Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

När språket inte hunnit ikapp

Barns språkutveckling sker i olika steg. Små barn kan bli frustrerade när de vill något som de inte har ord för, och ibland kan det leda till jobbiga stunder och ordentliga utbrott. Med några knep och lite extra förståelse kan du leda ditt barn genom den här tiden och uppmuntra språket som kommer. 

bebis sittandes i barnstol

Viljan kommer först Det är mycket som händer under de första åren i ditt barns liv. Barnet börjar sitta och röra på sig för att sedan gå, det finns leksaker att utforska och ljud att lära sig tyda. Samtidigt sker utvecklingen i olika stora kliv. Exempelvis kan bebisar känna viljan att nå något spännande föremål långt innan de själva kan förflytta sig till det. Det samma gäller språket, då mindre barn ofta förstår mycket mer än de själva kan uttrycka i ord.

Frustrationen att inte kunna uttrycka sig Man brukar räkna med att de första orden kommer runt tiden då barnet fyller ett år. Vid det laget kan barn vanligtvis redan förstå uppmaningar, tänka på någonting de vill göra och ha egna önskemål om vad som ska eller inte ska ske. Det kan vara oerhört frustrerande för små barn i den åldern att inte kunna uttrycka dessa önskemål. Du kanske har märkt att ditt barn blir ledset eller argt om du inte förstår vad barnet vill göra eller behöver hjälp med.  Den här frustrationen kan leda till mycket gråt och skrik, vilken ibland är den enda kommunikationen som barnet kan ta till. Du som förälder kan också tycka att det känns jobbigt: du vill hjälpa till, men det är svårt att göra när man inte vet vad problemet är. Därför kan det hjälpa att ha några knep i bakfickan så att ni kan ta er igenom den här perioden så lugnt som möjligt.  Läs med om ditt barns språkutveckling de första åren här.

Hur kan du hjälpa ditt barn göra sig förstådd? Använd teckenspråk med ditt barn Barn har förmågan att lära sig teckenspråk tidigare än de kan formulera ord. Lär dig några enkla tecken som barnet använder ofta i sin vardag och teckna det varje gång du själv säger ordet. På så sätt kan barnet själv uttrycka vissa specifika önskemål som kan hjälpa dig på traven. Förslag på användbara ord är:  Nappflaska/mjölk/välling Dricka Äta Hjälp/hjälp mig Ont

Visa att du försöker förstå Genom att bekräfta att ditt barn försöker uttrycka ett behov eller en önskan visar du att er kommunikation är ett gemensamt utbyte. Ställ frågor till barnet. Ännu är det är vanligtvis lättare för barnet att skaka på huvudet ja eller nej. Tydliggör att du förstår barnets frustration i stället för att bli irriterad när barnet gråter. På så sätt vågar barnet fortsätta försöka uttrycka sig och kommunicera med dig. Passa på att gosa lite extra efter ett utbrott. Om ni lyckades lösa vad ditt barn försökte uttrycka, repetera det flera gånger och bekräfta för barnet att du hängde med och att ni förstod varandra.

Ja, du ville ha vattenflaskan, men den stod på bordet så du nådde inte. Och jag förstod inte vad du ville och då blev du ledsen, eller hur? Ja, oj, så det kan bli. Men nu har du vattenflaskan! Vad bra!
quote

I vår kostnadsfria kurs om barns språkutveckling får du mer råd kring hur du kan stötta ditt barns språkutveckling.

Fortsätt träna på språket och ha tålamod Det här är en period som kommer gå över i takt med att ditt barn kan säga fler ord. Vid 18 månaders ålder kan barn ungefär 8-10 ord, vilket redan det hjälper er förstå varandra. Fortsätt träna på språket under tiden så att barnet får höra ord så ofta som möjligt. Sjung sånger och säg ramsor tillsammans, läs böcker med barnet, och sätt ord på allt ni gör ihop. På så sätt får ditt barn träna på språket samtidigt som ni har roliga, mysiga stunder tillsammans.

Om ditt barn inte pratar alls vid 2 års ålder är det läge att kontakta BVC.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Bebis som sitter i pappas knä och skrattar
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen