Att ha hemma - Vad behöver en bebis?

Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.

Liten bebis med uppstoppad kaningosedjur

Nytt eller begagnat? Du behöver inte köpa allting nytt, tvärtom, det är både snällare mot miljön och plånboken att köpa begagnat. Fördelen med begagnade kläder är att de redan är tvättade ett par gånger och att alla kemikalier är borta. Dessutom är de oftast också mjukare.

Storlekar för bebisar Tänk på att bebisar växer fort i början och kommer att ha gått upp en storlek inom bara ett par veckor, fyll därför inte på med för mycket av den minsta storleken.  Dessutom är det svårt att veta vilken storlek som passar just din bebis just nu. Då kan det vara bättre att ha plagg som är lite för stora än för små. 

Är du gravid? Genom vårt graviditetsprogram får du koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten. Dessutom kan du utforska allt det där spännande som sker innan du får träffa din bebis för första gången. Vårt graviditetsprogram är utvecklat av barnmorskor och barnspecialister och grundas i vetenskap och aktuell forskning.

Inköpslista bebis Garderoben 4-5 omlottröjor eller bodys  4-5 byxor  2-3 sparkdräkter 1-2 pyjamas 1 kofta 2  tunna mössor 2-3 par strumpor 1 overall (vintertid) 1 par vantar (vintertid) 1 varm mössa (vintertid)

Hygien Blöjor Rengöringsolja Tvättlappar i papper eller tyg Badbalja Badtermometer Nagelsax, nagelfil Skötbord eller utvikbar skötbädd

Barnvagnen Täcke och ev kudde 2 lakan  2 madrasskydd eller plastad frotté Regnskydd Insektskydd Lås till vagnen  Skötväska

Sängen 2 påslakan  2 underlakan 2 madrasskydd eller plastad frotté Spjälsängsskydd

Övrigt  Modersmjölksersättning om amningen inte funkar optimalt till en början Nappflaska Bärsjal eller bärsele Amningskudde Babyskydd Babynest Åkpåse om det är kallt ute 1-2 mjuka filtar

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen