Christina Walding
Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom
Christina Walding tog sin sjuksköterskeexamen vid Göteborgs Universitet år 2001. Hon valde sedan att utbilda sig till barnsjuksköterska år 2008, men arbetade redan från 2002 som sjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus. Under åren har hon arbetat med hälso- och sjukvård för barn främst inom primärvård som BVC-sköterska, samt flera år inom skolhälsovården. Christina började arbeta på Knodd våren 2022. Sammanlagt har Christina arbetat med hälso- och sjukvård för barn i mer än 20 år.

Texter granskade av Christina
Så gör du för ett lyckat nyår med barn
Nyårsfirandet ser kanske lite annorlunda ut när man blivit småbarnsförälder, men det betyder inte att det inte kan vara festligt. Här är våra topp-tips på hur ni får till en härlig fest för ett gott nytt år.
Jullov? 8 aktiviteter för barn i vinter
Lediga över jul och nyår? Återhämtning och julgodis i all ära, men till slut behöver man hitta på något att göra tillsammans. Här hittar ni 8 upplivande och mysiga aktiviteter som passar för både stora och små på vintern och över julledigheten.
Barnspecialisternas tips för en fridfull jul
Att julen är härlig för stora och små är sen gammalt. Att den också kan vara stressig och stökig så att luften går ur en som förälder är tyvärr en klassiker den med. Därför har barnspecialisterna på Knodd samlat sina bästa råd till småbarnsföräldrar för en riktigt mysig jul.
Hur kan man stötta introverta och extroverta barn?
Barns personlighet kan luta mer åt det introverta eller extroverta hållet, vilket påverkar hur de är med andra och hur de samlar energi, nu och livet ut. Här är råden som hjälper dig som förälder stötta ditt barn oavsett personlighetstyp.
Så kan du stötta ditt blyga barn
Det finns gott om blyga barn och det är inget negativt i sig. Ibland sätter dock blygheten krokben för sådant barn faktiskt vill göra och då kan barnet behöva lite hjälp på traven. Så här kan du stötta ett blygt barn.
Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det
Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral.
Söka vård utomlands för barn: så går det till
Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme.
Så lär du ditt barn cykla
För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet.
Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn
Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.
Viktigt att veta om att lära barn simma
Det är viktigt att lära barn simma för att minska risken för drunkningsolyckor. Dessutom tycker barn ofta att det är otroligt roligt att leka i vattnet och att lära sig nya färdigheter. Så ring simskolan, packa badväskan och ta med er de här råden så blir det en härlig dag på stranden eller badhuset.
Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen
Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation.
Så pratar du med barn om läskiga saker
Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns.
Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn
I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen.
Rutschkana och klätterställning - allt om barnsäkerhet på lekplatsen
Att leka är inte bara roligt, det är helt livsnödvändigt för barn och deras utveckling. Som förälder vill du dock säkert ha lite koll på säkerheten. Genom att följa dessa riktlinjer för barn på lekplatsen kan ni leka säkert och samtidigt ha hur kul som helst.
Oro under och efter graviditeten - psykologens 4 strategier
Det är vanligt att känna sig orolig i samband med graviditeten, förlossningen och tiden efteråt. För en del tar oron över. Därför har Knodd bjudit in en psykolog från den digitala vårdappen Ella att dela med sig av 4 strategier som hjälper dig hantera oron om den blir för stark.
Separera med barn - hur gör man?
En separation eller skilsmässa är ofta svår för alla inblandade, barn som vuxna, men ibland är den det bästa alternativet. För föräldrar är det viktigt att tänka igenom hur man berättar om en separation och hur man relaterar till den andra föräldern efter att man gått skilda vägar.
Pseudotvillingar - vad är det?
Att få barn tätt inpå varandra - så kallade pseudotvillingar - kan ge nära syskonrelationer, en kortare småbarnstid, och rätt många sömnlösa nätter på raken. Som med allt annat inom föräldraskapet handlar det om vad som är rätt för just din familj.
Viktigt att veta om barnsäkerhet i vardagsrummet
En ettåring kan på nolltid riva ner krukväxter, äta smågrus i hallen och stoppa kladdiga händer i ett eluttag. Därför gäller det att som förälder vara steget före. Med de här råden har du snart barnsäkrat vardagsrummet, trappan, hallen och andra öppna ytor i hemmet.
Förlossningsdepression – symtom och behandling
Det är många känslor som ryms under den första tiden efter att ett barn föds, från upprymdhet till nedstämdhet och oro. Ibland går nedstämdheten över till en förlossningsdepression eller postpartumdepression, ett tillstånd som går att behandla.
Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd
När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn.
Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?
Besök av familj och vänner efter förlossningen kan vara både underbart och utmattande. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, men det kan också vara alldeles nödvändigt för att den lilla familjen ska få en fin start tillsammans.
Viktigt att veta om utomkvedshavandeskap
Utomkvedshavandeskap är ett ovanligt tillstånd hos gravida som innebär att ett befruktat ägg fäster sig utanför livmodern. Det kan då inte bli till ett barn och måste oftast opereras bort, men möjligheten till framtida graviditeter är mycket god.
Råd och stöd när man varit med om ett missfall
Att mista ett barn är tungt och kan kännas som en svår förlust även i ett tidigt skede. Man förlorar inte bara fostret, utan alla förhoppningar om barnet som skulle bli. Samtidigt är det relativt vanligt med tidiga missfall och det betyder sällan att man inte kan bli gravid igen.
Att sluta amma - barnspecialistens tips
Att sluta amma är ett beslut som ofta är personligt och kluvet. När man väl har bestämt att det är dags gäller det också att klura ut hur man bäst går tillväga. Våra barnspecialister har samlat några goda råd som hjälper dig när du är redo.
Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?
Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till förlossningen? Är det först när vattnet går?
Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning
Att en förlossning gör ont är svårt att komma undan. Det går dock att lindra smärtan med både medicinska och icke-medicinska alternativ. Här går vi igenom de vanligaste formerna av icke-medicinsk smärtlindring, för en smidigare och positivare förlossning.
Om det blir kejsarsnitt
Ibland behöver barn förlösas genom kejsarsnitt. Om man har genomgått ett kejsarsnitt ser återhämtningen och tiden på BB lite annorlunda ut jämfört med en vaginal födsel. Trots låga risker med denna sorts operation kan den väcka en hel del tankar och känslor.
Träning efter förlossning - vad gäller?
Att börja röra på kroppen och träna igen efter förlossningen kan stärka både fysiskt och psykiskt mående, samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig efter att ha fött barn. Genom att följa några grundprinciper kan man undvika skador eller onödig påfrestning under en redan känslig tid.
Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma
Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel.
Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård
Med så många valmöjligheter och vårdaktörer kan det ibland vara svårt som småbarnsförälder att veta var och hur man ska söka vård för sitt barn. För att göra det lättare har vi samlat hela listan över olika former av barnsjukvård samt varje regions digitala vårdalternativ.
Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen
Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen.
Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart
Det är vanligt att känna oro inför en förlossning. För en del övergår oron till en lätt, måttlig eller svår förlossningsrädsla. Dock kan de flesta känna sig tryggare inför förlossningsdagen genom att prata med sin barnmorska och ta del av stöd och insatser som finns.
Bebisens sömn vid 8 månader – vad hände här?
Det lilla spädbarnets sömn förändras mycket under det första året. Vid åtta månaders ålder märker många föräldrar av en period med orolig sömn. Det som tidigare fungerade kanske inte längre fungerar på samma sätt. Det här är helt normalt, och med lite extra tålamod tar ni er snart igenom den här perioden.
När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?
Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen.