Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg

Det står högt på föräldrars önskelistor att deras bebis ska kunna somna och somna om själv, men alla metoder passar inte alla familjer. Den här flexibla steg-för-steg-guiden går att anpassa efter just ditt barn, utan att du behöver stå ut med hjärtskärande gråt.

mamma som lägger ned bebis i spjälsäng

Stegvis förändring leder till trygg sömn Hur gör man för att ett barn ska somna själv eller somna om vid uppvak på natten? Nyckeln ligger ofta i att ta det stegvis. Ett barn som ammas till sömns och läggs ned i djupsömn kommer inte gilla att plötsligt läggas ned klarvaken i spjälsängen. Genom att ta det stegvis kan det lilla barnet börja känna igen lugna, trygga känslor i kroppen och förhoppningsvis inte behöva lika mycket vuxet ingripande. När barnet vänjer sig vid att somna själv på kvällen blir det också lättare för barnet att somna om själv vid uppvaknande under natten.

💤 Vill du lära dig mer om ditt barns sömn? I vår kostnadsfria sömnkurs går vi igenom allt om hur sömnen fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt.

Steg-för-steg: att få ett spädbarn att somna själv Gör först er egna kvällsrutin varje kväll så att barnet börjar koppla ihop den med att det är dags att sova. Det kan handla om att läsa saga, sjunga en sång, eller på annat sätt gå ner i varv. Anpassa tiden till den stund då barnet är trött och redo för sömn, men inte övertrött. Se också till att barnet är mätt, så att inte hunger påverkar barnets förmåga att sova.

  • 1Utgå ifrån den rutin du har nu, oavsett om det är att du går runt med barnet, vaggar i stol, eller ammar/matar tills barnet helt somnat. De första dagarna kan handla om att du enbart minskar insatsen i denna rutin. I stället för att gå runt och vagga kanske du bara går, eller står stilla medan du håller barnet. Om du ammar, avsluta innan barnet sover helt.
  • 2Börja sedan lägga ner barnet i vaket men sömnigt tillstånd. Om ditt barn gråter, testa att lägga en hand på magen, buffa lite i rumpan, eller vagga. Om det inte räcker, plocka upp barnet en kort stund och börja om. Testa att bara hålla barnet utan att vagga eller gå runt. Gör så här i några dagar tills barnet vant sig.
  • 3När denna rutin räcker kan du testa att lägga barnet direkt, fortfarande i vaket men sömnigt tillstånd. Klappa eller smek barnet en stund i sängen, för att sedan antingen sätta dig någonstans i närheten eller gå ut ur rummet.
  • 4Om barnet gråter eller skriker kan du lugnt plocka upp barnet och göra rutinen igen, men alltid med minsta möjliga insats som räcker. Undvik att tända lampor, gå ut ur rummet med barnet eller ta till stora medel för att snabbt söva barnet. Försök att hålla dig själv så lugn som möjligt.

Rutinen går att anpassa utifrån er startpunkt och hur det går längs vägen. Det tar ofta några dagar för barnet att vänja sig vid en förändring och koppla ihop den med att det går bra att somna om. Misströsta dock inte om detta inte fungerar, eller om det känns som att det plötsligt går bakåt efter att ha fungerat bra ett tag. Ditt barn kanske går in i en extra känslig period med ett stort skutt i utvecklingen eller något annat händer då du kan behöva vara där med extra tröst och närhet ett tag.

Samma princip gäller för att somna om själv på natten Om barnet vänjer sig vid att somna själv på kvällen blir det alltså lättare för barnet att också somna om själv. Även här kan din bebis dock behöva lite hjälp på traven. Tillämpa samma princip och metod för uppvak på natten som vid läggningen på kvällen. Dra stegvis ned på hur mycket du ingriper när barnet vaknar och låt varje steg få sätta sig under några nätter på raken. Om barnet vaknar av att blöjan är blöt eller av hunger, försök ta hand om det utan att tända starka lampor eller att flytta runt barnet. Här kan du läsa mer om bebisens bästa sovplats med tips om hur du kan ge närhet och samtidigt själv få sova. 

💤 Sömnen förändras kontinuerligt Följ ditt barns utveckling hos Knodd så är du förberedd inför kommande nya sömnfaser

Barnspecialistens fem bonusråd för lättare läggningar Små barn sover tryggare om de vaknat där de somnat. Vid uppvakningar under natten vill barnet stämma av att allt är förutsägbart - det vill säga tryggt. Om man somnade i en förälders famn men vaknar i spjälsängen går det inte ihop och man måste gråta efter någon som kan komma och fylla på med tryggheten igen. Utomhusaktivitet på dagen ger bättre sömn på natten. För äldre barn är det guld värt att få röra på sig under dagen och att få frisk luft. Då är kroppen tröttare och lugnare när det är dags att sova. Både små och stora barn mår också bra av att vara ute på dagen eftersom de hormoner som får oss att sova och vakna ställs in med hjälp av dagsljus.  Undvik skärmar en timme innan sömn. Samma princip som hjälper vuxna med sömnproblem hjälper även barn: skärmar påverkar vår förmåga att sova. Lägg undan alla skärmar minst en timme innan läggning så att barnet kan varva ner.  Undvik att barnet blir övertrött. Barn i alla åldrar har svårt att lugna ner sig och komma till ro när de är övertrötta. Försök hitta luckan där barnet är tillräckligt trött att somna vid läggningsrutinen men inte så trött att det blir överslagsbeteende.  Sök hjälp när det blir för tufft. Problem kring barns sömn är oerhört vanliga under småbarnsåren. För dig som förälder kan sömnbrist göra det svårt att orka med i vardagen och svårt att orka börja nya rutiner, även om de skulle vara till hjälp. Genom att prata med din BVC-sköterska eller ta kontakt med en barnpsykolog kan ni få hjälp med tidiga insatser som leder er mot bättre sömn. Här kan du läsa vår barnspecialist Maries svar på föräldrars vanligaste frågor om sömn. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 april 2024

Läs mer

spädbarn som sover i mammas famn
Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor
bebis vaken, mamma och pappa sover
Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen
Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen