Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong

Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk. 

Varför är vinterkräksjuka så jobbigt? Under vinterhalvåret är det många infektionssjukdomar som florerar, när både vuxna och barn spenderar mer tid inomhus och på en mindre yta nära andra. Men av alla vanliga sjukdomar är vinterkräksjukan en av de mest fruktade. Hela familjer kan drabbas i en våg, och det kan vara svårt att hitta orken att byta lakan när man knappt själv kan lämna badrumsgolvet. Vinterkräksjuka är en magsjuka som orsakas av ett calicivirus och är vanligast under vinterhalvåret, från november till april. De vanligaste symtomen hos barn är ont i magen, kräkningar, diarré och feber.  Anledningen till att den är så ansträngande för småbarnsfamiljer handlar främst om att symtomen kan komma snabbt och bli kraftiga, samtidigt som sjukdomen är mycket smittsam. Det är inte lätt att undvika att både syskon och föräldrar drabbas om viruset kommer med hem från förskolan. Infektionen är dock sällan farlig och den går över av sig själv på några dagar. 

Hur länge är man sjuk med vinterkräksjuka? Hur länge man är sjuk varierar, men symtomen lindras oftast på en till tre dagar och de flesta blir bättre inom några dagar. För små barn kan det krävas ytterligare tid för återhämtning även efter att magsjukan har lagt sig.

🦠 Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Så motverkar du smitta Att minska risken för smitta är A och O när det kommer till vinterkräksjuka. Att hjälpa ditt barn att tvätta händerna noggrant och ofta är det absolut bästa sättet att motverka att barnet smittas. Tänk på: Caliciviruset kan överleva handsprit, så satsa på tvål och varmt vatten Tvätta noggrant och gnugga händerna i minst 20 sekunder Om barnet tycker att det är tråkigt, testa de här roliga lekarna som får ditt barn att tvätta händerna Viruset överlever också på textilier, ytor och leksaker i upp till två veckor. Var därför noga med följande: Ge alla i familjen separata handdukar Tvätta handdukar och lakan i minst 70 grader Lägg blöjor i en separat plastpåse innan du slänger dem Rengör skötbord, ytor och inredning ofta Spola alltid toaletten med nedfällt lock

Hur länge smittar vinterkräksjuka? Grundregeln kring smitta vid vinterkräksjuka är att den smittar som mest så länge man kräks eller har diarré. Viruset kan dock fortsätta smitta även efter detta. För vuxna som kan sköta sin hygien och vara extra noggranna med att tvätta händer och hålla rent går det därför bra att återgå till vardagen ett dygn efter att dessa symtom gått över. Likaså för äldre barn. För små barn krävs dock minst två feberfria dygn utan diarré och kräkningar för att återgå till förskolan. Detta börjar räknas efter sista lösa avföringen eller kräkningen.

Kan man bli smittad igen? En del smittsamma sjukdomar kan lätt gå rundgång i familjer, så att de som hunnit tillfriskna blir återsmittade av de familjemedlemmar som fortfarande är sjuka. Vinterkräksjuka går att få flera gånger, men man får ofta ett kortvarigt skydd mot magsjukan precis efter att man haft den. Därför kan en förälder som är på bättringsvägen fortsätta ta hand om sjuka minstingar utan att oroa sig för att bli sjuk igen. Om du själv mår bra och inte haft symtom på ett dygn går det alltså bra att gå tillbaka till jobbet om någon annan är hemma och vabbar. Det är dock tyvärr vanligt att barn får vinterkräksjuka flera gånger under kort tid om smittan exempelvis fortsätter gå runt i barngruppen på förskolan. Genom att vara noggrann med att rengöra och tvätta ytor, leksaker, snuttefiltar och annat som barnet kommit i kontakt med kan man minska risken för att bli smittad igen.

Det farliga med vinterkräksjukan är inte själva viruset När det kommer till vinterkräksjuka och små barn är det inte själva magsjukan som är farlig. Det handlar istället om risken för vätskebrist och uttorkning. Vätskebrist är särskilt allvarligt för spädbarn under ett år och det kan ske snabbt. Kom ihåg de här enkla tipsen för att ditt barn ska må så bra som möjligt: Vätskeersättning, svag saft och isglass är bra exempel på vätskor att erbjuda. Enbart vatten räcker dock inte eftersom barnet också behöver energi. Börja med mindre mängder, till exempel teskedsvis med några minuters mellanrum, och öka mängden så snart du ser att det går bra. Undvik lightprodukter. De kan förvärra diarréer och barnet behöver den energin från sockret. Sök vård om ditt barn är under ett år och har rikliga diarréer eller svårt att få i sig vätska. Här kan du läsa mer om tecken på vätskebrist och sådant som är viktigt för dig som förälder att veta.

💧 Osäker på om ditt barn lider av vätskebrist? Barnsjuksköterskorna och barnläkarna på Knodd kan hjälpa dig med bedömning och råd.

Tips för att ta dig igenom Det är illa nog att hjälpa sitt barn ta sig igenom en vinterkräksjuka, men det blir tio gånger tuffare när man själv också drabbats. Med några enkla tips och rimlig prioritering kan du dock göra det lättare för dig själv att orka med. Fokusera på vätsketillförsel och oroa dig inte så mycket för hur mycket ditt barn äter. Vätskebristen kan vara farlig, medan viktnedgång är lätt för barnet att ta igen när sjukdomen är över. Någon form av vätska är bättre än ingen vätska. Vill ditt barn inte dricka vatten eller vätskeersättning kan du prova med saft, juice eller isglass. Det viktigaste är att något går ner. Eftersom viruset fäster på allt är det lätt att bli stressad över hur mycket som behöver rengöras. Plocka undan det mesta av barnets leksaker och prylar så att endast några få är framme medan smittan går runt där hemma.  Håll den här lathunden till vab nära till hands så att du inte behöver försöka reda ut vad som gäller när du själv är i ett magsjuketöcken. Även med dessa råd kan det bli ett par tuffa dagar för er familj. Att ge små teskedar vätska var femte minut till ett spädbarn är påfrestande bara det, för att inte tala om att tvätta lakan var och varannan minut. Var snäll mot dig själv och ha rimliga förväntningar på vad du ska orka med. Det är okej om det blir mer skärmtid än vanligt eller saft fast ni inte dricker det till vardags. Om några dagar börjar ni alla må bättre igen och kan återgå till vanliga rutiner eller ta tag i sådant som inte orkades med tidigare. 

Läs mer

flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen