Att vara hemma med sjukt barn

Under barnets första fyra år är det vanligt att barnet är sjukt. I genomsnitt har barn i detta årsspann sex till åtta infektioner per år. Dessa infektioner är oftast lindriga och går över av sig själva. För föräldrar betyder det en del tid spenderad hemma för att vårda och ta hand om barnet. Vi har samlat lite information, råd och svar för att göra tiden lite smidigare och enklare för dig som förälder.

Barn och förkylningar - inomhussäsongen

En av anledningarna till att barn blir sjuka så ofta under hösten och vintern kan vara att de spenderar mer tid inomhus och det blir då lättare överföra virusen mellan varandra. Detta gäller särskilt små barn som gärna stoppar saker i munnen och ännu inte lärt sig hålla avstånd från kompisarna. Särskilt märkbart är detta under det första året de börjar på förskolan.

Vad är vanliga barnsjukdomar?

Magsjuka, influensa och förkylningsvirus är vanliga infektioner som små barn råkar ut för. De brukar vara ganska lindriga och gå över på egen hand. Vill du läsa mer om några av de vanligaste infektionerna kan du göra det här.

Hur vet jag om mitt barn behöver vara hemma?

Vanliga tumregler som gäller är att om barnet uppvisar symtom på förkylning eller annan infektion så ska barnet stanna hemma. Därefter är det barnets allmäntillstånd som avgör. Oftast läker en infektion bäst om barnet får vila och sova ut. Ett gott allmäntillstånd innebär att barnet äter och dricker ordentligt och har energi att orka delta i förskolans normala aktiviteter, som även kan innebära utomhusvistelse i flera timmar. 

Andra regler under Covid-19

I tider som nu då Covid-19 råder är det dock annat som gäller. Uppvisar barnet något tecken, även lindriga, på förkylning ska barnet stanna hemma. Först efter en frisk dag och därefter 48 symptomfria timmar, får barnet lov att återgå till förskolan igen.


Om något eller flera av dessa gäller för barnet ska det också stanna hemma:

  • Barnet får behandling med medicin som behöver ges av en vuxen. 
  • Barnet har en maginfektion och har diarré eller kräks  
  • Barnets sjukdom är smittsam, t ex. vattkoppor eller kikhosta, och har inte fått någon behandling eller fått behandling kortare tid än två dygn.


Om du behöver vara hemma från jobbet eller går miste om A-kassa för att vårda ditt barn, så kallad vab, kan du få ersättning från Försäkringskassan.

Vad kan kan man göra själv?

Låt barnet vila
Låt barnet själv bestämma när det orkar vara uppe och leka men se till att möjligheten
att vila finns när det behövs. När barnet vilar återhämtar sig kroppen som då får en bättre chans att bekämpa infektionen. Men för ett barn som har feber kan det kännas obehagligt och det kan då vara svårt att vila. Följ därför barnets rytm. Barn brukar ha en god förmåga att själva avgöra när de behöver ta det lite lugnt.


Vätska

Se till att barnet får i sig ordentligt med vätska för att inte bli uttorkade och haka inte upp dig på om aptiten inte är som vanligt. Vill barnet inte dricka vatten kan du prova med saft, juice eller isglass. All vätska är bättre än ingen.


Nästäppa

Är barnet täppt och har intorkat snor kan det vara svårt att andas och sova ordentligt. Prova då att ge barnet koksaltlösning eller Physiomer som löser upp snoret och tar det med sig ner i magsäcken. Avsvällande nässpray får du ge som tidigast när barnet fyllt 1 år. Dessa får användas i högst 10 dagar.


Sänk kroppstemperaturen

Har barnet feber kan du klä av det eller öppna fönstret för att hjälpa till att sänka kroppstemperaturen. Luften ska vara sval men inte kall. En promenad i vagnen kan också vara bra, så länge barnet är skyddat mot vind och kyla.


Läkemedel

Feber är ett sätt för kroppen att reagera och bekämpa infektioner på. Därför ska du undvika febernedsättande läkemedel om barnets allmäntillstånd är bra. Är däremot barnet hängigt och gnälligt kan du ge febernedsättande och smärtlindrande. Rådfråga först på apoteket innan du köper någon form av läkemedel, eftersom åldern på barnet avgör vad som är lämpligt att ta. Paracetamol går bra ge till barn från tre månader och ibuprofen kan ges från sex månader.

När ska man söka vård?

Du kan alltid kontakta vården eller någon av Knodds barnspecialister för att rådfråga om du känner dig orolig. Men generellt behöver inte vård sökas om inte barnets allmäntillstånd försämras. Men några mer konkreta riktlinjer du kan gå efter:

  • Är barnet under 3 månader ska du kontakta vården om febern överstiger 38 grader. Om barnet är mellan 3-12 månader är det när febern går över 39 grader som du ska kontakta vården.
  • Om barnet har svårt att andas
  • Om allmäntillståndet försämras

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98