Ann-Charlotte Lekhove

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Ann-Charlotte Lekhove tog sin sjuksköterskeexamen vid Linköpings Universitet år 1996. Hon valde sedan att utbilda sig till distriktssjuksköterska år 2000, men arbetade redan från 1999 som sjuksköterska på BVC. Under åren har hon arbetat med hälso- och sjukvård för barn främst inom primärvård som BVC-sköterska, som sjuksköterska inom barn- och ungdomspsykiatrin samt många år inom skolhälsovården. Ann-Charlotte började arbeta på Knodd våren 2022. Sammanlagt har Ann-Charlotte arbetat med hälso- och sjukvård för barn i mer än 20 år.

Ann-Charlotte Lekhove

Texter granskade av Ann-Charlotte

Tips och råd för en bra amningsstart

Amning är något många blivande och nyblivna föräldrar tänker mycket på. Det är ett fantastiskt sätt att ge ditt barn skräddarsydd näring och kan bli en mysig stund av närhet. Samtidigt är det inte ovanligt att det tar tid att komma igång och hitta rätt. Därför har en dietist inriktad på kvinnohälsa från den digitala vårdappen Ella tillsammans med barnspecialisterna på Knodd satt ihop följande råd för en bra amningsstart. Allt så att du och din lilla knodd kan få en fin början på ert liv ihop. 
bebis som ammas

Första tiden efter födseln - experternas råd för mamma och barn

Att få ett barn är en omvälvande upplevelse och den första tiden efter födseln blir en omtumlande blandning av lycka, tårar, återhämtning, rubbad sömn och fyrtioelva försök att byta blöjor och knyta bärsjalar. Barnmorskor och läkare på den digitala kvinnomottagningen EsterCare och Knodds barnspecialister har därför satt ihop sina bästa råd så att du som just fått barn tryggt kan navigera den här magiska och ofattbara tiden. 
bebis som sitter i knä på mamma

Sommarutflyktsmat som är snäll mot magen

Med sommaren kommer härliga långa och korta utflykter och otaliga picknickkorgar och matlådor. Men hur ska man tänka kring maten för att undvika magsjuka? Några av våra picknickklassiker är inte så lämpliga när det är varmt eller när många händer petar i samma matlådor. Men det finns också en mängd smarta hacks för att hålla maten fräsch och kloka råd om vad som passar bäst att ta med till stranden. Här delar Knodds barnspecialister med sig av sina bästa råd för sommarmagarna!
picknick med bebisar

När hunden får ett människosyskon 

Att få ett barn är en stor omställning för vilken nybliven förälder som helst och vardagen blir sig aldrig lik igen. För familjens hund kan det också bli som natt och dag. Hundexperterna på Lassie ger tillsammans med Knodds barnspecialister sina bästa råd om hur du som hundägare och förälder kan hitta tillbaka till familjefriden - och skapa en livslång vänskap mellan familjens mindre medlemmar. 
hund och bebis

Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg

Det står högt på föräldrars önskelistor att deras bebis ska kunna somna och somna om själv, men alla metoder passar inte alla familjer. Den här flexibla steg-för-steg-guiden går att anpassa efter just ditt barn, utan att du behöver stå ut med hjärtskärande gråt. 
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng

Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn

Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden. 
två barn som ligger på golvet och läser en bok

Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem

När sommaren kommer blir det äntligen lätt för barn att springa ut och leka i det gröna gräset igen. I samband med solig utelek är det dock också högsäsong för flera vanliga typer av hudbesvär. Ihop med hudterapeuter och farmaceuter på onlineapoteket Apohem, som erbjuder ett brett sortiment för barn, har barnspecialisterna på Knodd samlat råd så att du kan förhindra att ditt barn får klåda och hudskador – och minska risken för att bli sittande inomhus under soliga sommardagar. 
bebis som blir insmord med solkräm

Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor

Att få sin bebis att sova hela natten är många föräldrars dröm, särskilt när sömnbristen verkar äga hela vardagen. Med goda rutiner och rimliga förväntningar kommer ni långt. 
spädbarn som sover i mammas famn

Hjälp! Mitt barn matvägrar

Det finns många anledningar till varför barn matvägrar, men oavsett anledning kan det vara både frustrerande och nervöst att som förälder ha ett barn som inte äter. Här hittar du konkreta råd som kan hjälpa dig och ditt barn att hitta matlusten igen. 
barn som sitter vid bordet och äter

Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen

Att inte få sova ordentligt är något av det slitsammaste som föräldrar måste handskas med under småbarnsåren. Kortvarig sömnbrist är inte farligt men det finns saker du kan göra som hjälper kroppen återhämta sig så att du får mer ork i vardagen. 
bebis som sitter vaken i säng bredvid pappa som sover

Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem

Sömnproblem hos barn är inget nytt och alla familjer försöker hitta sina lösningar. Med några små justeringar kan ni komma långt på vägen mot en godare natts sömn.

Barns sömn de första åren - stora sömnguiden

Det finns väl få saker som föräldrar tänker så mycket på under småbarnsåren som barns sömn. Hur gör man för att få bebisar att sova, och är ens barns sömn normal? Knodds barnspecialist Marie ger svar på föräldrars vanligaste frågor.
sovande bebis

Så tränar du bäst under graviditeten

Att kroppen förändras under graviditeten är oundvikligt, men det betyder inte att du inte längre kan träna. Tvärtom kan träning bidra till en smidigare graviditet och förlossning, mindre gravidbesvär och bättre mående. Du kan dock behöva anpassa hur du rör dig. 
gravid kvinna som gör yoga

Anknytning när du inte är föräldraledig: barnpsykologens råd

En del föräldrar oroar sig för att inte kunna knyta an till sitt barn om eller när de inte är föräldralediga. Knodds barnspecialister ger råd om hur du kan stärka relationen till ditt spädbarn, även om du arbetar. 
föräldrar som leker med sin bebis på golvet

Potträning - barnspecialisternas bästa tips

Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Att lära sig gå på pottan är ett samspel mellan förälder och barn och med några goda råd längs vägen kan det bli en stressfri och till och med spännande upplevelse.
Barn som sitter på potta