Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?

Att små barn ofta är sjuka kommer inte som någon överraskning för ständigt vabbande föräldrar. Sjukdomar under småbarnsåren hjälper till att utveckla immunförsvaret, men det finns också några knep som stärker kroppens förmåga att bekämpa infektioner.

sjuk bebis som ligger i mammas knä

Artikelinnehåll Att bygga upp ett immunförsvar 4 tips för att stärka ditt barns immunförsvar Bästa hjälpen för spädbarn Ytterligare tips att tänka på vad gäller ditt barns immunförsvar

Att bygga upp ett immunförsvar Som vi nämnt i tidigare artiklar är det vanligt att barn under fyra år drabbas av minst sex till åtta, men ofta tio till tolv, infektionssjukdomar varje år, medan deras kroppar arbetar fram ett robust immunförsvar som kommer att hjälpa dem livet ut. Det handlar alltså inte om att det är något fel på barns immunförsvar, utan att varje virus är nytt för kroppen, som måste luska ut hur man bäst angriper just den här sjukdomen. Samtidigt går det att hjälpa kroppen på traven med några knep i vardagen. Knodds barnspecialister tipsar om hur du hjälper till att stärka immunförsvaret hos ditt barn. Det blir mycket vab under småbarnsåren. Här kan du läsa allt om vab och att vabba samt råd om att vara hemma med ett sjukt barn.

4 tips för att stärka ditt barns immunförsvar

1. Bra mat En varierad och näringsrik kost är kanske det bästa sättet att stärka immunförsvaret, eftersom den bidrar med viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som barnets kropp behöver för att hålla sig stark. Det är särskilt några ämnen som är bra att se till att ditt barn får i sig: C-vitamin - denna klassiker när förkylningarna härjar har bevisats kunna förkorta sjukdomsförlopp och är en viktig komponent för kroppens förmåga att bygga antikroppar. Finns bland annat i citrusfrukter, broccoli och sötpotatis.  Zink - är viktigt för immunförsvarets uppbyggnad, och finns bland annat i ägg, nötter och skaldjur.  Magnesium - stöttar bland annat de vita blodcellerna som är viktiga i immunförsvaret. Finns i baljväxter såsom bönor och linser, bladgrönsaker och fullkornsprodukter.  Det finns också många huskurer vad gäller mat som sägs bota förkylningar och andra sjukdomar. De flesta finns det inte vetenskapliga bevis för, men när förkylningen eller hostan väl är ett faktum finns det ett par husmorsknep som faktiskt kan lindra.

🌡️ Är ditt barn sjukt? Hos Knodd kan du och ditt barn träffa sjuksköterskor och barnläkare som hjälper dig att göra en bedömning och rådgör om vilken behandling ditt barn behöver.

2. Sömn är kroppens bästa vän Sömn hjälper både vuxna och små kroppar att återhämta sig och är därför en viktig del i att boosta immunförsvaret. Det finns forskning som tyder på att ordentligt med sömn kan förhindra vissa sjukdomar. Du kan läsa mer om hur mycket barn bör sova i olika åldrar här.

3. Fysisk aktivitet håller barn friska Att hålla sig i rörelse stärker hela kroppen, och därmed också immunförsvaret. All sorts spring och lek är därför bara att uppmuntra. Det är också bra för hälsan att vara utomhus och få frisk luft, sommar som vinter. Då får kroppen en paus från inomhusluften där virus och bakterier lättare sprids, samtidigt som ditt barn tröttas ut så att nattsömnen blir ännu bättre. Klä barnet (och dig själv) i lager-på-lager så håller ni er varma, torra och glada året runt.

4. Vaccinera ditt barn Vaccinationer är som en genväg mot ett stärkt immunförsvar. Genom att vaccinera barnet skapar kroppen samma ”minne” av olika sjukdomar och hur de hanteras, som om barnet skulle ha haft sjukdomen men med mycket mindre påverkan eftersom barnet slipper vara sjukt. I Sverige finns ett allmänt vaccinationsprogram som skyddar barn mot att bli allvarligt sjuka i flera farliga eller smittsamma sjukdomar.

bebis som blir matad

Bästa hjälpen för spädbarn Ett nyfött barn har ett gediget immunförsvar tack vare att fostret har haft tillgång till mammans alla antikroppar under graviditeten. Dessa antikroppar finns kvar i ungefär sex månader efter födseln och hjälper till att skydda bebisen i början. I takt med att dessa börjar avta - och att bebisen kanske börjar vistas mer ute i vida världen - ökar dock mottagligheten för virussjukdomar och andra infektioner. Den bästa lösningen för detta om du ammar är att fortsätta göra det. Den mesta forskningen tyder på att amning har flera fördelar, såsom att minska infektionsrisken. Tips! D-droppar är viktiga för skelettets tillväxt och utveckling men spelar också en roll i immunförsvarets förmåga att bekämpa sjukdomar. Ge därför ditt spädbarn D-droppar från en veckas ålder och åtminstone upp till 2 år. 

Ytterligare tips att tänka på vad gäller ditt barns immunförsvar När infektionssjukdomarna härjar som mest på förskola och skola är det klokt att vara noga med handhygienen för att kroppen inte ska åka på alla infektioner som far runt. Tvätta händerna ordentligt när ni kommer hem från skolan, stan, kollektivtrafiken, eller efter att ha lekt med andra. Samtidigt är det viktigt - och oundvikligt - att barn blir sjuka. Genom att kroppen får möjlighet att träna på att bekämpa virus och bakterier är chansen större att barnet får ett starkt, livslångt immunförsvar. Försök acceptera att ditt barn kommer vara sjukt mycket de första åren, kanske särskilt vid förskolestart. Låt barnet vara ute bland andra barn och stöta och blöta immunförsvaret och spara Försäkringskassans vab-länk till dina bokmärken. Det lugnar sig om bara några år.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

15 december 2023

Läs mer

Vuxen som känner på bebis panna
Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen