Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd

Förkylningsvirus har en magisk tendens att sprida sig och ibland kan de vara svåra att undvika hur du än gör. Särskilt när det kommer till små barn som i perioder kan vara förkylda flera gånger på raken. Vilket inte är så konstigt egentligen, eftersom de inte tänker på att till exempel hålla avstånd och för dem är det helt naturligt att undersöka med munnen. Vissa saker är med andra ord ibland helt enkelt oundvikliga, men några små tips och påminnelser kan hjälpa till på traven.

Två flickor som sitter i säng och leker

Artikelinnehåll Klicka för att komma till respektive avsnitt Tvätta alltid händerna Nys och hosta i armvecket Spendera tiden utomhus Gå istället för att åka Undvik ögonen, näsan och munnen Om förkylningsviruset ändå hittar in

Tvätta alltid händerna För att hålla god handhygien är det viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant. Gör det till en vana att alltid tvätta dina och barnens händer direkt när ni kommer hem efter att ha varit ute. Att tvätta händerna innan maten, bör också alltid vara en regel.

Nys och hosta i armvecket Försök påminna barnet om att nysa och hosta i armvecket. Genom att använda armvecket hindras viruset från att fastna på händerna. Det sprids inte heller genom luften till andra runt omkring. Hela 1-2 meter upp i luften kan förkylningsvirusen hamna när man nyser eller hostar.

Spendera tiden utomhus För att minska risken för smittspridning av virus kan det vara en god idé att vara utomhus så mycket som möjligt. Kanske kan ni till exempel leka ute med kompisarna istället för inomhus?

Gå istället för att åka För att minimera risken för att smittas av olika virus kan det vara bra att försöka ta cykeln eller promenera så mycket som möjligt istället för att åka kollektivt.

Undvik ögonen, näsan och munnen Det är lätt hänt att man rör vid ansiktet utan att tänka på det. Försök därför prata med barnen om det och påminn dem om att undvika det eftersom viruset lätt kommer in i kroppen genom munnen, näsan och ögonen.

Om förkylningsviruset ändå hittar in Om förkylningsvirusen ändå hittar in trots alla försök att hålla dem ute kan ni läsa på Knodd.se om hur du hjälper ditt barn som bäst om feber skulle dyka upp, samt hur du skiljer influensa ifrån en vanlig förkylning. Behöver du vidare rådgivning kan du alltid vända dig till oss genom appen för att få prata med våra barnsjuksköterskor och barnläkare.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

31 augusti 2023

Läs mer

sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen