Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner

Att ditt barn sover hela nätterna vinner hela familjen på, eftersom alla behöver den återhämtning som kroppen får under nattens vila. Men det är inte alltid så enkelt med små barns sömn. Den individuella sömncykeln kan variera, trots att barns sömnstadier i regel är sig lika. Några vaknar oftare än andra, några sover mindre och några sover mer. Men hur mycket sover bebisar egentligen och hur många timmars sömn behöver de? Här har vi samlat fakta och svar på de vanligaste frågorna samt våra bästa tips och råd för hur ni får sömnen att fungera. 

barnfötter under täcke

Barn och sömn Just sömn är ett ämne som det går att prata om hur mycket som helst. Särskilt om man har små barn, eftersom det är ett grundbehov som ofta kommer ur balans i samband med en ny liten familjemedlem. Alla påverkas när sömnen inte fungerar som den ska, vilket i sin tur inte alls är särskilt konstigt eftersom vi behöver den återhämtning som sker när vi sover. Då aktiveras kroppens immunsystem, hjärnan bearbetar olika känslor och händelser. När vi sover minskar dessutom produktionen av stresshormoner. Att barn sover den tid de behöver skapar även bättre förutsättningar för förbättrad koncentration och inlärningsförmåga. Tillväxthormon För små barn är sömnen ännu viktigare eftersom den hänger ihop med både kroppslig och mental tillväxt. Under tiden som barnet sover bildas nämligen tillväxthormon, som behövs för att barnet ska kunna växa och utvecklas normalt.

Vill du lära dig mer om ditt barns sömn? I vår kostnadsfria sömnkurs går vi igenom allt om hur sömnen fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt.

Sömncykler hos barn Alla går vi igenom flera olika sömncykler under natten. Det enda som skiljer barn och vuxnas sömncykel åt är att barnets är kortare. Den är ca 60 minuter medan en vuxens är ungefär 90. När den ena sömncykeln tar slut och den andra tar vid är risken för att vakna som störst. Vilket vi i regel alltid gör, men det märker vi vuxna inte av eftersom vi lärt oss att somna om igen utan någon ansträngning. Det är däremot svårare för små barn, särskilt i början då hungern styr sömnen och de inte lärt sig att somna om själva. Eller om de helt enkelt bara känner sig utsövda. I sömncykeln finns fyra olika faser - ytlig sömn, lätt sömn, djupsömn och REM/drömsömn. 

Ytlig sömn Ytlig sömn är den som kommer först och då är det fortfarande lätt att vakna. Blir du väckt under den här fasen kan du känna att du inte hunnit sova någonting alls. Man kan också se det som en övergångsfas mellan vakenhet och sömn. 

Lätt sömn Lätt sömn är bas-sömnen då hjärnan tömmer korttidsminnet som fyllts på under med intryck den vakna tiden. Förenklat kan man säga att det sker en sortering av minnen och intryck och det som anses viktigt förflyttas till långtidsminnet. Fantastiskt, eller hur? Blir det för lite av den här sömnen kan det bli svårt att lära sig nya saker. Den här sömnen är extra viktig för barn eftersom tillväxthormonet produceras och immunsystemet återhämtar sig då.

Djupsömn Djupsömn är då kroppen verkligen varvar ner och likaså hjärnan. Både pulsen och blodtrycket sjunker kraftigt och blir du väckt under där här tiden kan du känna dig tung och förvirrad. Under den här fasen återhämtar sig både hjärnan och kroppen ordentligt.

REM-/drömsömn REM-/drömsömn är då du drömmer och hjärnan är nästan lika aktiv som om du hade varit vaken. Men kroppen är fortfarande avslappnad, vilket kan vara bra så att vi inte lever ut våra drömmar rent fysiskt. Under den här fasen hanteras våra känslor, vår sinnesstämning och kreativitet. Vaknar du under den här fasen känner du dig oftast ganska pigg. 

Uppvaken blir färre Det är med andra ord inte jättekonstigt att ni inte sover som ni ska eftersom ni sover om varandra - när barnet väl somnat tar det ungefär en timme innan den första sömncykeln är avklarad. Vilket kan bli påfrestande när din egen sömncykel tar ungefär en och en halv timme vilket innebär att barnet då vaknar precis när du går in i djupsömn. Men håll ut - med tiden blir dessa uppvak färre.

sovande bebis

Hur mycket sömn behöver barn? Mängden sömn som barn behöver varierar och förändras över tid. Ett spädbarn kan sova upp till 18 timmar per dygn, eller ännu mer, och barn mellan 3-12 månader sover ungefär 17 timmar. Mellan 1-3 års ålder sover de ungefär 12-13 timmar och från 3-6 år sjunker det till 11-12 timmar per dygn. Läs mer om hur mycket barn behöver sova här.

Hur skapar man goda förutsättningar för en god natts sömn? Spädbarns sömn styrs av hunger och de har ingen riktig dygnsrytm än. Under den första perioden är det därför bäst att du bara försöker hänga med och följa ditt barn. Det innebär att det kan vara svårt att införa sovrutiner för en bebis. Däremot börjar ditt barn redan vid 4 månaders ålder kunna koppla ihop olika sammanhang som till exempel att man sover när det är mörkt och att dagen börjar när det blir ljust. Vid den här åldern kan du då införa lätta nattningsrutiner.

Vanliga frågor om sömn från föräldrar Hur mycket sömn behöver en bebis? Hur mycket sover en nyfödd? Mängden sömn som barn behöver varierar och förändras över tid. Ett spädbarn kan sova upp till 18 timmar per dygn, eller ännu mer, och barn mellan 3-12 månader sover ungefär 17 timmar per dygn. Mellan 1-3 års ålder sover de ungefär 12-13 timmar och från 3-6 år sjunker det till 11-12 timmar per dygn. När slutar barn sova på dagen?  Behovet att sova på dagen varierar mycket mellan olika barn. Vissa barn kan sluta sova på dagtid redan i 2,5-3-årsåldern men det kan vara dags att dra ner på dagsvilan när nattningen börjar ta lång tid. Vid 5 års ålder har de flesta barn slutat sova på dagen men om ditt barn ibland verkar behöva det kan du låta barnet vila en stund.

Författare:

Sandra BergströmRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Sovande bebis
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
sovande bebis
Sovplats - Var och hur sover bebisen tryggast?
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen