Barnkalas och babysim - vad gäller när restriktionerna släppts?

Den 29:e september 2021 gick Sverige in i steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner till följd av corona-pandemin. Nu är det mesta öppet som vanligt, men vad innebär förändringarna för dig som förälder? Och vad gäller för VAB framåt? 

Barn och pedagoger kramas på förskolan

Vad innebär steg 4 i stort?

Det nya steget upphävde de flesta kvarvarande restriktioner, som vi haft sedan steg 3 inleddes den 15 juli 2021. Alla steg har i syfte att begränsa spridningen av covid-19. Steg 4 innebär bland annat följande: 

  • Tak för hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, samt i privata sammankomster tas bort. 
  • Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort. 
  • Kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort. 

Äntligen blir vardagen lite lättare. Du kan nu ta med dig ditt barn till veckohandlingen och även andra försiktighetsåtgärder kan läggas åt sidan. I och med steg 4 upphör också de allmänna råd om covid-19 som riktar sig till verksamheter såsom förskolor, öppna förskolor, familjedaghem och fritidsaktiviteter. Det är viktigt att minnas att barn sällan blir allvarligt sjuka i covid-19, och att riskerna som finns behöver vägas mot de fördelar det innebär för barns hälsa och välmående att få gå till förskolan, umgås med andra, och ägna sig åt fysiska och sociala aktiviteter.

Regler för barn på förskola under covid-pandemin

De allmänna råden om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19 fortsätter gälla inom förskolor och skolor. Det innebär att:

  • Du och ditt barn behöver stanna hemma om någon i familjen har bekräftad covid-19. Barn som är sjuka ska vara hemma tills de är friska plus 2 dagar, eller 7 dagar sedan insjuknande plus 2 feberfria dagar med gott allmäntillstånd, även om lindriga symtom kvarstår. 
  • Om någon annan i hushållet misstänks vara sjuk gäller samma regler som tidigare: symtomfria barn kan fortsätta gå till förskolan i väntan på provsvar. Barn som är 6 år och äldre rekommenderas att testas för covid-19.


Eftersom barn ofta bär på lätta besvär som inte är tecken på covid-19 behöver de inte vara hemma så fort det uppstår ett litet symtom. Om ditt barn har en enstaka hostning eller kanske får lätt rinnsnuva av att springa runt utomhus behöver ni inte stanna hemma från förskolan. 


Förskolor och skolor har redan beredskapsplaner för att hantera fall och utbrott av covid-19 och det är upp till varje verksamhet att nu se över dessa för att avgöra om de behöver justeras. Troligtvis kommer vissa rutiner som främjar god hygien finnas kvar en lång tid framöver. Fråga ditt barns förskola om du är osäker vad som gäller för er. 


Om du är osäker på ditt barns symtom och om ni ska stanna hemma kan barnspecialisterna hjälpa dig med bedömning och rådgivning genom Knodd-appen.

Vad gäller för VAB nu?

Från och med 1 oktober upphörde flera tillfälliga ersättningar och åtgärder som infördes under corona-pandemin. Det betyder bland annat att ett VAB-intyg behöver komma in vid 8:e sjukdagen. Läs mer hos Försäkringskassan.


Vi på Knodd kan hjälpa till med VAB-intyg.

Kan vi gå till öppna förskolan i september?

De flesta öppna förskolor har haft någon sorts verksamhet under sommaren. Nu när deltagartaket tas bort är det möjligt för öppna förskolor att bedriva sin verksamhet i princip som vanligt. Det innebär dock en omställning för många verksamheter och vissa öppna förskolor kanske inte var helt redo just den 29:e september 2021, så kontakta gärna din valda öppna förskola innan ni går dit. Kom ihåg att vara noggranna med att tvätta händerna både i lokalen och när ni kommer hem för att minska risken ytterligare.

Kan vi ha födelsedagskalas i höst?

Det är många som har längtat efter att få samlas på festliga barnkalas och hösten 2021 finns möjligheten att göra så. Den största åtgärden du kan göra är att se till att du själv är vaccinerad och att ingen som är sjuk är med på kalaset. På så vis är ditt och andras barn som inte kan vaccineras mer skyddade mot smittspridning. Mor- och farföräldrar över 70 bör helst undvika grupper med ovaccinerade vuxna, men för er som varit extra försiktiga med den äldre generationen kan den bästa presenten i höst bli att få kramas ordentligt igen.

Kan du ta din bebis på babysim hösten 2021?

Många babysim-verksamheter har varit öppna en längre period, då med mindre barngrupper än vanligt. I och med de nya ändringarna i steg 4 togs restriktioner för deltagarantal bort, vilket innebär att många babysim kommer ha normalstora grupper i höst. Vissa verksamheter kan dock välja att fortsätta ha mindre grupper, så kontakta det babysim du vill gå på för att se vad som gäller just där.

Allmänna rekommendationer och råd

Regeringen vidhåller beredskap för att återgå till tidigare steg i hanteringen för att minska covid-19 i samhället, om spridningen ökar eller antalet patienter på landets sjukhus når en kritisk nivå. 


Du som förälder kan hjälpa till att hålla Sverige öppet genom att vaccinera dig om du inte redan gjort det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att barn över 12 år vaccinerar sig. Detta skyddar yngre barn och andra som inte har möjlighet att vaccinera sig. 


Det är tack vare att så många hjälpts åt att hålla avstånd, tvätta händerna, vaccinera sig och stanna hemma vid sjukdom som vi nått det här läget. Fortsätt med dessa rutiner så kan vi gå en härlig höst till mötes med roliga aktiviteter och goda vänner omkring oss igen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
flicka som ligger i sängen
Vård av barn - allt om vab och att vabba
Bebis som snyter sig
Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen