Vård av barn - allt om vab och att vabba

Om du behöver stanna hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kallas det vab - vård av barn. Om kraven för ersättning uppfylls när du vabbar betalas då en tillfällig föräldrapenning ut.

flicka som ligger i sängen

Sammanfattning När? Vid sjukt barn. Hur? Genom att stanna hemma från jobb eller avstå från aktivt jobbsökande. Anmälan för vab ska ske senast 90 dagar efter första sjukdagen. Efter 8 dagar krävs vårdintyg.  Vem? Oftast föräldrarna - men också mor- och farföräldrar, den som bor tillsammans med någon av föräldrarna, familjehemsförälder, blivande adoptivföräldrar eller någon annan person som har den rättsliga vårdnaden om barnet. Även andra kan vabba men då är processen lite annorlunda.

Att söka barnsjukvård hos Knodd Hos Knodd kan du och ditt barn träffa sjuksköterskor och barnläkare. Vi hjälper dig att göra en bedömning och rådgör om vilken behandling ditt barn behöver. Vi finns tillgängliga alla dagar i veckan.

Vab-regler för ersättning Du kan får ersättning för vab om: Barnet bor i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz. Barnet är mellan 8 månader och 12 år (gäller tills dagen barnet fyller 12 år) I vissa fall kan du även ha rätt till ersättning även om barnet är yngre eller äldre. Läs mer om dessa fall hos Försäkringskassan.   Du stannar hemma från ditt jobb eller gå miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. Du följer med barnet till barnavårdscentral, läkare, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri. Du är hemma med barnet för den ordinarie vårdaren är sjuk. Du är försäkrad i Sverige (vilket du oftast är om du bor eller arbetar här). Du deltar i en kurs, organiserad av en sjukvårdshuvudman, med syftet att lär dig sköta om ditt barn. Om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program får du behålla din ersättning om du behöver vara hemma. Ange då vård av barn när du ansöker om ersättning.

mamma tar febern på dotter

Vanliga frågor om VAB från föräldrar När får man vabba? Grundregeln är att man får vabba när barnet är sjukt. Det räknas som vab både när du stannar hemma från jobb eller när du avstår från aktivt jobbsökande för att ta hand om sjukt barn. Du får även vabba när du följer med barnet till barnavårdscentral, läkare, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri samt om du deltar i en kurs organiserad av en sjukvårdshuvudman med syftet att lära dig att sköta om ditt barn. Vem får vabba? Får mor- och farföräldrar vabba? Det är oftast barnets föräldrar som vabbar, men mor- och farföräldrar får också vabba. Utöver dessa får den som bor tillsammans med någon av föräldrarna, familjehemsförälder, blivande adoptivföräldrar eller någon annan person som har den rättsliga vårdnaden om barnet vabba. Hur länge får man vabba? Totalt kan du få ersättning för 120 dagar per år och är ni flera som vabbar för barnet kan ni dela på dessa dagar. De sista 60 dagarna kan du bara få ersättning för om barnet är sjukt och inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk. Kan jag vabba en halv dag? Du kan vabba 100 procent, 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent av en dag. Behövs intyg från läkare eller sjuksköterska? Först när barnet varit sjuk i åtta eller fler dagar (inkl. helgdagar) behöver du skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Detta intyg ska skickas till Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund. Kan Knodd hjälpa till med intyg till Försäkringskassan? Ja, Knodd kan hjälpa till med intyg till Försäkringskassan för att ansöka om tillfällig föräldrapenning. Dock behöver vi då ha haft kontakt både vid start av sjukdomen och efter åttonde dagen för att kunna skriva intyg på att barnet varit sjukt mer än en vecka. Hur går jag tillväga för att ansöka om ersättning för vab? Ansökan görs hos Försäkringskassan när barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet eller har börjat söka jobba igen. Viktigt är att du ansöker senast 90 dagar efter första dagen du var hemma med barnet. Hur mycket pengar får den som vabbar i ersättning? Försäkringskassan har ett verktyg för att beräkna exakt summa här. Ersättningen är 80% av din ordinarie inkomst, men upp till en viss maxgräns. Ansöker du senast den 10:e kommer pengarna den 25:e samma månad. Ansöker du efter den 10:e får du utbetalningen den 25:e månaden därpå.

Vanliga anledningar till vab Vi på Knodd ser att de vanligaste sjukdomarna eller åkommorna som föräldrar söker vård för sina barn för, och även oftast vabbar för, är bland annat influensa, feber och vattkoppor. På vår Fakta & Råd-sida hittar du också vägledande information om flera andra besvär ett barn kan ha.

Tips för vab-dagar För det första; Ha inte dåligt samvete för att du behöver vara hemma för vab. Din arbetsgivare har garanterat en förståelse för att du som förälder behöver ta ut vab-dagar. Börja med att se över medicinskåpet hemma. Febernedsättande och smärtstillande läkemedel, vätskeersättning, nässpray är bra att ha nära till hands. Boosta barnen (och dig själv som vab-ande vuxen) med underhållning, filmer, böcker och spel. Köp hem t ex glass, saft, kex eller gör en nyttig varm choklad på kakao. Om ditt barn matvägrar är även annan energi okej, t ex Coca-Cola. Det viktigaste är att barnet får i sig något för att få energi som i sin tur genererar ett snabbare tillfrisknande och att aptiten återkommer.Kom ihåg att det bara är när barnet är sjukt som dessa kostråd gäller - återgå så snart som möjligt till den vanliga och hälsosamma kost som är rekommenderat för barnet. Ni som föräldrar; Håll en god kommunikation, planera, avlös varandra, våga be om hjälp. Kanske kan en släkting/eller god vän hjälpa till? Ladda ner Försäkringskassans app, så du smidigt och enkelt kan utföra dina ärenden. Hitta fler tips här. Slutligen: Barnet behöver även återhämtning efter sjukdom. Så se till att ditt barn är pigg och glad när det är dags att återvända till förskola/skola.

Författare:

Victor EgnellRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen