6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn

Som förälder blir man lätt orolig, speciellt när barnet är litet och ännu inte kan prata eller berätta vad som är fel. Det kan vara svårt att avgöra allvaret och bedöma när det är dags att söka vård. Knodds barnspecialist Johan Holmgren går igenom när du verkligen borde söka vård och när det istället är bäst att stanna hemma och ta det lugnt.

sjuk bebis

Vem ska du söka vård hos?

112 / SOS-alarm
Om läget är akut och du behöver få hjälp snabbt ska du ringa 112. Till exempel om ditt barn har råkat ut för en allvarlig skada eller har svårt att andas. 


Akutmottagningen
Om ditt barn har råkat ut för en skada och behöver undersökas omedelbart, ska du vända dig till din närmsta akutmottagning.


Knodd eller andra digitala vårdgivare
Till digitala vårdgivare kan du vända dig för det mesta och få hjälp med bedömning och behandling av till exempel utslag, feber, magbesvär samt andra sjukdomar och besvär som inte kräver akut vård.


Vårdcentralen
För besvär och sjukdomar som inte är akuta eller livshotande ska du kontakta vårdcentralen. Det kan gälla till exempel provtagning, undersökningar eller att lägga om ett sår.

När ska du söka vård?

1. Täppt näsa och påverkat allmäntillstånd

En förkylning är sällan någonting att oroa sig för, säger barnspecialisten Johan Holmgren. Men du bör söka vård om barnets allmäntillstånd är påverkat eller om barnet har svårt att få i sig mat och dryck. Svårigheten att äta uppstår ofta vid förkylning, när näsan blir täppt, och ibland hjälper det inte att spola med koksalt eller använda nässug.

2. Hög feber som inte går ner och feberkramper

Vid infektion reagerar immunförsvaret och då höjs temperaturen i kroppen. Det kan vara obehagligt men om barnet inte vill äta eller verkar märkbart påverkat brukar det räcka med febernedsättande läkemedel.


Men du behöver kontakta vården om; barnet har feber som hållit i sig i mer än fyra dygn; om febern kommer tillbaka efter ett par feberfria dagar; om barnet är under 3 månader och har en kroppstemperatur på 38 grader eller mer; eller om barnet har drabbats av feberkramper för första gången. Feber är temp över 38,0 vid två tillfällen med 15 mins mellanrum alt över 38,5 vid ett tillfälle.

3. När det blir svårt att andas

Om ditt barn har svårt att andas och du ser en blå ton på läppar och runt munnen, behöver du åka in akut eller ringa 112. Sök akut om barnet är blekt och allmänt svagt.

4. Om det inte slutar blöda

Små skrubbsår dyker upp oftare än man kan ana men kräver i regel inte mycket mer än att en ordentlig tvätt med tvål och vatten. Ibland kanske till och med ett roligt plåster, men det är sällan nödvändigt på grund av själva skadan. Om såret däremot är djupt eller inte slutar blöda är det dags att kontakta vården för vidare rådgivning, säger Johan Holmgren.

5. Prickar och utslag

Att undersöka och ha koll på små röda prickar eller andra utslag som plötsligt dyker upp är ett vanligt inslag i småbarnsföräldrars liv. Många gånger är det ingen fara men Johan Holmgren rekommenderar ändå att alltid låta någon titta på utslagen för att göra en bedömning om behandling krävs eller inte.

6. Om ditt barn har bränt sig

Tyvärr är det inte ovanligt att barn bränner sig. Det kan gå fort att sätta en hand på en varm platta och det är lätt att spilla hett kaffe på rörliga barn. Se därför alltid till att barnsäkra det som går och ha aldrig heta vätskor i närheten av barnet.


Om ditt barn har fått en brännskada börja då med att kyla ner själva skadan med ljummet vatten i minst 15 minuter. Brännskador gör rejält ont, så ge smärtlindring.


Ett litet spädbarn som får en brännskada, behöver sjukvård direkt. Sitter brännskadan på ett känsligt område, som till exempel i ansiktet, på könsorgan, händer, fötter eller över stora leder som axlar, armbågar, höfter eller knän, ska ni också söka vård direkt.


Vård behöver också sökas om skadan har orsakats av kemikalier eller elektricitet eller om barnet har andats in brandrök.

Att söka vård hos Knodd

Hos Knodd kan du och ditt barn träffa sjuksköterskor och barnläkare. Vi hjälper dig att göra en bedömning och rådgör om vilken behandling ditt barn behöver. Vi finns tillgängliga alla dagar i veckan.

Författare:

Sandra BergströmRedaktör

Senast uppdaterad

10 november 2022

Läs mer

Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd
Att vara hemma med sjukt barn
Vård av barn - allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen