Kristina Lindgren

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Kristina Lindgren tog sin sjuksköterskeexamen från Mittuniversitetet Östersund 2000 och vidareutbildade sig sedan till specialistsjuksköterska inom barn och ungdom med examen 2005 från Mittuniversitetet Sundsvall. Genom åren har hon bland annat arbetat inom neonatalvården, på barnavdelning och BVC. Kristina började arbeta på Knodd 2020. Sammanlagt har Kristina mer än 20 års erfarenhet inom barnsjukvård.

Kristina Lindgren

Texter granskade av Kristina

Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong

Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk. 

Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den

Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget. 
sjukt barn som ligger i sängen

Allt om amning: tips och positioner

Amning kan ge bebisar en fin start i livet, med näring, skydd och närhet på en gång. Samtidigt är det inte helt självklart hur allt ska fungera. Knodds barnspecialister har därför samlat denna stora guide om amning, med goda råd om amningspositioner, tips för att komma igång, och tankar kring vad man kan göra om det krånglar. 
bebis som ammas

Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom

Små barn blir sjuka ofta under sina första fyra år. Genom att träna sitt immunförsvar under de här åren lägger de dock grunden för ett friskare liv på sikt. Knodds barnspecialister har samlat det viktigaste du behöver veta om de vanligaste barnsjukdomarna som barn behöver ta sig igenom. 

Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer

Som blivande förälder vill man gärna ha allt på plats innan bebisen kommer, men det blir mycket att skaffa på en gång och en hel del som sedan inte behövs. För att hjälpa föräldrar reda i djungeln har vi därför samlat en lista över sådant man inte behöver köpa innan bebisen är här. 
bebis som pekar på gravidmage

När ett barn föds för tidigt

Ibland går det fortare än man tänkt och barnet föds långt innan datumet man ringat in i kalendern. Det kan kännas läskigt för föräldrar, men i Sverige finns världsledande sjukvård som hjälper för tidigt födda barn att utvecklas och må så bra som möjligt. 
prematurfödd bebis

Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet

Tryggt föräldraskap handlar om att skapa en positiv anknytning och stark relation mellan dig och ditt barn. Detta förmedlar en lugn och positiv inställning till omvärlden och låter barnet utforska omvärlden, trygg i vetskapen om att du finns där så fort du behövs. 
barn som sitter på golvet och ritar

Traditionella kärnfamiljen - finns den?

Kärnfamilj är en typ av familjebildning, men det finns flera andra, såsom bonusfamiljer, ensamstående familjer och regnbågsfamiljer. Det viktigaste för barn är att de lever i en miljö där de har trygga vuxna som de vet tar hand om dem och som de kan lita på. 
flera händer på varandra

6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd

Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa. 
Husmorsknep sjuka barn

Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn

Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn. 
två flickor som leker

När språket inte hunnit ikapp

Barns språkutveckling sker i olika steg. Små barn kan bli frustrerade när de vill något som de inte har ord för, och ibland kan det leda till jobbiga stunder och ordentliga utbrott. Med några knep och lite extra förståelse kan du leda ditt barn genom den här tiden och uppmuntra språket som kommer. 
bebis sittandes i barnstol

Vabruari 2022 - så blir den

Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.
mamma tar febern på barn

Plusbarn (high need baby) - finns de?

Att ha ett otröstligt barn är påfrestande för föräldrar. När man pratar om barn som är känsligare än de flesta, med orolig sömn och oförutsägbara rutiner, använder föräldrar ibland begreppet plusbarn (eller high need baby). Trots att detta inte är en officiell diagnos är det värt att prata om barn som är svåra att tillfredsställa och att hjälpa föräldrar hitta sätt att ta hand om både sina barn och sig själva.
Bebis som gråter

Coronavirus (covid-19) och barn - stora guiden (uppdaterad aug 2022)

Pandemin orsakad av covid-19 fortsätter vara ett orosmoment som påverkar både barn och vuxna. Vi har samlat uppdaterad, viktig information och de vanligaste frågorna från småbarnsföräldrar i denna stora uppsamlingsguide om covid. 
Bild på barn och vuxen som tvättar händerna