Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

När börjar barn prata?

Många föräldrar längtar efter att få höra sitt barn säga sitt första ord, men när börjar barn prata egentligen? Knodds barnspecialist Jenny berättar. 

pojke som pratar med sina föräldrar

Artikelinnehåll När börjar barn prata? - Normalspannet är stort Kommunicera eller prata rent? Vanliga frågor om när barn lär sig prata

När börjar barn prata? Svaret på när barn börjar prata beror egentligen på vad man menar med att ”prata”. Barn börjar försöka kommunicera som bebisar, och ett härligt jollrande drar igång redan runt 6-8 månaders ålder. Ungefärliga steg i barns språkutveckling: Redan vid 6 månader brukar barn kunna förstå flera ord, såsom mamma och pappa eller kroppsdelar. De första egna orden brukar komma runt då barnet fyller ett år. Runt 18 månader förstår barnet det mesta av det du ber barnet om eller förklarar för barnet. Mellan ett och två år brukar de första tvåordsmeningarna komma.  I 3-4-årsåldern talar barn oftast i hela meningar med ord som även utomstående förstår utan problem. Från 4 år talar barn så att språket mer och mer liknar en vuxens, med till mestadels korrekta böjningar och meningsuppbyggnad.  Ordförrådet fortsätter dock att utvecklas hela livet. 

🌱 Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling? I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende och får tillgång till kurser i bland annat språkutveckling där du får barnspecialisternas råd direkt till din telefon.

Normalspannet är stort Som med så mycket annat i barns utveckling finns det ett stort normalspann vad gäller när barn börjar prata. Själva utvecklingen kan också se olika ut.

💡 Barnspecialistens tips: Det bästa du kan göra för ditt barns språkutveckling är att läsa böcker tillsammans samt att hela tiden prata med ditt barn om vad ni gör eller vad ni upplever tillsammans!

Ofta går det i vågor. Barnet testar några få ord, pausar i babblandet en period för att samla in nya ord, för att sedan plötsligt (känns det som) kunna säga flera nya ord. Du behöver därför sällan oroa dig varken för att ditt barn pratar mindre än andra barn eller verkar pausa i språkutvecklingen ett tag.  Du kan lyssna på mer matnyttig info om barns språkutveckling i Knodden, där vår barnspecialist Sofia berättar mer om när barn börjar prata. 

Kommunicera eller prata rent? Att göra sig förstådd är en stor del av att kunna prata. Att försöka förstå varandra börjar tidigt och många är de föräldrar som har full koll på vad deras lilla knodd säger, fast det låter helt som hittepå för utomstående. Samtidigt är det mycket som ska fungera, både i den kognitiva och den fysiska utvecklingen, för att talet ska sitta och för att barnet till slut ska prata helt rent. Det är inte ovanligt att barn i fyraårsåldern har svårt med tje- och sje-ljud, men de flesta har fått ordning på det till sexårsåldern. I sexårsåldern är det fortfarande vanligt att det krånglar med bokstaven R, men det brukar reda ut sig när barnet är sju.  Oftast behövs det bara lite mer tid och goda förebilder. Du behöver alltså inte oroa dig om du tycker att ditt barn inte pratar helt rent än. Fortsätt prata, läsa och leka tillsammans så kommer det. 

Det är viktigt att komma ihåg att det är stor variation på när barn säger sina första ord eller meningar.
quote
Jenny Werner

Jenny Werner,

Knodd

Barnspecialist

Att jämföra sig med andra Det är inte ovanligt att föräldrar kommer till BVC och är oroliga för att deras barn inte kan lika många ord som en jämnårig. Det är lätt att man jämför med andra barn exempelvis i föräldragruppen. Då är det viktigt att komma ihåg att det är stor variation på när barn säger sina första ord eller meningar. En del barn behöver lite mer tid än andra. Er BVC-sjuksköterska följer regelbundet ditt barns språkutveckling. Det gäller även språkförståelse och icke-verbal kommunikation. Om något skulle avvika kommer du bli uppmärksammad på det. Samtidigt är det viktigt att du som förälder pratar med din BVC om du är orolig över ditt barns språkförmåga. Då kan BVC-sjuksköterskan vara extra uppmärksam på barnets språkutvecklingen samt ge dig som förälder stöd.

🩹 Orolig för ditt barns språkutveckling? Ditt barns BVC kommer hålla koll på barnets språkutveckling under era regelbundna kontroller, och du kan alltid komma med frågor och funderingar när ni är där.

Vanliga frågor om när barn börjar prata När börjar barn prata? Barn brukar säga sina första ord runt ett år. I 3-4-årsåldern talar barn oftast i hela meningar med ord som även utomstående förstår utan problem. När ska barn börja prata? Barns språkutveckling är mycket individuell och normalspannet är stort. Vid 10 månaders ålder har de flesta barn ett joller som föräldrar kan uppfatta som ord men oftast är det en imitation. Vid ettårsåldern säger de flesta några ord som familjen kan förstå. Samtidigt är det många faktorer som spelar in i hur ett barn kommunicerar och vad det beror på, och vid undersökningar på BVC kommer BVC-sjuksköterskan att skapa en mer övergripande bild av barnets språkförmåga.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 januari 2024

Läs mer

bebis sittandes i barnstol
När språket inte hunnit ikapp
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
Barn som letar efter böcker i låda
Högläsning för barn - stöttar utveckling och bygger relation
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen