Feber hos barn
Feber är vanligt förekommande hos barn och är ett försvar mot infektioner som orsakas av virus eller bakterie. Barn har lätt att få feber och betyder inte nödvändigtvis att de i övrigt alltid är särskilt sjuka.
Snabbversionen
Symtom
38 grader eller högre, trött, hängig, kissar mindre, huttrar och fryser eller ibland svettningar. Yrsel kan även förekomma.
Bedömning
Av dig själv med hjälp av en febertermometer.
Behandling
Antibiotika kan ges om det är bakterier som orsakat febern. Egen behandling - ge mycket att dricka, sval omgivning, vila och ibland febernedsättande läkemedel.
Förskola?
Helt okej när barnet är feberfritt och orkar delta.

Hur vet jag om mitt barn har feber?
Har barnet feber är dess kroppstemperatur 38 grader celsius eller högre. Det är också vanligt förekommande att barn med feber huttrar och fryser. Ibland kan de svettas. Barn kan även bli trötta, hängiga och kissa mindre än vanligt. Detta kan vara ett tecken på uttorkning.
Ibland kan förvirring eller yrsel förekomma hos barn. Då kan barnet se, höra och känna saker som inte finns i verkligheten. Förvirringen är ofarlig och brukar försvinna efter en stund. Barn kan också få feberkramp, men är väldigt ovanligt.
Temperaturen hos barn upp till ett år bör mätas i stjärten. Därefter går det också bra att mäta temperaturen i örat eller fortsätta mäta i stjärten. Bäst är att barnet får vila först i en halvtimme innan du mäter.
Om ditt barn drabbas av feber är orsaken oftast virus eller bakterier som tränger sig in i kroppen. Feber är kroppens reaktion och försvar mot virus eller bakterier. Oftast uppstår feber i samband med förkylning, hosta eller ont i halsen.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Oftast kroppsundersökning, till exempel hals och öron, och ibland prover för att utreda infektionen. Till exempel svalgprov, blodprov och urinprov.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn är under tre månader och har en temperatur på minst 38 grader.
- Om ditt barn är mellan tre och sex månader och har en temperatur på minst 39 grader.
- Om ditt barn har feber och ser ut att vara väldigt sjukt.
- Om ditt barn får feberkramp för första gången.
- Om ditt barn har feber och ser ut att ha ont inne eller utanpå kroppen eller gråter otröstligt.
- Om ditt barn inte vill dricka eller har tecken på uttorkning. Till exempel att munnen är torr eller att behovet av att kissa minskar.
- Om ditt barn har fortsatt feber efter fyra dygn.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Febern i sig kan inte förebyggas, men det finns sätt att minska att smittor som orsakar febern sprids:
- Handtvätt med tvål och vatten före och efter toalettbesök samt varje måltid. Tvätta både dina egna och ditt barns händer.
- Lär ditt barn att nysa i armvecket.
- Lär ditt barn att inte peta sig i näsan eller ögonen. Virus och bakterier fastnar lättare i näsan och ögonen.
- Låt ditt barn vara utomhus så mycket som möjligt, oavsett årstid. Virus och bakterier sprids lättare inomhus.
- Undvik att ditt barn befinner sig i rökiga miljöer. Rök, framförallt tobaksrök, irriterar luftvägarna och då kan barnet lättare få infektioner.
Barn upp till sex månader är födda med ett visst skydd mot virus och bakterier. Därefter har barn mellan sju och arton månader lättare att få infektioner. Det är möjligt för barn upp till två eller tre år att få upp till tolv virusinfektioner per år.
Behöver vi stanna hemma?
Febern i sig är inte smittsamt. Däremot kan sjukdomen som är orsaken febern smitta.
Barn med feber ska stanna hemma, då de kan vila och återhämta sig. Barn ska vara hemma tills de blir feberfria och återigen har energi. Barn kan gå till förskolan om de ser pigga ut, är feberfria och orkar delta i aktiviteter en hel dag.
Hur länge ditt barn har feber varierar. Om det är längre än fyra dagar bör ni kontakta vården.
Andra infektioner hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.