Christina Simonsson

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Christina Simonsson tog sin sjuksköterskeexamen vid Vårdhögskolan Karlskrona 1992. Därefter arbetade hon på Saltsjöbadens sjukhus innan hon valde att vidareutbilda sig till Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom vid Karolinska Universitetssjukhuset med examen 1996. Sedan arbetade hon bland annat på barnakut, BVC och barn och ungdomsmottagning samt som enhetschef fram till 2018 då hon började på Knodd. Christina arbetade sedan som verksamhetschef på Knodd fram till våren 2021. Totalt har Christina mer än 25 års erfarenhet av barnsjukvård. 

Christina Simonsson

Texter granskade av Christina

Nyhet - Knodd är med dig ända från plusset på stickan

Du har länge kunnat följa ditt barns utveckling under småbarnsåren i Knodds app. Nu växer appen ytterligare - med mer information om barns utveckling och en helt ny funktion för att följa ditt barns utveckling även under graviditeten. 
Gravid kvinna i säng

6 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns utslag

Barn får många olika sorters prickar och utslag på huden, ofta utan att det går att hitta en orsak och ibland till följd av en infektionssjukdom. Vanligtvis läker utslagen av sig själva men i vissa fall behöver ditt barn sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka vård för ditt barns utslag direkt - och två när det är mindre bråttom. 
Barn med utslag på ryggen

Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb

Den tid vi kallar föräldra-”ledighet” är något många snabbt upptäcker är allt annat än ledig. Det är mycket som ska skötas medan du egentligen mest vill ägna dig åt din efterlängtade bebis. Knodd tipsar om vad som kan vara viktigt att komma ihåg så att du kan njuta av denna speciella tid. 
bild tagen uppifrån på mamma som går med barnvagn

Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn

Barns sömn är ett av de vanligaste ämnena föräldrar frågar om på BVC - och pratar om sinsemellan. I det här särskilda Instagram Live-avsnittet av Knodden svarar Jennie-Lie och Knodds barnspecialist Sofia på mängder av föräldrars frågor om sömn hos barn i alla åldrar.
Sovande bebis

Knodden avsnitt 10 - Introducering av mat för bebisar

Att börja äta mat är ofta en spännande och rolig upplevelse för den lilla bebisen. Barnsjuksköterskan Sofia gästar Knodden och ger tips på hur man kan börja, vad som är lämpliga smakportioner, och om kosten kan bli för ensidig för ditt växande barn.
Bebis som äter mosad broccoli

Knodden avsnitt 9 - Relationen efter ni blivit föräldrar

Även det mest efterlängtade barnet skakar om i föräldrarnas tidigare lugna tvåsamhet. Relationen får tåla enorm sömnbrist, en nyförlöst kropp som plötsligt känns främmande, och tid som inte räcker till. Men med några små medel kan man hjälpas åt och hitta tillbaka till varandra.
Skrattande familj med mamma, pappa och två barn

Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar

Det som i folkmun kallas trotsålder återkommer under olika steg i barns utveckling och ser olika ut beroende på ålder. Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina pratar med Jennie-Lie om hur trots kan se ut i olika åldrar och svarar på föräldrars frågor om hur man kan hjälpa sitt barn - och klara perioden själv.
Bebis som tar mammans glasögon

Knodden avsnitt 6 - Vaccinationer för barn

Svenska barn har tillgång till det allmänna vaccinationsprogrammet, som förebygger insjuknande i några av våra allvarligaste sjukdomar. Knodds barnläkare Dag Ström gästar Knodden och pratar med Jennie-Lie om vilka vaccinationer som ingår och vad man som förälder kan tänka över gällande att vaccinera sitt barn. 
Bebis som får vaccinspruta i låret

Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning

Föräldraledighet låter dig vara hemma och ta hand om ditt barn i stället för att arbeta, men det kan vara svårt att reda ut vilka regler som gäller och när du har rätt till ersättning i form av föräldrapenning. Vi har samlat informationen och går igenom vad som gäller. 
Mamma, pappa och bebis utomhus. Mamma och bebis pussas

Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?

Baby blues, även kallat tredagarsgråten, är ett mycket vanligt och fullt normalt tillstånd som kan debutera hos nyförlösta mammor 2-3 dagar efter förlossningen. Hormonsvängningar kan göra att du känner dig ledsen, har ångest, eller gråter mycket, men det går att lindra och försvinner oftast av sig självt. 
En bebishand som håller om sin mammas tumme

Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu

Snor är oundvikligt när det kommer till små barn. De producerar mängder, och ännu mer när de blir förkylda. Men snor skyddar barnets luftvägar och rensar undan både bakterier, virus och föroreningar. Vi svarar på föräldrars vanligaste frågor om denna kladdiga följeslagare.
Bebis som snyter sig

Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna

Nu återvänder hösten med mys i soffan, härliga svamppromenader i skogen och förskolevardag. Det kan vara skönt med lite rutin igen, men för dig som är förälder handlar säsongen kanske lika mycket om att förbereda sig för alla åkommor som dyker upp när sommaren går mot sitt slut. 
Barn som lär sig bokstäver

Knodden avsnitt 5 - Allt om sömn och barn

Barns sömn är ett ämne som berör alla föräldrar. Det är också ett ämne som väcker en mängd frågor. Knodden gästas av barnsjuksköterska Tina Simonsson som delar med sig av sina bästa tips på hur du kan få sömnen att fungera - och vad hon egentligen tycker om sömnmetoder.
Barn som tittar på en ipad

Knodden avsnitt 4 - När ett barn föds prematurt

Ungefär 6 procent av alla barn i Sverige föds prematurt, alltså innan graviditeten är fullgången. Neonatologen Pontus Johansson gästar Knodden och berättar om komplikationer som kan uppstå från för tidigt födsel, men också om de otroliga, starka föräldrar han mött i sitt arbete.
Nyfödd bebis som ligger i kuvös

Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma

En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt. 
Bebis bakom grind

Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna

Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
Pojke och flicka som leker med små bilar

Knodden avsnitt 2 - Att amma eller flaskmata sitt barn

Alla föräldrar matar sitt barn och alla föräldrar vill göra det bästa för sitt barn. Knodds barnsjuksköterska Anna Widin gästar Knodden och pratar amning, flaskmatning, och vikten av att lyssna på dig själv som förälder.
Bebis som ammar

Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren

I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Bebis som kryper

Sluta med napp - 10 konkreta råd

Alla barn föds med en sugreflex, som är nödvändig för barnets överlevnad. Men att suga fungerar också som tröst och då blir nappen ibland en tacksam avlastning.
Barn som försöker nå nappar som ligger på ett bord

Tänder och mjölktänder hos barn

Är det tänder på gång? När barn är runt 6-8 månader brukar de första tänderna titta fram, men det kan dröja även upp till 10 mån ålder. Ibland märks det tydligt på barnet att tandsprickningen är på gång och ibland inte alls.
Bebis som tuggar på en bitring

5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen

Nu förvandlas uteplatser, innergårdar och trädgårdar till spännande lekplatser för barn, med massor att upptäcka. Samtidigt finns det en del risker som kan vara bra att tänka på. Här kommer tips på hur du skapar en barnsäker plats och vad du ska göra om olyckan är framme.
Barn som sopar i trädgården

7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om

Det är inte alltid du behöver kontakta vården, många saker kan du hjälpa ditt barn med på egen hand. Knodds barnspecialist Johan Holmgren ger sju tips på vad du själv kan göra hemma om ditt barn mår dåligt.
Bebis som ligger på en kvinnas axel

Växtvärk hos barn

Ibland blir barn plötsligt väldigt ledsna på kvällen eller natten över att det värker och gör ont i benen, men på dagtid är smärtan som bortblåst. Det är vanliga symtom på växtvärk. Här kan du läsa våra bästa råd om vad du kan göra ifall ditt barn skulle drabbas av växtvärk.
pojke sittandes på en bänk

Barnmat och smakprov - när är det dags att börja och vad ska man undvika?

Så snart som ditt barn passerar fyra-månaders-dagen och visar intresse för vad resten av familjen har på tallriken går det bra att börja med små smakprov. Det kan ge barnet möjlighet att långsamt prova på nya smaker och konsistenser utan att konkurrera med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.
Matintroduktion för små barn

Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage

Att få barn är stort och kan ibland vara omskakande och är en omställning som kan vända upp och ner på en hel del. Då kan regelbunden spädbarnsmassage hjälpa er varva ner och slappna av. Eller bara bli ett sätt att umgås på. 
bebismassage

Vabruari 2021 - hur blir den?

Februari, årets värsta månad för många barn och föräldrar. Då bakterier och virus härjar fritt och småbarnsföräldrar vabbar mer än någon annan tid under året. Men årets upplaga verkar vara och bli annorlunda.
mamma och barn i soffa

Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten

En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern som alla består av tre månader var. Men det finns också någonting som kallas för den fjärde trimestern som består av de tre första månaderna efter förlossningen. Begreppet “Fjärde trimestern” är relativt nytt och började florera för bara ett par år sedan och kan ses som mammans och bebisens omställningsperiod eller som en förlängning av graviditeten.
barnfötter

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron

Knodden är en podcast för föräldrar som gjorts av Knodd tillsammans med Jennie-Lie Wickström - skaparen till en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. I varje avsnitt möter Jennie-Lie en barnspecialist som delar med sig av sin kunskap och expertis inom olika ämnen som berör barn och vård.
Omslag podden Knodden

Knodds föräldrakurser

Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill
Knodds kurser

Barn och covid-19 - vad gäller 2022?

Covid-19 har varit ett orosmoment för många och följer tyvärr med in i det nya året. Vi på Knodd har fått många frågor från oroliga föräldrar om covid-19 i relation till barn och har därför valt att samla dem här för att du ska få den viktigaste informationen på en och samma plats.
flicka i beige jacka med nalle och munskydd utomhus

Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet

Under vinterhalvårets mörka kvällar finns det få saker som är så mysiga som levande ljus. Men utöver det vackra skenet och stämningen, för elden alltid med sig en viss risk - speciellt i ett hem med utforskande och lekglada barn. Här är därför lite goda råd så att ni får en brand- och barnsäker jul.
barn som blåser ut ljus

En annorlunda god jul

Julen 2020 blir en gemensam utmaning för att hitta nya kreativa lösningar, därför har våra barnspecialister och psykologen Lena samlat sina bästa råd för hur ni får en lyckad jul trots pandemin.
Tomteluva barn

Höstskor och vinterskor för barn - vad ska man tänka på?

Promenadskor, vinterkängor och höstskor. Fodrade gummistövlar, ofodrade gummistövlar och allvädersstövlar. Ja, det finns mängder med skor för olika säsonger och vilka eller hur många skor ett barn egentligen ska ha är inte helt självklart. Men oavsett sko eller väder är det viktigt att skorna sitter bra, ger foten stöd och är bekväma att röra sig i. 
Barn som gungar i en repgunga med bruna läderskor

Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren

Plötsligt handlar samtalen om vem som sovit minst eller vem som gjort mest och den negativa spiralen är ett faktum. Men ofta är går det att komma ur den. Vår gäst, leg. psykologen Lena berättar om relationens vanligaste fällor under småbarnsåren och ger konkreta tips på hur man tar sig ur dem.
Två föräldrar i säng med ett barn emellan

Att klä barn i lager på lager

I växlande väder kan det vara svårt att veta hur man klär sitt barn rätt. Genom att satsa på lager-på-lager-metoden är det lätt att snabbt anpassa efter både barn och väder så att ni kan fokusera på att ha roligt utomhus. 
bebis i varma kläder

Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn

Hjärt-lungräddning, förkortat HLR, är en första-hjälpen-behandling. Med HLR kan man ibland få igång andningen eller hjärtat igen och då rädda liv. Vi har här samlat information om hur det går till rent praktiskt. Men ha i åtanke att den informationen aldrig kan ersätta en praktiskt kurs som vi starkt rekommenderar alla att gå.
Lite bebis som håller om finger på vuxen

Modersmjölksersättning för känsliga magar och allergiska barn

Vissa barn är ibland känsligare än andra, vilket kan vara påfrestande för både stor och liten. För när bebisens mage inte mår bra eller fungerar som den ska brukar det bli en hel del tårar. Som tur är finns det då särskilda modersmjölksersättningar som en läkare kan skriva ut, beroende på vad det är som barnet inte tål.
bebis som blir matad med nappflaska

Underlätta amningen redan från början

Om du väntar, eller precis har fått, barn kan amning vara något du funderar en del på. Då kan du vända dig till amningsmottagningar men också läsa här om vad du själv kan göra för att underlätta amningsstarten. 
Lite bebis som ammar

Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd

Förkylningsvirus har en magisk tendens att sprida sig och ibland kan de vara svåra att undvika hur du än gör. Särskilt när det kommer till små barn som i perioder kan vara förkylda flera gånger på raken. Vilket inte är så konstigt egentligen, eftersom de inte tänker på att till exempel hålla avstånd och för dem är det helt naturligt att undersöka med munnen. Vissa saker är med andra ord ibland helt enkelt oundvikliga, men några små tips och påminnelser kan hjälpa till på traven.
Två flickor som sitter i säng och leker

Gråt och skrik - Bebisens sätt att kommunicera

Det är helt normalt att spädbarn gråter. Gråt är nämligen det bästa sättet för bebisar att kommunicera att något är fel. Ibland vaknar de plötsligt och gråter, vilket är så de uttrycker sig när de vill eller behöver något.
Bild på bebis som skriker

Bebisars andning - Allt du behöver veta

En vanlig sak som oroar nyblivna föräldrar är bebisens andning. Det är inte ovanligt att man får höra historier från andra föräldrar om hur de gick upp och lyssnade på bebisen flera gånger om natten. Att det var svårt att somna för bebisens alla ljud, eller icke-ljud, trots att bebisen själv sov jättegott.
bebis som ligger i en säng

Att ha hemma - Vad behöver en bebis?

Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.
Liten bebis med uppstoppad kaningosedjur

Första tiden med en bebis - några grundläggande tips

Den första tiden med bebisen kan kännas omtumlande och förvirrande, speciellt när ordet föräldraledighet “slängs in”, vilket rent bokstavligt kan vara ett tämligen missledande ord. För med små barn är man allt annat än ledig. Däremot kan bebisar ha olika behov och du själv kan vara olika känslig för den nya omställningen. 
Bebis i säng som lekar med leksak

Förlossningsbrevet - Vad ska finnas med?

Ett förlossningsbrev är ungefär som det låter - ett brev som tas med till förlossningen där du kan skriva ned personliga saker om dig och vad du önskar under din förlossning.
Nyfödd bebis på sjukhus

BB-väskan - Vad ska den innehålla?

Har du packat den omtalade BB-väskan än? Om inte, så känn ingen stress. Du hinner ännu göra det. Om ja, så kanske du vill titta igenom vår lista och se om du vill lägga till någonting?
bebiskläder

Sovplats - Var och hur sover bebisen tryggast?

När det kommer till saker som går att köpa till små barn, kan den många gånger kännas oändlig. Och ärligt talat är det inte så mycket som man faktiskt behöver, men något som är viktigt är bebisens sovplats. Ska den bestå av en spjälsäng, vagga eller korg? Eller vill du samsova med bebisen i din egen säng?
sovande bebis

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?

Vad behöver den nyföddas lilla medicinlåda innehålla? Sanningen är att det inte behövs så mycket. Med bara några få saker i skåpet kan du hantera de vanligaste åkommorna hos din bebis. Här har du checklistan som hjälper er att vara redo när det gäller. 

Favoritappen för svenska småbarnsföräldrar

Vab-dagar, konstiga utslag, knepiga sömnfaser eller var det där BVC-häftet gömmer sig… Det är mycket att hålla koll på som förälder, men med Knodd blir småbarnslivet lite enklare. Vi finns här för att hålla dig i handen genom föräldraskapet och ge stöd kring ditt barns hälsa och sjukvård - såväl genom vårt kunskapsprogram om ditt barns utveckling, digitala verktyg eller genom våra barnspecialister som finns tillgängliga inom minuter, var du än är.
Glatt barn

Email-serien för blivande föräldrar

Lär dig allt du behöver veta om dina första veckor som förälder, innan bebisen kommer, i vår email-serie. Sammanställd av Knodds barnspecialister.
bild på bebis som håller i finger

Vad är en BVC (Barnavårdscentral)?

På BVC, som är en förkortning av ordet Barnavårdscentral, arbetar distriktssköterskor och barnsjuksköterskor. Ibland finns det även tillgång till en barn- eller distriktsläkare samt en barnpsykolog. BVC ämnar att uppfylla barnhälsovårdens nationella mål och har som syfte att bidra till barns bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa.
barn som lekar med klossar

Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn

Sommaren är en årstid som många förknippar med ledighet, sommarlov från förskolan, värme, återhämtning och en hel del glädje och lek. Men trots detta, är det inte säkert att du och ditt barn är helt förskonade från en och annan olycka, kliande bett och småsår. För att kunna undvika dem och istället fokusera på en härlig tid tillsammans har vi samlat några av de vanligaste och mest typiska olyckorna med råd för hur du slipper dem.
litet barn i hatt

Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn

Badsäsongen är bland det bästa med den varma sommaren. Samtidigt kan det vara bra att komma ihåg att i vattnet händer det lätt olyckor. För trots att drunkningsolyckorna blir färre för varje år så uppstår de fortfarande. De går fort, de är ljudlösa och därför är det bäst att säkra upp mot dem redan från början så ni bara kan njuta av dagarna tillsammans utan någon oro. För en säker sommar, full med bad, finns det några saker att tänka på som följer här nedan.
barn som skvättar vatten

Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner

Att ditt barn sover hela nätterna vinner hela familjen på, eftersom alla behöver den återhämtning som kroppen får under nattens vila. Men det är inte alltid så enkelt med små barns sömn. Den individuella sömncykeln kan variera, trots att barns sömnstadier i regel är sig lika. Några vaknar oftare än andra, några sover mindre och några sover mer. Men hur mycket sover bebisar egentligen och hur många timmars sömn behöver de? Här har vi samlat fakta och svar på de vanligaste frågorna samt våra bästa tips och råd för hur ni får sömnen att fungera. 
barnfötter under täcke

Träffa barnläkare online hos Knodd

Knoddfamiljen har fått tillökning. Utöver våra erfarna barnspecialistsjuksköterskor har vi nu även barnläkare på Knodd. Det betyder att vi också kan hjälpa till med receptförskrivning - direkt i mobilen 💊
barn i fönster

Så får du ditt barn att tvätta händerna 

För det flesta smittsamma sjukdomar är en bra handhygien ett av de bästa sätten att minska risken att bli smittad eller att smitta andra. Riktlinjen är tvätta med varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder. Men att få barnen att göra det kan det bli en utmaning. Därför har vi samlat våra bästa tips för att göra det roligare att tvätta händerna.
två barn, finger, två och peppar i vit skål

Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet

Barn utvecklas snabbt och kan snabbt börja röra sig, ta tag i saker, smaka och klättra. För att barn ska kunna utvecklas i en säker miljö kan du hjälpa ditt barn att bedöma risker och förebygga olyckor.
mamma och barn sitter i fönster

Spara ditt barns vaccinationer och tillväxtdata i telefonen 

Genom våra funktioner vaccinbok och tillväxtkurvor kan du enkelt och tryggt följa ditt barns vaccinationsprogram och tillväxt direkt i din telefon. Perfekt när du råkat glömma häftet hemma inför besöket på BVC. Appen följer det svenska allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
bild på vaccin i app

Solråd för små barn

Nu när solen inte längre lyser med sin frånvaro är det viktigt att tänka på att skydda barnen. Våra barnspecialister ger råd kring hur du ska tänka när ni vistas utomhus i soligt väder.
Solråd för små barn

Att vara hemma med sjukt barn

Under barnets första fyra år är det vanligt att barnet är sjukt. I genomsnitt har barn i detta årsspann sex till åtta infektioner per år. Dessa infektioner är oftast lindriga och går över av sig själva. För föräldrar betyder det en del tid spenderad hemma för att vårda och ta hand om barnet. Vi har samlat lite information, råd och svar för att göra tiden lite smidigare och enklare för dig som förälder.
bebis och mamma i fåtölj