Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?

Vad behöver den nyföddes lilla medicinlåda innehålla? Det är ärligt talat inte särskilt mycket som behövs för att fylla en sådan, så du kan vara lugn. Det mesta kan du dessutom köpa när du upptäcker att det finns ett behov, men ibland kan det vara skönt att ha vissa saker hemma redan i förväg.  

nalle med plåster

Febertermometer för barn

En febertermometer till ändtarmen är det som rekommenderas för de allra minsta upp till ett år. Varför? Jo, hudtemperaturen kan avvika ganska kraftigt från temperaturen inne i kroppen, eftersom kroppen lägger mycket energi på att hålla igång de vitala organen vid feber. Huden kan då kylas ner och temperaturen på huden blir missvisande. Spädbarn har också trånga hörselgångar vilket försvårar för en örontermometer. Din bebis bör vara både lugn och avklädd en stund innan du tar temperaturen, då både skrik och mycket kläder kan göra din bebis varmare.  

Koksaltlösning

Små bebisar är generellt trånga i sina näsor och vid förkylning ökar nästäppan. Många rekommenderar en nässug, men risk finns att den istället ökar trycket på slemhinnorna i näsan. Försök istället att spraya in koksaltlösning precis innan måltid. Sprayet rengör skonsamt och samtidigt som din bebis andas genom näsan vid matintag så åker snoret bakåt i svalget och sväljs ner tillsammans med maten. 

Knodd

Just det här lilla superesset blir svårt att få ner i medicinlådan men är däremot toppen att ha i telefonen - Knodd-appen. Genom den når du kostnadsfritt våra barnsjuksköterskor och barnläkare som har en bred erfarenhet av barnsjukvård.

Paracetamol suppositorium 60 mg

Om din bebis får feber kan det vara bra att ha febernedsättande läkemedel hemma. För små barn rekommenderas då paracetamol suppositorier, eftersom det är säkrast sättet att barnet får i sig hela dosen. Feber för spädbarn är när tempen ligger över 38 grader men det är också viktigt att ta redan på varför din bebis har feber, så rådfråga, till exempel barnsjuksköterskorna på Knodd, innan du ger paracetamol. Att stoppa in den trubbiga delen först minskar risken för att din bebis ska bajsa ut den. 

Salva för röda rumpor

Blöjor är nödvändigt men kan också göra att bebishuden blir fuktig och varm. Röd rumpa och blöjutslag är inget ovanligt, snarare tvärtom. Det du kan göra för att försöka undvika det är att låta bebisen lufta så ofta som möjligt och vara extra noggrann med rengöringen vid blöjbyten. Vid behov kan du stryka på skyddande och vårdande salva som kan motverka utslagen, till exempel Bepanthen. Huden bör vara ordentligt torr innan du smörjer på kräm.  

Nagelsax och nagelfil

Bebisens naglar växer, växer och växer. I början kan det vara svårt att se hur mycket av naglarna som är sammanvuxna med huden. Därför är det bättre att fila, eller riva av lösa flikar försiktigt. Efter en månad blir naglarna lite hårdare och då kan du börja klippa dem rakt av med en nagelsax eller nagelklippare för bebisar. Ett tips är att sköta om bebisens naglar när hen sover, gärna strax efter ett bad då naglarna är lite mjuka.

Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn är sjukt.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

10 november 2022

Läs mer

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
D-vitaminer - därför är de extra viktiga under vintern
Att vara hemma med sjukt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen