbaka till sådant som känns roligt. 
mamma kramar pojke

Barn och separationsångest: 3 råd som hjälper

Att ha svårt för att lämna sin förälder ibland är vanligt bland barn, särskilt i vissa åldrar. Om det däremot tar över hela vardagen och leder till ett stort lidande för familjen kan det dock ha övergått till separationsångest. Då kan barnet behöva extra stöd för att känna sig trygg igen. 
barn och mamma kramas

4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning

En förstoppad bebis kan bli frustrerande för hela familjen. Här är därför Knodds barnspecialisters 4 bästa knep för att lindra förstoppningen – och lite insikt om varför det är så vanligt när bebisar är runt sex månader. 
förstoppad bebis

BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide

BLW (baby-led weaning) är en allt mer populär metod för att introducera fast föda till bebisar och barn. Barnet får själv utforska maten, och för dig som förälder kan det bli lättare att inte behöva laga separat mat. Det blir en del kladd, men det blir en hel del matglädje också. 
bebis äter mat själv

När börjar barn prata?

Många föräldrar längtar efter att få höra sitt barn säga sitt första ord, men när börjar barn prata egentligen? Knodds barnspecialist Jenny berättar. 
pojke som pratar med sina föräldrar

Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet

Att vara sjuk är sällan roligt, men att vara hemma i en eller två veckor när det kliar på hela kroppen kan kännas riktigt långdraget. Här är råden du som förälder behöver om ditt barn blivit sjuk i vattkoppor. 
bebis med vattkoppor

Vem är jag ens? - Om identitetskrisen när man blir förälder

För de flesta är det en livsomvälvande upplevelse att bli förälder. Man kan känna mer kärlek än man trodde var möjligt eller få ett helt nytt perspektiv på livet. Även om det kan kännas som en identitetskris - ett ord som kanske låter negativt - leder den inte sällan till en positiv personlig utveckling och en ny förståelse av sig själv. 
bebis håller i finger

3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård

Digital barnsjukvård är ett smidigt sätt att snabbt få hjälp med bedömning och råd om behandling för många av de vanligaste barnåkommorna. Det här är de 3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital vård. 
digitalt vårdbesök

Därför har barn feber så ofta

Om du är småbarnsförälder kanske det känns som att ditt barn får feber var och varannan minut – och du har inte helt fel. Knodds barnspecialister berättar varför barn har feber så ofta. 
flicka med feber

Nu öppnar Knodd vårdcentral i Malmö - för hela familjen

Med all kompetens och erfarenhet från Knodds digitala vård öppnar Knodd en fysisk vårdcentral för både små och stora i centrala Malmö. 
fysiskt vårdbesök

Leksaksrotation ger bättre lek

Att rotera leksaker i barnens leklådor har blivit ett allt mer populärt sätt att få gamla leksaker att kännas som nya och samtidigt uppmuntra till roligare, självständig lek. Så här kommer du igång. 
barn leker med leksaker

Så gör du för ett lyckat nyår med barn

Nyårsfirandet ser kanske lite annorlunda ut när man blivit småbarnsförälder, men det betyder inte att det inte kan vara festligt. Här är våra topp-tips på hur ni får till en härlig fest för ett gott nytt år. 
barn med tomtebloss

Jullov? 8 aktiviteter för barn i vinter

Lediga över jul och nyår? Återhämtning och julgodis i all ära, men till slut behöver man hitta på något att göra tillsammans. Här hittar ni 8 upplivande och mysiga aktiviteter som passar för både stora och små på vintern och över julledigheten. 
barn gör snögubbe

Barnspecialisternas tips för en fridfull jul

Att julen är härlig för stora och små är sen gammalt. Att den också kan vara stressig och stökig så att luften går ur en som förälder är tyvärr en klassiker den med. Därför har barnspecialisterna på Knodd samlat sina bästa råd till småbarnsföräldrar för en riktigt mysig jul. 
flicka som håller i nallebjörn med tomteluva

Barnkonventionen - lagen för barns bästa

Barnkonventionen är en samling bestämmelser som framtagits av FN:s medlemsstater och som berör barns rättigheter. Konventionens innehåll är lag i Sverige och genomsyrar alla sorters arbeten som riktar sig mot barn, såsom förskolan och barnhälsovården. 
barnkonventionen

Hur kan man stötta introverta och extroverta barn?

Barns personlighet kan luta mer åt det introverta eller extroverta hållet, vilket påverkar hur de är med andra och hur de samlar energi, nu och livet ut. Här är råden som hjälper dig som förälder stötta ditt barn oavsett personlighetstyp. 

Så kan du stötta ditt blyga barn

Det finns gott om blyga barn och det är inget negativt i sig. Ibland sätter dock blygheten krokben för sådant barn faktiskt vill göra och då kan barnet behöva lite hjälp på traven. Så här kan du stötta ett blygt barn. 
barn som gömmer sig

Laga mat med barn - byggstenarna för ett gott liv

Att laga mat med barn kan göra matstunden roligare, hjälpa ditt barn att äta bra mat, och lära ditt barn viktiga kunskaper. Dessutom kan det bli riktigt gott. Vill ditt barn laga mat? Så här börjar ni. 
vuxna och barn som bakar

Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det

Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral. 
barn leker doktor med ett gosedjur

Söka vård utomlands för barn: så går det till

Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme. 
barn på strand utomlands

Hur pratar man med barn om döden?

Att prata med barn om döden kan vara svårt, men tankar om döden är vanliga hos barn. Genom att vara lyhörd för barnets tankar och skapa ett utrymme där ni tryggt kan fundera kring döden kan barnet bearbeta frågorna i sin egen takt. 
mamma håller om barn

Anknytning till adoptivbarn - så går det till

Anknytning vid adoption kan innebära extra utmaningar beroende på barnets tidigare erfarenheter och separationer. Här kan du lära dig mer om vad man kan förvänta sig och vad som kan hjälpa en ny, trygg anknytning på traven. 
anknytning

Så lär du ditt barn cykla

För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet. 
Barn som lär sig cykla

Åka tåg med bebis och barn - bästa knepen för en lugn resa

Att åka tåg är miljövänligt och smidigt – dessutom kan det vara lättare att åka tåg med barn än exempelvis att flyga eller köra bil. Ha den här lilla guiden nära till hands för att ha koll både på det praktiska och det taktiska så kommer resan gå som på räls. 

Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa

Att flyga med barn kan kännas som ett nödvändigt ont på väg till eller från ett resmål, och om du bävar inför en flygresa med ditt barn är du inte ensam. Med dessa råd i resväskan kan du göra det till en smidig upplevelse som till och med kan bli riktigt kul. 
barn på flygplan

Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna

Det kan vara både svårpusslat och tröttsamt för dig som förälder att vabba, men hur är det för ditt barn? Vi tittar närmare på barnets perspektiv under vab-dagarna. 
sjukt barn i mammas famn

Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar

Dags att dra iväg på resa med ditt barn? Förbered med dessa råd från våra barnspecialister så kan ni fokusera på att njuta av resan, och slippa oroa er för vad febernedsättande heter på grekiska.
bebis i resväska

Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn

Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.  
yoga med barn

Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna

RS-virus är ett mycket vanligt virus som främst orsakar förkylningsliknande symtom och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. Knodds barnläkare Younis ger dig som är småbarnsförälder lugnande råd.
Vuxen som känner på bebis panna

Viktigt att veta om att lära barn simma

Det är viktigt att lära barn simma för att minska risken för drunkningsolyckor. Dessutom tycker barn ofta att det är otroligt roligt att leka i vattnet och att lära sig nya färdigheter. Så ring simskolan, packa badväskan och ta med er de här råden så blir det en härlig dag på stranden eller badhuset. 
barn som simmar

Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen

Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation. 
barn sätter i halsen

Din bebis utveckling: 5-6 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 5 månader och 6 månader? Hur kan man stötta sin bebis så att det blir så bra som möjligt för hela familjen? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och nya vaccinationer.  
bebis ligger på mage

Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?

Många föräldrar oroar sig för hur mycket tid deras barn spenderar framför skärmar och att det ska påverka barnens sömn. Forskning visar att det finns en koppling mellan skärmtid och sämre sömn. Här ger Knodds barnspecialister sina råd. 

Viktigt att veta om familjehem

Att vara ett familjehem, tidigare kallat fosterfamilj, innebär att man tar emot ett barn på kort eller lång tid som av någon anledning inte kan bo med sina föräldrar. Det kan vara en fin insats med mycket kärlek, men det kommer också med en del utmaningar. 
familjehem

Så pratar du med barn om läskiga saker

Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns. 
barn som gömmer sig under sängen

Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn

I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen. 
mörkrädd pojke

Rutschkana och klätterställning - allt om barnsäkerhet på lekplatsen

Att leka är inte bara roligt, det är helt livsnödvändigt för barn och deras utveckling. Som förälder vill du dock säkert ha lite koll på säkerheten. Genom att följa dessa riktlinjer för barn på lekplatsen kan ni leka säkert och samtidigt ha hur kul som helst.
flicka som gungar

Oro under och efter graviditeten - psykologens 4 strategier

Det är vanligt att känna sig orolig i samband med graviditeten, förlossningen och tiden efteråt. För en del tar oron över. Därför har Knodd bjudit in en psykolog från den digitala vårdappen Ella att dela med sig av 4 strategier som hjälper dig hantera oron om den blir för stark. 
två gravidmagar

Välja rätt förskola till ditt barn - så gör du

Äntligen dags att börja förskola? För att förskolan ska bli en spännande plats för ditt barn och kännas trygg för dig gäller det att hitta rätt förskola för er. Det kan kännas lättare sagt än gjort, men så svårt behöver det inte vara. Här är knepen du behöver känna till. 
förskolebarn och förskolepedagog

Separera med barn - hur gör man?

En separation eller skilsmässa är ofta svår för alla inblandade, barn som vuxna, men ibland är den det bästa alternativet. För föräldrar är det viktigt att tänka igenom hur man berättar om en separation och hur man relaterar till den andra föräldern efter att man gått skilda vägar.  
dotter och pappa

Hicka, rap och kräkningar – så hjälper du din bebis

Att bebisar hickar, rapar och kräks när de äter är i princip oundvikligt och sällan farligt. Ibland kan man dock behöva hjälpa sin bebis för att undvika obehag. Här är det du behöver veta. 
bebis som kräkts på pappas axel

Babysim - mysiga stunder med viktiga fördelar

Babysim är en verksamhet för bebisar och barn under 2 år som bidrar till vattenvana och ökad säkerhet för små barn i vatten. Samtidigt kan det vara en riktigt mysig stund tillsammans för dig och ditt barn. 
babysim

Psykologens råd om förlossningsdepression

En del nyblivna föräldrar drabbas av förlossningsdepression, vilket kan leda till nedstämdhet, ångest och sämre mående under tiden efter förlossningen. Psykologen Rebecca Svensson från den digitala vårdgivaren Ella gästar Knodd och berättar hur olika riskfaktorer kan påverka ens mående och hur man kan ligga steget före för att må bättre. 
förlossningsdepression

Allt om nattskräck hos barn

Nattskräck hos barn är ett ofarligt tillstånd som kan verka obehagligt för utomstående. Vanligtvis växer det bort av sig själv, men det finns en del du som förälder kan göra för att försöka minska besvären. 
nattskräck

Allt om att adoptera ett barn

Det finns många olika vägar till att bli förälder. En av dem är att adoptera ett barn, vilket är en lång, ofta prövande process som till slut kan innebära att man står där med sitt efterlängtade barn i famnen. I den här guiden kan du läsa om hur adoptioner går till och vad som är viktigt att tänka på efter man kommit hem. 
mamma och barn

Pseudotvillingar - vad är det?

Att få barn tätt inpå varandra - så kallade pseudotvillingar - kan ge nära syskonrelationer, en kortare småbarnstid, och rätt många sömnlösa nätter på raken. Som med allt annat inom föräldraskapet handlar det om vad som är rätt för just din familj. 
systrar

Viktigt att veta om barnsäkerhet i vardagsrummet

En ettåring kan på nolltid riva ner krukväxter, äta smågrus i hallen och stoppa kladdiga händer i ett eluttag. Därför gäller det att som förälder vara steget före. Med de här råden har du snart barnsäkrat vardagsrummet, trappan, hallen och andra öppna ytor i hemmet. 
barn som petar i eluttag

Akta fingrarna – allt om barnsäkerhet i köket

I köket finns mycket som är både spännande och potentiellt farligt för små barn. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt barnsäkra skåp, lådor och spisen, samt att placera kemikalier i säkert förvar.
liten pojke vid öppen diskmaskin

Anknytning - Samspel mellan förälder och barn

Anknytning är en livsviktig funktion för det lilla barnet, som samtidigt påverkar individen livet ut. I den här artikeln kan du lära dig mer om vad anknytning är, hur den fungerar, och varför du inte behöver vara en perfekt förälder för att ge ditt barn en trygg anknytning. 
bebis hand och föräldrars händer

Förlossningsdepression – symtom och behandling 

Det är många känslor som ryms under den första tiden efter att ett barn föds, från upprymdhet till nedstämdhet och oro. Ibland går nedstämdheten över till en förlossningsdepression eller postpartumdepression, ett tillstånd som går att behandla. 
mamma med nyfödd bebis

Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd

När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn. 
flicka med feber

Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?

Besök av familj och vänner efter förlossningen kan vara både underbart och utmattande. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, men det kan också vara alldeles nödvändigt för att den lilla familjen ska få en fin start tillsammans. 
nyfödd bebis håller hand

Viktigt att veta om utomkvedshavandeskap 

Utomkvedshavandeskap är ett ovanligt tillstånd hos gravida som innebär att ett befruktat ägg fäster sig utanför livmodern. Det kan då inte bli till ett barn och måste oftast opereras bort, men möjligheten till framtida graviditeter är mycket god.
kvinna som ligger ner med ont i magen

Sex efter förlossning och under graviditet - hur funkar det?

Att ha sex under graviditeten eller efter förlossningen upplevs ofta annorlunda än innan man väntade barn. Genom att vara lyhörd och lyssna på kroppen går det dock oftast bra att fortsätta sitt samliv på det sätt som känns skönt. 
par gravid

Råd och stöd när man varit med om ett missfall

Att mista ett barn är tungt och kan kännas som en svår förlust även i ett tidigt skede. Man förlorar inte bara fostret, utan alla förhoppningar om barnet som skulle bli. Samtidigt är det relativt vanligt med tidiga missfall och det betyder sällan att man inte kan bli gravid igen. 
ledsen kvinna

Din bebis utveckling: 7-8 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 7 månader och 8 månader? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och roliga aktiviteter och lekar som stöttar ditt barns utveckling.  
8 månader gammal bebis

Din bebis utveckling: 3-4 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 3 månader och 4 månader? Vad händer på BVC under den här tiden? Här är allt du behöver veta om din bebis under dessa månader och hur du kan stötta bebisens utveckling.  
Bebis 3 månader

Din bebis utveckling: 1 månad - 2 månader

Hur ser livet ut när din bebis är 1 månad? 2 månader? När är det dags för BVC-besök och vad händer i bebisens utveckling? Här samlar vi det viktigaste du behöver veta. 
Bebis 1 månad

Mutor, tomma löften och hot – funkar de?

Mutor, tomma löften och hot är en vanlig del av småbarnsfamiljers vardag. De är kanske effektiva i stunden, men på sikt kan de göra både dig och ditt barn en björntjänst. 
Barn som är ledset

Första gången med barnvakt? Så lyckas ni

Att lämna sitt barn till en barnvakt kan vara både nervöst och samtidigt en möjlighet för dig att få lite egentid som vuxen. Med lite förberedelse - och lyhördhet - kan det bli ett roligt tillfälle för er båda. 
Barnvakt oc hbarn

Att sluta amma - barnspecialistens tips

Att sluta amma är ett beslut som ofta är personligt och kluvet. När man väl har bestämt att det är dags gäller det också att klura ut hur man bäst går tillväga. Våra barnspecialister har samlat några goda råd som hjälper dig när du är redo. 
Att sluta amma

NPF-diagnoser: viktigt att veta om autism, adhd & tourettes hos barn

Viktigt om symtom, utredning och behandling av autism, adhd och andra NPF hos barn från barnspecialisterna på Knodd
Aspberger symbol

5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid

Är det regnigt eller kallt blir man ofta fast inomhus nästan hela dagen. Då kan det vara svårt att veta vad man ska hitta på med sitt barn, särskilt om man vill se till att det är skärmfri tid. De här 5 lekarna är garanterat kul, kluriga, eller bara fnitter-framkallande.
barn som leker

Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?

Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till förlossningen? Är det först när vattnet går? 
Förlossning värkar

Profylaxövningar - så hittar du lugnet under förlossningen

Profylaxövningar som hjälper den födande att slappna av och andas lugnare kan leda till en smidigare, tryggare förlossning. Här är 5 enkla övningar ni kan träna på innan det är dags. 
Profylaxövningar

Barnsäkerhet i badrummet - viktigt att tänka på

I badrummet kan det finnas hett vatten, halkiga golv och kemikalier, ett utrymme som snabbt kan bli farligt. Med några enkla förebyggande åtgärder kan du dock minska risken för olyckor och göra badrummet till en mysig plats för dig och ditt barn. 
Barn i badrum

Barnsäkra sovrummet: checklistan

För att alla ska sova tryggt gäller det att man har barnsäkrat sovrummet. Det gäller både små spädbarn och äldre barn som har blivit nyfikna klätterapor. Genom att tänka på barnsäkerhet kan man minska risken för olyckor och skador i sovrummet. 
Barn som leker i sovrum

Att resa som gravid - viktigt att veta

Det kan vara lockande att boka en flygbiljett för en sista semesterresa innan bebisen kommer. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att resa utomlands när man inte bara har sig själv att tänka på längre. Genom att planera smart - och packa gott om stödstrumpor - kan du få mysigast möjliga resa, även om du sedan mest orkar sitta i en solstol när du väl är framme. 
Flyga gravid

Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning

Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning. 
Förlossning

Om det blir kejsarsnitt

Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor. 
Kejsarsnitt

NIPT fosterdiagnostik - viktigt att veta

Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är NIPT, som har en hög säkerhetsgrad vad gäller att upptäcka kromosomavvikelser hos fostret.
NIPT-test

Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?

En förlossning kan kännas hektisk, läskig och inte minst smärtsam. Med hjälp av en erfaren och lugnande doula kan man få det stöd man behöver för en tryggare förlossning. 
Doula

Att vara gravid med nummer 2

Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.
Storasyskon och bebis

Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning

Under och efter graviditeten är det vanligt med besvär i bäckenbotten, såsom smärta och inkontinens. Genom att regelbundet göra knipövningar kan man upprätthålla styrkan i bäckenbottenmusklerna och minska besvären. 
Bäckenbottenhälsa

Träning efter förlossning - vad gäller?

Att börja röra på kroppen och träna igen efter förlossningen kan stärka både fysiskt och psykiskt mående, samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig efter att ha fött barn. Genom att följa några grundprinciper kan man undvika skador eller onödig påfrestning under en redan känslig tid. 
Mamma och barn på golv

Din bebis utveckling: 9-10 månader

Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling. 
Bebis 9 månader liggandes på rygg i säng

Välj rätt napp till din bebis - så gör du

Att välja napp - det ska väl inte vara så svårt? Det är lätt att tänka så innan man blivit förälder, ända tills man står där med en skrikande bebis som vägrar ta den färggranna, söta nappen man valt ut. Ge inte upp, här är barnspecialisternas råd om hur du kan välja rätt napp. 
Napp i mun bebis

Din bebis utveckling: 11-12 månader

Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet. 
Bebis 11 månader

Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma

Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel. 
Vattenförlossning

Magdroppar för bebis - hur ska de användas?

Magont och spädbarnskolik kan vara tufft både för förälder och bebis. Det finns visst vetenskapligt stöd för att magdroppar kan hjälpa. Knodds barnspecialister går igenom hur man använder dem. 

VAB-hösten: så blir den

Nu är hösten här. Dags för blöta strumpor, inomhuslek på förskolan och säsongens ständiga följeslagare: smittsamma virussjukdomar. Efter flera ovanliga år i pandemins spår är det svårare än någonsin att förutspå årets vab-höst. Därför hjälper Knodds barnläkare Younis till att reda i läget.  

Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård

Med så många valmöjligheter och vårdaktörer kan det ibland vara svårt som småbarnsförälder att veta var och hur man ska söka vård för sitt barn. För att göra det lättare har vi samlat hela listan över olika former av barnsjukvård samt varje regions digitala vårdalternativ.  
en mamma och två sjuka barm

Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 

Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen. 

Vad innebär KUB och hur görs det?

Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är KUB, kombinerat ultraljud och blodprov, som erbjuds mot slutet av första trimestern. 
Gravid kub-test

Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart

Det är vanligt att känna oro inför en förlossning. För en del övergår oron till en lätt, måttlig eller svår förlossningsrädsla. Dock kan de flesta känna sig tryggare inför förlossningsdagen genom att prata med sin barnmorska och ta del av stöd och insatser som finns.
Förlossning nyfödd

Bebisens sömn vid 8 månader – vad hände här?

Det lilla spädbarnets sömn förändras mycket under det första året. Vid åtta månaders ålder märker många föräldrar av en period med orolig sömn. Det som tidigare fungerade kanske inte längre fungerar på samma sätt. Det här är helt normalt, och med lite extra tålamod tar ni er snart igenom den här perioden.
bebis med napp som ligger i säng

När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?

Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen. 
mamma och dotter utomhus

Senaste nytt: vaccin mot RS-virus skyddar nyfödda

RS-virus är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn under ett år. Ett nytt RS-vaccin som kan ge skydd åt de allra minsta har nu godkänts av EU-kommissionen samt livs- och läkemedelsverket FDA i USA. Knodd undersöker vaccinet och vad det kan innebära för småbarnsföräldrar. 
bebis som sover

SOS Förälder + Knodd: för ett tryggare föräldraskap

Som del i Knodds arbete för ett tryggare föräldraskap samarbetar vi med SOS Förälder, som hjälper förstagångsföräldrar genom den omtumlande processen att bli föräldrar. Vi pratade med SOS Förälders grundare Josefin Roxvall om hur hon hamnade här och hennes förhoppningar med verksamheten. 
bebishand

Fysioterapeuten tipsar: Så får du en bekvämare matningsstund med din bebis

När man är nybliven förälder hamnar mycket fokus på bebisen, men det är också viktigt att ta hand om sig själv. Att ta sig tiden att få till en skonsam och bekväm position vid matning gör verkligen under för kroppen, för att orka i längden.
bebis som blir flaskmatad

Första tiden efter födseln - experternas råd för mamma och barn

Att få ett barn är en omvälvande upplevelse och den första tiden efter födseln blir en omtumlande blandning av lycka, tårar, återhämtning, rubbad sömn och fyrtioelva försök att byta blöjor och knyta bärsjalar. Barnmorskor och läkare på den digitala kvinnomottagningen EsterCare och Knodds barnspecialister har därför satt ihop sina bästa råd så att du som just fått barn tryggt kan navigera den här magiska och ofattbara tiden. 
bebis som sitter i knä på mamma

Knoddkartan – Din guide till barnvänliga ställen

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att hitta barnvänliga platser, utflyktsmål och ställen att i lugn och ro gå ut och äta med barnen. Därför har vi utvecklat Knoddkartan, en interaktiv guide till barnvänliga platser runt om i Sverige. Hjälp andra föräldrar och få hjälp själv genom att dela och hitta dina guldkorn för en smidigare, mysigare resa med barn. 
bebis som klappar en get

Sommarutflyktsmat som är snäll mot magen

Med sommaren kommer härliga långa och korta utflykter och otaliga picknickkorgar och matlådor. Men hur ska man tänka kring maten för att undvika magsjuka? Några av våra picknickklassiker är inte så lämpliga när det är varmt eller när många händer petar i samma matlådor. Men det finns också en mängd smarta hacks för att hålla maten fräsch och kloka råd om vad som passar bäst att ta med till stranden. Här delar Knodds barnspecialister med sig av sina bästa råd för sommarmagarna!
picknick med bebisar

Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet

Gravidvecka 41 är sista veckan då graviditeten räknas som fullgången. Ungefär en tiondel av alla graviditeter fortsätter dock in i nästa vecka och räknas som att ha gått över tiden. Olika regioner har olika rutiner, men barnmorskan fortsätter ha koll på att bebisen mår bra. Ibland blir det aktuellt med igångsättning. 
illustration av foster i vecka 41

Gravid vecka 40 - allt om din graviditet

I gravidvecka 40 räknas graviditeten fortfarande som fullgången och det är inte mycket kvar för barnet i magen att utveckla eller förbereda. Du som är gravid går troligtvis i otålig väntan och tänker säkert på första tiden efter att bebisen är född. 
illustration av foster i vecka 40

Gravid vecka 39 - allt om din graviditet

De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Både bebisen och den gravida fortsätter samla energi och vila upp sig i förberedelse för förlossningen. 
illustration av foster i vecka 39

Gravid vecka 38 - allt om din graviditet

I gravidvecka 38 är graviditeten fullgången och bebisen i magen redo för allt vad livet ute i världen innebär. Det betyder dock inte att bebisen tycker det är dags att komma ut. För dig som är gravid kan det krävas lite knep för att orka vänta. 
illustration av foster i vecka 38

Gravid vecka 37 - allt om din graviditet

I gravidvecka 37 tar graviditeten sina sista steg mot att vara fullgången, även om det kan dröja tills bebisen känner sig redo att komma ut. Det blir dags för barnmorskebesök igen och du som är gravid kanske börjar tänka på förlossningen och hur det kommer att vara efteråt. 
illustration av foster i vecka 37

När hunden får ett människosyskon 

Att få ett barn är en stor omställning för vilken nybliven förälder som helst och vardagen blir sig aldrig lik igen. För familjens hund kan det också bli som natt och dag. Hundexperterna på Lassie ger tillsammans med Knodds barnspecialister sina bästa råd om hur du som hundägare och förälder kan hitta tillbaka till familjefriden - och skapa en livslång vänskap mellan familjens mindre medlemmar. 
hund och bebis

Gravid vecka 35 - allt om din graviditet

I gravidvecka 35 räknas man som höggravid och ordet kan tyckas lämpligt när det känns som att bebisen tar upp allt utrymme i magen. Bebisen fortsätter lägga på sig underhudsfett medan du som är gravid kanske börjar fundera på en del av det praktiska efter födseln. 
illustration av foster i vecka 35

Gravid vecka 34 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 34 kan väntan börja kännas evighetslång och kroppen är tyngre än någonsin. Bebisen i magen är redo för ett liv ute i världen men tar gärna några veckor till att stärka lungorna och lagra underhudsfett. Själv kan du förbereda förlossningsbrev och fundera på vändningsförsök. 
illustration av foster i vecka 34

Gravid vecka 33 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 33 kan du som är gravid vara hungrigare än någonsin medan barnet lägger på sig mer och mer underhudsfett. Barnmorskan har koll på att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, så det är väl värt att fortsätta gå på de täta kontrollerna. 
illustration av foster i vecka 33

Gravid vecka 31 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 31 växer både bebisen och den gravida. Nu gäller det att samla energi genom extra mellanmål och vila för att hålla kursen de sista veckorna. 
illustration av foster i vecka 31

Gravid vecka 30 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 30 börjar det troligtvis bli ont om plats i magen. En del bebisar har nu vänt sig upp och ner i förberedelse för förlossningen och resten av tiden i magen handlar om att lägga på sig underhudsfett och gå upp i vikt. 
illustration av foster i vecka 30

Gravid vecka 29 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 29 tar både magen och tankarna om livet efter förlossningen upp allt mer plats. Du som är gravid kan behöva anpassa vardagen och få mer stöd av närstående för att orka med. Bebisen i magen får allt mindre utrymme, men än går det att slå kullerbyttor och sparka loss. 
illustration av foster i vecka 29

Gravid vecka 28 - allt om din graviditet

I vecka 28 har graviditeten nått tredje trimestern. Bebisen lägger på sig underhudsfett och får ett allt mer komplext minne, medan du som är gravid kanske börjar stressa över sådant som måste köpas. Det är ovanligt, men en del barn föds för tidigt och det kan Knodds barnspecialister en hel del om. 
illustration av foster i vecka 28

Gravid vecka 27 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 27 har man nått slutet på den andra trimestern. Bebisen i magen övar vidare på sina färdigheter medan blivande föräldrar börjar förbereda för förlossning och för att ha ett barn hemma. 
illustration av foster i vecka 27

Gravid vecka 24 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 24 innebär att även utomstående kan känna barnet i magen sparka och röra på sig. Bebisen lagrar underhudsfett och jobbar på medvetet tänkande, medan du som är gravid kan passa på att se över vaccinationsskyddet. 
illustration av foster i vecka 24

Gravid vecka 23 - allt om din graviditet

I gravidvecka 23 tar barnets organ på sig nya arbetsuppgifter, samtidigt som gravida med tunga eller farliga arbeten kan börja tänka på graviditetspenning. 
illustration av foster i vecka 23

Gravid vecka 22 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 22 innebär ofta att det är full fart på bebisen i magen när du som är gravid försöker vila. Utvecklingen går fort framåt med unika skillnader för varje barn. Du som är gravid kanske stöter på det ovälkomna gravidbesväret hemorrojder. 
illustration av foster i vecka 22

Gravid vecka 19  - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 19 växer magen och kroppen ordentligt. Det behövs, både för att tillgodose det växande fostrets behov och i förberedelse för när barnet är fött. En del gravida börjar oroa sig inför förlossningen, men det finns många stärkande metoder som kan lindra förlossningsrädsla. 
illustration av foster i vecka 19

Gravid vecka 15 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 15 innebär att man har klivit in i graviditetens andra trimester. För den gravida kan illamåendet börja lägga sig samtidigt som det kan kännas annorlunda att röra på sig än vanligt. Fostret börjar stärka skelettet och suga på tummen. 
Illustration av foster i vecka 15

Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg

Det står högt på föräldrars önskelistor att deras bebis ska kunna somna och somna om själv, men alla metoder passar inte alla familjer. Den här flexibla steg-för-steg-guiden går att anpassa efter just ditt barn, utan att du behöver stå ut med hjärtskärande gråt.
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng

Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn

Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden. 
två barn som ligger på golvet och läser en bok

Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem

När sommaren kommer blir det äntligen lätt för barn att springa ut och leka i det gröna gräset igen. I samband med solig utelek är det dock också högsäsong för flera vanliga typer av hudbesvär. Ihop med hudterapeuter och farmaceuter på onlineapoteket Apohem, som erbjuder ett brett sortiment för barn, har barnspecialisterna på Knodd samlat råd så att du kan förhindra att ditt barn får klåda och hudskador – och minska risken för att bli sittande inomhus under soliga sommardagar. 
bebis som blir insmord med solkräm

Gravid vecka 11 - allt om din graviditet

I gravidvecka 11 kan fostret gapa, gäspa och svälja. Mindre detaljer på kroppen, som naglar och ögonlock, börjar utvecklas. För er som ska bli föräldrar kan det hända mycket i relationen till varandra i takt med att gravidmagen växer. 
illustration av foster i vecka 11

Gravid vecka 13 - allt om din graviditet

I gravidvecka 13 tränar fostret på att stärka nackmusklerna och problemlösningsförmågan. Du som är gravid kanske blir mer störd av förkylningar än vanligt, men fostret störs inte så länge du följer barnmorskans råd om vad som gäller när du blir sjuk. 
illustration av foster i vecka 13

Gravid vecka 14 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 14, första trimesterns sista vecka, kan kännas lugnare för den gravida, då illamående och yrsel börjar avta och graviditeten är mindre känslig än tidigare. Inne i livmodern har fostret tydliga kroppsdelar och en nyfunnen förmåga att hicka. 
illustration av foster i vecka 14

Gravid vecka 17 - allt om din graviditet

I gravidvecka 17 växer fostret ordentligt och lagrar fett både innanför och utanpå kroppen. Du som är gravid kan märka av nya förändringar i kroppen, såsom pigmentförändringar och bäckensmärta. 
illustration av foster i vecka 17

Gravid vecka 21 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 21 innebär att halva graviditeten ligger i backspegeln. Nu börjar en individuell tillväxtkurva för fostret, som gör allt mer medvetna rörelser i magen. För gravida förändras bäckenbottenmuskulaturen, så det är en utmärkt tid att börja göra knipövningar.
illustration av foster i vecka 21

Gravid vecka 36 - allt om din graviditet

I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags. 
illustration av foster i vecka 36

Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor

Att få sin bebis att sova hela natten är många föräldrars dröm, särskilt när sömnbristen verkar äga hela vardagen. Med goda rutiner och rimliga förväntningar kommer ni långt. 
spädbarn som sover i mammas famn

Hjälp! Mitt barn matvägrar

Det finns många anledningar till varför barn matvägrar, men oavsett anledning kan det vara både frustrerande och nervöst att som förälder ha ett barn som inte äter. Här hittar du konkreta råd som kan hjälpa dig och ditt barn att hitta matlusten igen. 
barn som sitter vid bordet och äter

Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen

Att inte få sova ordentligt är något av det slitsammaste som föräldrar måste handskas med under småbarnsåren. Kortvarig sömnbrist är inte farligt men det finns saker du kan göra som hjälper kroppen återhämta sig så att du får mer ork i vardagen. 
bebis vaken, mamma och pappa sover

Gravid vecka 16 - allt om din graviditet

I gravidvecka 16 börjar magen växa ordentligt för många, även om det är individuellt när kulan börjar synas. Fostret kan uppfatta plötsliga, höga ljud och jobbar på att lägga på sig underhudsfett. För en del gravida är det dags för ett barnmorskebesök, ett bra tillfälle att prata om eventuell förlossningsrädsla. 
illustration av foster i vecka 16

Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem

Sömnproblem hos barn är inget nytt och alla familjer försöker hitta sina lösningar. Med några små justeringar kan ni komma långt på vägen mot en godare natts sömn.

Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar

Det uppstår många frågor under graviditeten och inför förlossningen, allt från vad som är säkert att äta till hur ont det gör att föda ett barn. Knodds barnmorska svarar på de vanligaste. 
frågor under graviditeten

Gravid vecka 25 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 25 har bebisen en egen dygnsrytm i magen och kan börja reagera på puffar utifrån. Det är dags för barnmorskebesök igen, även om du som är gravid kanske har allt svårare att få på dig skorna. 
illustration av foster i vecka 25

Gravid vecka 32 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 32 innebär både att förlossningen närmar sig - och att det är långt kvar. Bebisen växer ordentligt i storlek och du som ska bli förälder kanske börjar förbereda både praktiskt och mentalt inför allt som snart kommer hända. 
illustration av foster i vecka 32