Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna

RS-virus är ett mycket vanligt virus som orsakar förkylningsliknande symtom, ibland med slem i luftvägarna, och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. 

Vuxen som känner på bebis panna

Efter några vintrar med corona-isolering och låg spridning av våra mest smittsamma infektionssjukdomar är det nu många små barn som stöter på dessa virus för första gången, och RS-viruset är ofta en bov i dramat. Du kanske har märkt att ditt barn har fått en förkylning som håller i längre än vanligt? Kanske har ditt barn segare slem än normalt och väsande, tung andning? Då kan det handla om en RS-virusinfektion, eller RSV-infektion.


För det mesta liknar RSV-infektioner vanliga förkylningar, då barn kan bli snuviga, ha feber och hosta. Men spädbarn och yngre barn är särskilt känsliga för att få jobbigare symtom och blir lättare utmattade. Vi barnspecialister möter ofta barn som drabbats av RS-virus och delar här med oss av vår erfarenhet och våra bästa råd. 

Vid RSV-infektion behöver sällan diagnos ställas

Provtagning utförs inte rutinmässigt, utan vanligen endast i samband med sjukhusinläggning. Så länge fallet inte blir allvarligt räcker det oftast att stanna hemma och lindra ditt barns symtom. Om du är osäker på om ni behöver åka in eller om du är orolig för ditt barn kan du alltid höra av dig till oss på Knodd för bedömning.

Nässpolning gör det lättare att andas

RS-virusinfektionen är en luftvägsinfektion, så allt som hjälper barnet andas kommer lindra besvären. Nässpolning med koksaltlösning sköljer bort snoret och kan användas även på de allra minsta. Använd koksaltlösningen flera gånger varje dag - tänk att du kan använda lösningen lika ofta som du som vuxen skulle snyta dig vid en förkylning.


Att höja sovställningen hjälper också ditt barn att andas

Stapla med extra kuddar i sängen eller höj huvudändan av sängen för att höja upp barnets huvud, då det sväller av luftvägarna, hjälper barnet hosta och rensar luftrören. Att låta din bebis sova på ditt bröst hjälper också hålla huvudläget högt och ger ditt barn extra lugn och trygghet.

Små barn och bebisar får lätt vätskebrist och näringsbrist 

Slem i luftvägarna på grund av RS-virus gör det svårare för små barn att få i sig mat och vätska. Försök mata/amma och ge vätska oftare i mindre mängd, särskilt om du märker att ditt barn har svårt att få i sig mat och dryck. Att skölja med näsdroppar med koksaltlösning en stund innan barnet äter kan hjälpa. Håll även koll på torra blöjor eller om ditt barn kissar mindre än vanligt. Minskad urinmängd, trötthet och hängighet är alla vanliga tecken på uttorkning och vätskebrist.

Sök vård om det blir allvarligt

I de allra flesta fallen går RSV-infektionen över av sig själv, men allmäntillståndet kan snabbt förändras och i vissa fall kan ditt barn behöva vård. Ta kontakt med vårdcentral eller akutmottagning om:

  • Ditt barn är under 3 månader samt är trött och hängigt.
  • Ditt barn har svårt att andas.
  • Ditt barn äter eller dricker allt sämre, trots att du gett febernedsättande.


Var även extra uppmärksam om du har ett barn med underliggande lungsjukdom, hjärtsjukdom eller immunologisk sjukdom. Dessa barn är särskilt känsliga för RSV-infektioner och kan behöva vårdas på sjukhus för att få hjälp med näring, vätska och andning. Du kan ge febernedsättande och smärtlindrande läkemedel om ditt barn gnäller och inte vill äta eller dricka. Febernedsättande läkemedel finns receptfritt på apoteket, men du ska alltid rådfråga sjukvårdspersonal innan du ger läkemedel till barn under sex månader. 

Du kan läsa mer om RS-virus och symtom på infektion här. Ibland kan hostan sitta i länge, men om ni tar det lugnt och lindrar barnets symtom så kommer ni snart må bra och vara redo för bus igen. 


Genom Knodd-appen kan du alltid snabbt få kontakt med en barnspecialist som kan hjälpa dig med bedömning och ge råd om vidare behandling. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 november 2022

Läs mer

6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu
Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen