Streptokocker hos barn
Streptokocker är en typ av bakterier som ger upphov till vanligt förekommande infektioner, såsom halsfluss, stjärtfluss och öroninflammation, men även svårare infektioner som scharlakansfeber. Streptokocker smittar lätt via droppsmitta och direktkontakt. Vissa infektioner kan behöva behandlas med antibiotikakur.
Snabbversionen
Symtom
Streptokocker orsakar många olika sorters infektioner och inflammationer hos barn, som kan ge upphov till feber, utslag, och smärta av olika slag.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare utifrån upplevda symtom.
Behandling
Vissa infektioner som uppstår från streptokocker behandlas med antibiotika. Andra läker ut av sig själv.
Förskola?
Sjuka barn ska stanna hemma tills de har ork nog att delta i förskolans aktiviteter, samt minst två dygn efter påbörjad antibiotikakur för att minska smittspridning.

Hur vet jag om mitt barn har streptokockinfektion?
Streptokocker ligger bakom flera olika sorters infektioner hos barn, som alla är smittsamma men som ser olika ut. Här listar vi några av de vanligaste.
Vanligaste symtomen är att ditt barn har ont i halsen, svårt att svälja, feber och svullna halsmandlar. Små barn brukar visa att de har ont genom att de inte vill äta eller dricka. De klagar ofta även på huvudvärk. Barn under tre år brukar oftast få feber och snuva med tjockt snor.
Stjärtfluss/snippfluss
Stjärtfluss, som också kallas snippfluss, uppstår när streptokocker skapar en infektion med utslag i underlivet och rumpan. Området är välavgränsat och blir rött eller rodnat och kliar. Ibland blir det sårigt runt anus och det kan komma flytningar från snippan. Barnet får sällan feber eller övriga allmänsymtom, men ibland kan det göra ont att bajsa, så att barnet drar sig för det. Då kan barnet få problem med förstoppning. Stjärtfluss skiljer sig från andra blöjutslag genom att det inte är så knottrigt och ofta märks det att det sprids från analöppningen till övriga partier. Du kan läsa mer om vanliga blöjutslag här.
Små barn har enklare att få öroninflammation än äldre barn och vuxna och är allra vanligast för barn runt 12 månader. Inflammationen börjar oftast med feber och smärta i öronen, samt lock för öronen eller att hörseln blir sämre. Barn, särskilt bebisar, blir gnälliga. Det förekommer ibland att trumhinnan spricker och att var rinner ut ur örat. Den vanligaste orsaken till öroninflammation är dock virus och ibland andra typer av bakterier i luftvägarna hos små barn.
Scharlakansfeber börjar ofta med måttlig eller hög feber, halsont och att halsmandlarna svullnar. Sedan följer ofta magont, illamående och kräkningar. Efter något dygn får barnet knottriga utslag över hela kroppen. De når dock inte ansiktet, där i stället kinderna kan bli röda medan området runt munnen är blekt. Barnets tunga, som först ofta har en gråvit eller gulvit beläggning, blir sedan starkt röd i färg och får små upphöjda prickar som ser ut som ett smultron. Detta kallas smultrontunga och är utmärkande för scharlakansfeber.
Svinkoppor börjar vanligen som en eller flera små prickar, utslag eller små sår. Dessa befinner sig vanligen runt mun eller näsa, men även på andra ställen på kroppen. Prickarna utvecklar sig till att bilda blåsor som spricker och skapar kletiga, skorpiga sår, och huden under och runt omkring blir röd. Kopporna sprider sig snabbt. Oftast får barn inte feber och de blir sällan allvarligt sjuka från svinkoppor.
Streptokockinfektioner av olika slag orsakas av streptokockbakterier, där Grupp A-streptokocker är vanligast. Streptokocker är vanligt förekommande så det är svårt att undvika smitta, men de ger inte alltid upphov till infektioner i kroppen. Barn kan ha streptokocker i svalget som inte skapar några problem. Då kan istället kroppens försvar mot streptokockinfektioner stärkas, så dessa bör inte behandlas bort.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om du misstänker att ditt barn drabbats av en streptokockinfektion.
Sök akut vård:
- Om barnet är svårt allmänpåverkat.
- Vid hög feber, yrsel, svaghet.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök, vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Vissa streptokockinfektioner läker ut av sig själv på ett par dagar. Streptokockinfektioner går också att behandla med antibiotika. Rådgör med barnsjuksköterska eller barnläkare för att få rätt vård för ditt barn.
Behöver vi stanna hemma?
Streptokockinfektioner är mycket smittsamma, till den grad att de kan vara svåra att undvika. Streptokocker överförs mellan personer genom droppsmitta, till exempel vid nysningar eller hosta, och genom direktkontakt, särskilt med infekterade sår. Risken för smitta bör därför begränsas genom att hålla god hygien (se stycket “Hygien” under “Vad ska jag göra som förälder?”).
Sjuka barn ska stanna hemma från förskolan tills eventuell feber har gått över och de har ork nog att delta i förskolans aktiviteter och känner sig pigga. Ni bör vänta två dygn efter eventuell påbörjad antibiotikakur för att minska smittspridning.
Många streptokockinfektioner går över av sig självt på några dagar. Vid insatt antibiotikakur sker också tillfrisknandet på några dagar och smittsamheten går över inom två dygn.
Vanliga frågor från föräldrar om streptokocker
Streptokocker är en vanligt förekommande bakterie som kan ge upphov till några av våra vanligaste infektioner, såsom halsfluss, stjärtfluss, öroninflammation, samt svårare infektioner som scharlakansfeber.
Streptokocker är mycket smittsamma. De smittar genom salivdroppar, till exempel när man nyser eller hostar. Streptokocker smittar även genom direktkontakt.
Stjärtfluss är en bakteriell infektion som orsakas av streptokocker och drabbar underlivet. Området blir rött och kliar, ibland blir det sårigt. Det kan även komma flytningar från snippan. Stjärtfluss, eller snippfluss, behandlas med penicillin.
Andra infektioner hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.