Förkylning hos barn
Barn och bebisar får ofta förkylningar eftersom virus lätt smittar. Virusinfektioner drabbar ofta stora delar av luftvägarna med snuva, följt av halsont och hosta. Förkylningen brukar försvinna av sig själv, men du kan hjälpa ditt barn att lindra symtomen.
Snabbversionen
Symtom
Nästäppa, nysning, snor, feber, hosta, huvudvärk, svårt att svälja och irriterad hals.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Koksaltlösning, nässpray och näsdroppar, dricka vatten och andra vätskor, hålla huvudet högt eller läkemedel för feber och smärta.
Förskola?
Helt okej om barnet är feberfritt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn är förkylt?
Förkylning börjar med en smitta och efter ett upp till några dygn brukar symtomen träda fram. Vanliga symtom är täppt näsa, nysningar, rinnande snuva, feber, lindrig hosta, huvudvärk, svårt att svälja och irriterad hals. Vanligtvis är snoret till en början klart och sedan blir det tjockare. Färgen varierar från grått, gult eller grönt. Hosta är en skyddsreflex som startar när något irriterar slemhinnorna i luftvägarna. Febern blir ibland hög, men brukar gå över snabbt. En virusinfektion varar oftast en till två veckor. Hostan kan finnas kvar i två veckor till efter att de andra besvären försvunnit, men sällan längre än fyra veckor
Vanligtvis är virus orsaken till förkylning. De skapar en infektion i slemhinnan i de övre luftvägarna, främst näsan. Slemhinnorna svullnar och bildar ovanligt mycket slem som kan vara tunt eller tjockt. Det finns olika sorters virus som kan orsaka förkylning.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård direkt:
- Om ditt barn är under tre månader och har feber på 38 grader eller mer.
- Om ditt barn är över sex månader och har feber på 41 grader eller mer.
- Om ditt barn har fortsatt feber efter fyra dagar.
- Om ditt barn har ont i örat och värken inte minskar efter ett dygn.
- Om ditt barn har vätska som rinner ur örat.
- Om ditt barn verkar slött och ger inte samma kontakt som vanligt.
- Om ditt barn inte vill äta eller dricka.
- Om ditt barn har svårt att andas med tung, snabb eller pipande andning.
eller om:
- Om ditt barn är snorig eller täppt i den ena näsborren - barnet kan ha petat in ett litet föremål i näsan. Föremålet kan till exempel vara en ärta eller en plastkula som har fastnat i näsan. Det är då viktigt att denna plockas ut så snart som möjligt.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Eftersom en förkylning orsakas av virus blir behandlingen helt inriktad på att lindra symtomen. Antibiotika hjälper inte mot virus. Oftast går förkylning över av sig själv genom att kroppens immunförsvar sköter läkningen, men du kan lindra symtomen hos ditt barn genom följande:
- Koksaltspray- eller droppar i täppt näsa för att minska på svullnaden och tunna ut snoret. Effektivt hos yngre barn som brukar andas genom näsan.
- Vidgande nässpray finns receptfritt på apoteket och gäller för barn över ett år. Läkemedlen ska användas i max tio dagar, läs anvisningarna på förpackningen noga.
- Högt huvudläge för att minska på svullnaden i näsans slemhinnor. Små barn kan tycka om att sitta i en babysitter eller bärsele.
- Dricka vatten för att lindra hostan och som oftast fungerar bättre än hostmedicin. Rådfråga alltid en läkare först innan du ger hostmedicin till barn under två år eller till barn som har astma.
- Dricka rikligt med vätska vid feber, då vätskebehovet ökar. Ett barn har fått tillräcklig med vätska om han eller hon kissar lika ofta som vanligt. Minskad aptit är vanligt och ge gärna något som barnet gillar att äta.
Ge febernedsättande och smärtlindrande läkemedel till barn som verkar må dåligt av sin förkylning och har feber, till exempel gnäller och inte vill äta eller dricka. De finns receptfritt på apoteket, men du ska alltid rådfråga sjukvårdspersonal innan du ger läkemedel till barn under sex månader. Läs anvisningarna på förpackningen.
Behöver vi stanna hemma?
Förkylning är mycket smittsamt, särskilt hos barn. Barn kan överföra virus genom att hosta och nysa eller genom hudkontakt med någon annan eller ett material. Leksaker är ett exempel på material som barn kan röra och ibland kan virus och bakterier sitta kvar på leksaker i flera dagar.
Barn som har förkylning, men som är feberfri och mår bra i övrigt kan gå till förskolan. De som har feber, är trötta och orkeslösa ska stanna hemma för att vila. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn.
Barn brukar ha förkylning i minst två veckor, men kan ha fortsatt snuva och hosta i ytterligare två veckor. I hemmet kan du behandla ditt barn och invänta tillfrisknandet.