Jenny Werner

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Jenny Werner tog sin sjuksköterskeexamen från Högskolan Väst 2003 och arbetade därefter bland annat inom neonatalvården innan hon vidareutbildade sig till specialistsjuksköterska inom barn och ungdom på Karolinska Institutet och tog examen 2008. Därefter har hon arbetat på barn- och ungdomsmottagning, BVC samt som skolsköterska. Vidare är hon också utbildad HLR-instruktör. Jenny började arbeta på Knodd 2020 och arbetar nu heltid som barnsjuksköterska och Team lead samt leder flera av föräldrakurserna i Knodd-appen. Sammanlagt har Jenny mer än 15 års erfarenhet inom barnsjukvård.

Jenny Werner

Texter granskade av Jenny

När börjar barn prata?

Många föräldrar längtar efter att få höra sitt barn säga sitt första ord, men när börjar barn prata egentligen? Knodds barnspecialist Jenny berättar. 
pojke som pratar med sina föräldrar

Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn

Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.  
yoga med barn

Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen

Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation. 
barn sätter i halsen

Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd

När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn. 
flicka med feber

Profylaxövningar - så hittar du lugnet under förlossningen

Profylaxövningar som hjälper den födande att slappna av och andas lugnare kan leda till en smidigare, tryggare förlossning. Här är 5 enkla övningar ni kan träna på innan det är dags. 
Profylaxövningar

Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?

En förlossning kan kännas hektisk, läskig och inte minst smärtsam. Med hjälp av en erfaren och lugnande doula kan man få det stöd man behöver för en tryggare förlossning. 
Doula

Din bebis utveckling: 9-10 månader

Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling. 
Bebis 9 månader liggandes på rygg i säng

Din bebis utveckling: 11-12 månader

Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet. 
Bebis 11 månader

Fysioterapeuten tipsar: Så får du en bekvämare matningsstund med din bebis

När man är nybliven förälder hamnar mycket fokus på bebisen, men det är också viktigt att ta hand om sig själv. Att ta sig tiden att få till en skonsam och bekväm position vid matning gör verkligen under för kroppen, för att orka i längden.
bebis som blir flaskmatad

Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn

Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden. 
två barn som ligger på golvet och läser en bok

Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar

Det uppstår många frågor under graviditeten och inför förlossningen, allt från vad som är säkert att äta till hur ont det gör att föda ett barn. Knodds barnmorska svarar på de vanligaste. 
frågor under graviditeten

Barns sömn de första åren - stora sömnguiden

Det finns väl få saker som föräldrar tänker så mycket på under småbarnsåren som barns sömn. Hur gör man för att få bebisar att sova, och är ens barns sömn normal? Knodds barnspecialist Marie ger svar på föräldrars vanligaste frågor.
sovande bebis

Sårvård hos småbarn - så behandlar du ditt barns sår

Det är vanligt med små sår hos barn, allt från skrubbsår till skärsår och skavsår. Då är det viktigt att hålla rent och kanske plåstra om. Ofta kan du ta hand om små sår hemma i ett par enkla steg. 
plåster på knä

Föräldrakyssen - så får du ut föremål ur näsan på ditt barn

Att barn stoppar upp föremål i näsan är både vanligt och lite skrämmande. Föräldrakyssen är en effektiv metod som hjälper dig få ut föremålet utan krångliga och stundtals påfrestande vårdingrepp. 
illustrerad bild på förälder som gör föräldrakyssen

Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart

Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger vår barnspecialist Jenny sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.
barn på förskola

Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren

Vi frågade småbarnsföräldrar vilka orosmoln som finns inför sommarsemestern. Solskador, vätskebrist, getingstick, olyckor vid vatten och långa bilresor är några saker som finns med på listan över de tio vanligaste orosmolnen. Nästan hälften av respondenterna överväger dessutom att stanna hemma på semestern för att det blir enklare med bebis eller småbarn.
bebis under parasoll

Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen

Sommaren stundar och snart bär det iväg på semester och utflykter med familjen. Då kan det vara bra att packa med sig de viktigaste nödvändigheterna om sommarplågor eller olyckan skulle vara framme. Vår barnspecialist Jenny delar här med sig av sina bästa tips på vad du som förälder bör packa ner i första-hjälpen-väskan för båtturen, utflykten i skärgården, skogsturen, dagen på stranden eller resan utomlands.
första hjälpen kit

4 vanliga allergier hos barn och hur du upptäcker dem

Allergiska reaktioner är inte ovanliga hos barn och kan orsaka både milda och svårare besvär. Ämnen som framkallar reaktioner hos de som är allergiska finns överallt i barns vardag. De flesta allergisymtom kan lindras genom att undvika det som orsakar allergin eller med olika läkemedel, och vissa allergier går över när barnet blir äldre. 
Flicka och pojke som snyter sig

Stora BVC-guiden - allt du behöver veta

Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur

6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen

Ont i magen är en av barns vanligaste åkommor. I de allra flesta fallen går det att lindra besvären tills magontet går över, men i vissa fall behöver ditt barn vård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka omedelbar vård när ditt barn har ont i magen - och tre när det är mindre bråttom. 
mamma som tar bebis på magen

Plötslig spädbarnsdöd - förebyggande råd för att minska risken

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och i Sverige förekommer färre fall nu än på 50 år. Trots det är det inte konstigt att vara orolig som förälder. Det finns dock flera enkla förebyggande åtgärder du kan implementera för att göra risken så liten som möjligt. 
bebisfötter

Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år

Från dag ett kommunicerar du och ditt barn på alla möjliga sätt, men en helt ny värld öppnar sig när ditt barn lär sig prata. Språket hjälper barn att lära sig om omvärlden och bygga relationer med andra, samtidigt som det låter dig få veta mer om vem ditt barn är. Här går våra barnspecialister igenom hur språkutvecklingen ser ut i barnets olika åldrar.
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar

Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn

Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma. 
Bebismage

Knodden avsnitt 7 - Vanligaste barnåkommorna

Det är mycket som kan oroa föräldrar under deras barns första år i livet. I detta avsnitt gästas Knodden av barnspecialistsjuksköterskan Johan som berättar om de vanligaste åkommorna som får föräldrar att söka vård - och när det är läge att bege sig till akutmottagningen för fysisk vård. 
Snorigt barn

Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn

Små barn får alla möjliga prickar och utslag, ofta utan att de stör barnen eller leder till några större besvär. Knodds barnspecialist Sofia gästar Knodden och berättar om de vanligaste utslagen och märkena som uppstår hos barn. 
Barn med salva på vattkoppor

Dags för spruta - tips och råd inför ditt barns vaccination

Som vuxen är det lätt att förstå vikten av vaccinationer och att de ger ditt barn ett gott skydd mot flera allvarliga sjukdomar genom livet, men för en liten knodd är det sällan roligt att få sprutor. Våra barnexperter har samlat några goda råd för hur du kan förbereda dig och ditt barn inför en vaccination.
Barn som får vaccinspruta i armen

Första tiden med tvillingar - tips och råd

Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen. 
Tvillingar som leker med sina fötter

Barnkalas och babysim - vad gäller när restriktionerna släppts?

Den 29:e september 2021 gick Sverige in i steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner till följd av corona-pandemin. Nu är det mesta öppet som vanligt, men vad innebär förändringarna för dig som förälder? Och vad gäller för VAB framåt? 
Barn och pedagoger kramas på förskolan

Köldskador - så här hjälper du ditt barn undvika dem

Köldskador kan uppstå hos barn när huden skadas på grund av kyla. Vid låga temperaturer och blåst exponeras huden och risken ökar. Här är barnspecialisternas råd för att förebygga köldskador och vad du kan göra om ditt barn utsatts för kyla. 
barn i vinterkläder

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?

Vad behöver den nyföddas lilla medicinlåda innehålla? Sanningen är att det inte behövs så mycket. Med bara några få saker i skåpet kan du hantera de vanligaste åkommorna hos din bebis. Här har du checklistan som hjälper er att vara redo när det gäller.