Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så får du ditt barn att tvätta händerna 

För de flesta smittsamma sjukdomar är en god handhygien ett av de bästa sätten att minska risken att bli smittad eller att smitta andra. Att få barn att göra det kan dock vara desto klurigare. Därför har vi samlat våra bästa tips för att göra det roligare att tvätta händerna.

barn tvättar händerna

Artikelinnehåll Rena händer = friskare barn - Tvätta händernas 1-2-3 Roliga lekar som gör det roligare att tvätta händerna 1. Bubbeltrubbel 2. Gnugga läppstift 3. Sjung en sång  4. Leksaksspa  5. Träna in en handdans  Bonus: Tvålexperiment

Att tvätta händerna är a och o när det kommer till att hålla baciller borta från kroppen
quote

Rena händer = friskare barn Att tvätta händerna är a och o när det kommer till att hålla baciller borta från kroppen. När barn rör vid leksaker där det väntar virus och bakterier, eller när de är lite väl närgångna en snuvig kompis, överförs det baciller till händerna som sedan snabbt hamnar i munnen eller ögonen – rena rama motorvägen in till den lilla kroppen och en ny förkylning att hantera.  Det räcker dock inte att skvätta med lite kallvatten på fingrarna för att spola bort bacilluskerna. För att det ska ha någon effekt behöver man tvätta händerna med varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder.  Ha för vana att tvätta händerna:  Före alla måltider – inklusive mellis Efter toalettbesök och blöjbyte När ni har varit utomhus Efter att ha snutit näsan

Tvätta händernas 1-2-3 Genom att lära ditt barn tvätta händerna redan i småbarnsåldern så lägger du grunden för en friskare framtid. Glöm inte att ditt barn gör som du gör, så föregå med gott exempel ☝️ Så här tvättar ni händerna på bästa sätt:

  • 1Skölj händerna med ljummet vatten
  • 2Löddra upp flytande tvål ordentligt i handen
  • 3Skrubba hela händerna noggrant i 20 sekunder
  • 4Skölj igen med ljummet vatten
  • 5Torka torrt – använd egna handdukar när någon är sjuk

🦠 Frisk-forskning Studier visar att goda hygienrutiner kan minska sjukligheten bland förskolebarn med hela 20-30%! 

Roliga lekar som gör det roligare att tvätta händerna

Bubbeltrubbel Det är kul med bubblor och det kan du utnyttja till din fördel. Se hur mycket lödder bubblor ditt barn kan skapa av tvålen. Ju mer man gnuggar, desto mer löddrar det.

2. Gnugga läppstift Tävling kan göra handtvättandet roligare. Måla på lite läppstift på din egen och ditt barns hand. Tävla sedan i vem som lyckas tvätta bort det först!

3. Sjung en sång Att sjunga en sång som tar 20-30 sekunder gör det lättare att se till så att man tvättar tillräckligt länge. Att sjunga två verser av “Ja, må han leva” är en klassiker, men en av våra favoriter på Knodd är följande låt. Den sjungs med Blinka lilla stjärna-melodin men blir roligare med hjälp av texten: Tvätta, tvätta liten hand Bort med smuts och bort med sand Mellan, i och ovanpå Gnugga tummen, båda två Tvätta, tvätta liten hand Bort med smuts och bort med sand!

4. Leksaksspa Låt ditt barn välja ut (vattentåliga) leksaker som hen tycker om lite extra och vill unna ett skumbad. Fyll handfatet med lagom varmt vatten och tvål, ge barnet en liten borste och låt skrubbandet börja. Händerna blir rena av bara farten!

5. Träna in en handdans Skapa en egen show genom att koreografera en helt unik handtvättsdans som täcker in hela handen. Några klassiker är klappa hunden (tvätta ovansidan av handen), fjärilen (knäppa händerna) och mjölka kon (dra i tummarna). Kanske kan ni avsluta ert nummer med att klappa handen så att löddret flyger? Här är det fritt fram att leka fram en rutin som blir er alldeles egen.

Bonus: Tvålexperiment För äldre barn kan det vara roligt att förstå sig på varför det är viktigt att tvätta händerna och hur det faktiskt fungerar. Genom att låta en krydda som flyter få vara "virus" i en skål med vatten, kan barnet själv se vilken effekt tvålen i det här roliga - och vetenskapliga - experimentet. Ni behöver: En skål, vatten, finmald krydda såsom peppar eller kanel, och tvål Gör såhär:

  • 1Häll vatten i skålen och häll på kryddan (se till att kryddan flyter på ytan)
  • 2Be barnet doppa fingret och undersök om det fastnade “virus” (krydda) på fingret
  • 3Låt barnet sedan tvåla in fingret utan att skölja av (ju mer tvål desto större effekt)
  • 4Be barnet att igen doppa fingret, nu för att se hur all krydda snabbt flyr från fingrets närhet (se bilden ovan)
  • 5Undersök igen om viruset fastnade denna gång

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 juni 2024

Läs mer

Barn i förskola
Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut 
sjuk bebis som ligger i mammas knä
Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen