Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Allt om vab och att vabba

Om du behöver stanna hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kallas det vab - vård av barn. Här är allt du behöver veta om att anmäla vab till Försäkringskassan, när det behövs intyg, och föräldrars vanligaste frågor om vab. 

flicka som ligger i sängen

Artikelinnehåll En kort sammanfattning av vab Vab-regler för ersättning  Praktisk lathund: föräldrars vanligaste frågor om vab  Barnspecialisternas 6 råd för att ta er igenom vab-dagarna

En kort sammanfattning av vab Grundprincipen för att vara hemma med ett sjukt barn, vab, är enkel. Ditt barn blir sjukt, du stannar hemma från jobbet för att ta hand om barnet, Försäkringskassan betalar ut ersättning för utebliven inkomst till dig för de dagar du inte var på jobbet. I verkligheten kan det dock kännas mycket mer komplicerat. Alla familjers situationer ser olika ut och det är inte ovanligt att föräldrar har många olika frågor utifrån sin egen unika situation. I den här lathunden hittar du därför föräldrars vanligaste frågor om vab, vilka regler som gäller i olika situationer och hur du får koll på ansökningar, ersättning och utbetalningar. Vab:  Innebär att man är hemma med sjukt barn som inte kan gå till förskolan eller skolan, och avstår från lönearbete eller jobbsök under tiden man tar hand om barnet Kan täcka hela eller delar av en dag Ersättning betalas ut från Försäkringskassan och kallas då tillfällig föräldrapenning Gäller barn mellan 8 månader och 12 år, samt undantagsfall Kräver vårdintyg från den åttonde dagen Kan även ersätta annan närstående som inte är barnets förälder Ersättning för vab kan också betalas ut om man behöver följa med sitt barn på läkar- eller tandläkarbesök, om den ordinarie vårdaren är sjuk, eller om man deltar i en kurs för att lära sig sköta sitt barn. 

🌡️ Hemma med sjukt barn? Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Vab-regler för ersättning Vissa kriterier behöver uppfyllas för att få ersättning från Försäkringskassan för vab. Du kan får ersättning för vab om: Barnet bor i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz. Barnet är mellan 8 månader och 12 år (gäller tills dagen barnet fyller 12 år). I vissa fall kan du även ha rätt till ersättning även om barnet är yngre eller äldre.  Du är försäkrad i Sverige (vilket du oftast är om du bor eller arbetar här). Du stannar hemma från ditt jobb eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn, följa med till vårdbesök, eller ta hand om ett barn vars ordinarie vårdare är sjuk.  Du deltar i en kurs, organiserad av en sjukvårdshuvudman, med syftet att lära dig sköta om ditt barn.  Egenföretagare och studerande kan också få ersättning för vab. För studerande med studiestöd anmäls vab till CSN. På så sätt kan man få behålla sitt studiestöd. Om man studerar och lönearbetar samtidigt kan man även få ersättning från Försäkringskassan för inkomstbortfallet från jobbet. 

Praktisk lathund: föräldrars vanligaste frågor om vab

Vilken ålder får man vabba för? Grundregeln är att du kan få ersättning för vab för barn som är mellan 8 månader och 12 år. Undantag finns, då du kan få ersättning även om barnet är yngre eller äldre än detta åldersspann. Det kan exempelvis handla om ett spädbarn som behöver läggas in på sjukhus eller ett äldre barn som har en tillfällig sjukdom som gör att barnet inte klarar sig själv. Då kan det finnas särskilda krav på intyg eller utlåtande från läkare.

Hur stor är ersättningen vid vab? Ersättningen för vab baseras på din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Du får 80% av din SGI i ersättning för varje arbetsdag, eller för den procent av arbetsdagen som du vabbar, upp till en viss maxgräns. Det är därför viktigt att du uppger korrekta och uppdaterade uppgifter om dina inkomster. På Försäkringskassans webbplats finns ett verktyg där du kan räkna ut din SGI och hur stor din ersättning skulle vara. Handläggningstiden kan vara upp emot 30 dagar, men om Försäkringskassan inte behöver ytterligare information går det ofta snabbt. Ansöker du senast den 10:e kommer pengarna ofta den 25:e samma månad. Ansöker du efter den 10:e får du troligtvis utbetalningen den 25:e månaden därpå.

Hur anmäler jag vab? Du anmäler vab och ansöker om ersättning hos Försäkringskassan. Det smidigaste sättet är online via Mina Sidor. Gör ansökan efter det att barnet är friskt och du inte längre är hemma för vab, så att du vet hur många dagar du ska söka för. Undantag för detta är ett barn som är sjukt under lång tid. Anmälan för vab måste ske senast 90 dagar efter första sjukdagen. Första gången någon som inte är barnets förälder ska vabba så måste man ringa och anmäla det. Det går inte att göra online.

När behöver man intyg för vab? Om barnet är sjukt i mer än sju dagar behövs vårdintyg för ersättning från den åttonde dagen. Intyg kan skrivas av läkare eller sjuksköterska. Digitala vårdtjänster, såsom Knodd, kan utfärda intyg till Försäkringskassan. Du skickar själv intyget till Försäkringskassan.

Kan Knodd hjälpa till med intyg till Försäkringskassan? Ja, Knodd kan hjälpa till med intyg till Försäkringskassan för att ansöka om tillfällig föräldrapenning. Dock behöver vi då ha haft kontakt både vid start av sjukdomen och efter åttonde dagen för att kunna skriva ett intyg om att barnet varit sjukt längre än en vecka.

Hur länge kan jag vabba? Totalt kan du få ersättning för 120 dagar per år. Är ni flera som vabbar med barnet kan ni dela på dessa dagar. De sista 60 dagarna kan du bara få ersättning för om barnet är sjukt och inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk. Vid långvarig sjukdom kan du skicka in ansökan om vab även om du fortfarande måste vara hemma med barnet. Då kan du välja själv hur ofta du vill ansöka. Kom ihåg att ansökan måste skickas in senast 90 dagar efter första vab-dagen. För barn som är allvarligt sjuka kan tillstånd ges att få ersättning för vab i obegränsat antal dagar. Då krävs ett utförligare intyg med läkarutlåtande om diagnos och behandling.

Kan jag vabba en halv dag? Ja, du kan få ersättning för delar av en dag då du vabbar. Du kan vabba 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent av en dag. Detta kan passa exempelvis om du ska följa med barnet på ett vårdbesök eller om ni är två som delar på dagen.

Hur kontrollerar Försäkringskassan vab? Försäkringskassan granskar uppgifter löpande. Om de upptäcker att något är fel så utreds det som ett misstänkt bidragsbrott. Straffet för ett sådant brott kan bli allt från böter till två̊ års fängelse. Denna granskning kan ske även efter att en anmälan om vab har godkänts.

Kan man vabba när den andra föräldern är sjuk? Om den förälder som skulle haft ansvar för att ta hand om barnet blir sjuk och inte kan ta hand om barnet, kan den andra föräldern ansöka om ersättning för vab för att ta hand om barnet. Detta gäller alltså även om barnet själv inte är sjukt.

Kan man vabba när förskolan är stängd? Du kan inte vabba för att förskolan är stängd. I dessa fall kan du istället använda föräldradagar.

Kan man vabba när man är föräldraledig? Grundregeln är nej, utan då får du föräldrapenning för föräldraledighet. Undantaget är dock om barnet är inlagt på sjukhus. Om ni är två föräldrar kan dessutom båda få ersättning för vab i ett sådant fall. Mer information om vab, vab-kalendern, samt hur du räknar ut ersättning hittar du på Försäkringskassans hemsida. 

Barnspecialisternas 6 råd för att ta er igenom vab-dagarna

  • 1För det första: ha inte dåligt samvete för att du behöver vara hemma för vab. Vab är en lagstadgad rätt, och de flesta arbetsgivare har en förståelse för att du som förälder behöver ta ut vab-dagar.
  • 2Börja med att se över medicinskåpet hemma. Smärtstillande/febernedsättande läkemedel, vätskeersättning, nässpray eller koksaltlösning är bra att ha nära till hands. Läs mer i länkarna nedan. 
  • 3Peppa både ditt sjuka barn och dig själv med roliga filmer, mysiga böcker och kanske spel om ni orkar.
  • 4Det är viktigt att barnet får i sig ordentligt med vätska. Isglass, saft eller nyttig, hemmagjord varm choklad på kakao kan vara populärt. Om ditt barn matvägrar är även annan energi okej, såsom en läsk. Det viktigaste är att barnet får i sig något för att få energi som i sin tur genererar ett snabbare tillfrisknande och att aptiten återkommer. Undvik dock light-produkter som kan förvärra vissa symtom. Kom ihåg att det bara är när barnet är sjukt som dessa kostråd gäller – återgå så snart som möjligt till den vanliga och hälsosamma kost som är rekommenderad för barnet.
  • 5Om ni är två som delar på vabbandet: håll en god kommunikation, planera, avlös varandra, och våga be om hjälp. Kanske kan en släkting eller god vän hjälpa till om ni har svårt att orka med och få ihop det?
  • 6Slutligen: barnet behöver även återhämtning efter sjukdom. Så se till att ditt barn är pigg och glad och orkar vara igång en hel dag innan det är dags att återvända till förskola/skola.

Här hittar du fler användbara länkar när ditt barn är sjukt:  Fler tips och råd om att vara hemma med sjukt barn Lilla medicinlådan för bebisen Snabb guide till smärtlindring för barn 7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om Tänkvärt om hur barnet har det under vab-dagarna

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

8 februari 2024

Läs mer

bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen