Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barns sömn de första åren - stora sömnguiden

Det finns väl få saker som föräldrar tänker så mycket på under småbarnsåren som barns sömn. Hur gör man för att få bebisar att sova, och är ens barns sömn normal? Knodds barnspecialist Marie ger svar på föräldrars vanligaste frågor.

sovande bebis

Att vara förälder är ett stort uppdrag. Från dag ett ska man se till att barnet äter, sover, bajsar och utvecklas som det ska. Samtidigt är alla barn olika och särskilt under småbarnsåren kan de förändras från vecka till vecka eller till och med från dag till dag. Då är det inte konstigt att föräldrars funderingar kring till exempel sömn aldrig tar slut. Marie Irell, barnspecialist på Knodd, är van att svara på föräldrars frågor kring sömn, så när vi bad henne svara på några av de vanligaste kände hon väl igen dem. 

Sömn under småbarnsåren Barns sömn är lika individuell som vuxnas. En del sover mycket, en del lite. Några släpper dagvilan flera månader innan jämnåriga och en del behöver fylla på med närhet och gos på natten i flera år. Det finns några generella riktlinjer för hur många timmars sömn barn bör få per dygn, men normalspannet är stort. Rekommenderad sömn under småbarnsåren, med både nattsömn och dagvila:  Nyfödda barn sover upp till 18 timmar/dygn  0-12 mån: 15-18 timmar/dygn med stor variation från barn till barn 1-3 år: 12-14 timmar/dygn 3-6 år: 11-12 timmar/dygn Det nyfödda barnet behöver både äta och sova ofta. Spädbarnet kan behöva sova efter en eller två timmar vaken tid och behöver även mat på natten. Ju äldre barnet blir, desto mer sammanhängande blir sovstunderna. Barn har kortare sömncykler än vuxna, ungefär 30-60 minuter, vilket innebär att de vaknar oftare under natten. En del barn somnar om av sig själva, en del behöver hjälp att komma till ro. Att behöva närhet på natten är mycket vanligt, även upp i åldrarna, eftersom närhet till vuxna innebär trygghet och lugn för det lilla barnet. Om du känner att du har kört fast eller inte får ordning på ditt barns sömn är du långt ifrån ensam. Prata med BVC eller kontakta oss på Knodd så får du råd och stöd.

Barnspecialisten svarar på föräldrars vanligaste frågor om sömn Hoppa direkt till: Hur vänder man tillbaka dygnet någon timme eller två för en bebis som somnar sent? Hur lång oavbruten nattsömn bör en ettåring ha? Vad ska man göra åt en 10-månaders bebis som vaknar för att amma var 40:e minut? Hur lär man sin bebis att somna själv? Borde barnet så tidigt som möjligt sova i egen säng? Hur får man bebisen att sova i babynest och att sova på rygg? Behöver man väcka en 3 månader gammal bebis för att amma eller kan man låta barnet sova hela natten? Ska man hålla rummet mörkt och tyst även när bebisen vilar dagtid? Om ett barn i 8-månadersåldern vaknar till en liten stund efter första sömncykeln (30 min), när upphör det? Ungefär vid vilken ålder sover ett barn genom hela natten? Vad finns det för tips för att få barnet att sova hela natten? Kan ett barn sova för mycket?

1. Hur vänder man tillbaka dygnet någon timme eller två för en bebis som somnar sent? Vissa barn, precis som vuxna, är av naturen kvällspigga medan andra är riktigt morgonpigga. Ett kvällspiggt barn kanske har hittat en dygnsrytm som känns bra i kroppen och då kan den vara svår att rubba. Om du vill vända på dygnet lite kan det hjälpa att börja kvällsrutinerna något tidigare varje kväll för att sakta men säkert röra sig mot en hel timmes skillnad. Misströsta dock inte om barnet verkligen inte kan somna tidigare. Ofta ordnar det också till sig lite mer i samband med att barnet börjar förskolan och dagsrutinen ser annorlunda ut.

Det finns ingen bruksanvisning som gäller för alla barn, de är olika allihop. - Marie Irell, sjuksköterskechef på Knodd
quote

2. Hur lång oavbruten nattsömn bör en ettåring ha? Barn upp till ett år sover ungefär 15-18 timmar per dygn, för att sedan trappa ner till 12-14 timmar per dygn i åldern ett till tre år. Inom det spannet finns det stora individuella skillnader, särskilt under första året, och sömnen kan förändras från vecka till vecka när barnet är litet och det är mycket som händer i livet.  När barnet är ett år räknar man ungefär fem timmar i sträck som en hel natts sömn, men det är olika från barn till barn. Barn som har sovit för lite på natten tar igen det på dagvilan. Här kan du läsa mer om hur mycket sömn barn behöver i olika åldrar. 

3. Vad ska man göra åt en 10-månaders bebis som vaknar för att amma var 40:e minut? Svaret beror på vad du som förälder vill. Ett barn i den här åldern som går upp i vikt som sig bör och som vid det här laget troligtvis även äter annan mat på dagen behöver inte amma på natten för näringens skull. Däremot kan amningen ge trygghet och tröst, vilket barn i den här åldern ofta behöver på natten. Om du inte vill amma på natten kan du testa med napp. För dig som har en partner eller medförälder kan den personen ta några nätter när du sover i ett annat rum så att barnet vänjer sig av snuttandet och tar emot tröst på annat sätt.

4. Hur lär man sin bebis att somna själv? Rutiner är a och o när det kommer till att lära bebisar somna själva. Genom att skapa och följa en nattningsrutin börjar det lilla barnet lära sig vad som gäller och komma in i rätt stämning. Rutinen ger också trygghet. Exempel på delar i kvällsrutinen kan vara: Dämpa belysningen Spela lite lugn musik Läs en bok tillsammans Ha en stund av närhet tillsammans innan man lägger barnet

5. Borde barnet så tidigt som möjligt sova i egen säng? Det är säkrast för spädbarn att sova på rygg i sin egen säng under de första tre månaderna för att minska risken för plötsligt spädbarnsdöd. Samtidigt är närhet till föräldrarna viktig. Genom att ha spjälsängen nära din egen säng, eller till och med att ta ner ena sidan av spjälsängen och ställa den mot din säng så kan du lära barnet sova själv samtidigt som du snabbt kan vara där och amma, lägga en trygg hand på magen, eller putta in nappen igen. Om du vill att barnet ska sova i din säng senare, vänta tills barnet kan vända sig själv och se alltid till att barnet ligger i höjd med ditt huvud, utan risk för att hamna under täcken eller kuddar. Äldre barn kan också vilja komma in och sova i din säng på natten. Det är vanligt hos många familjer och då kan ni lösa det på det sätt som fungerar bäst i er familj. Kanske kan barnet ha en egen madrass på golvet nedanför sängen om det är trångt, eller så sover hela familjen på flera madrasser som ligger bredvid varandra. Barn behöver närhet och trygghet långt efter det att de är bebisar.  Här kan du läsa mer om var bebisen sover tryggast. 

6. Hur får man bebisen att sova i babynest och att sova på rygg? Att barnet sover på rygg är viktigt under de första månaderna för att minska risken för plötsligt spädbarnsdöd. Då behöver du bara se till att du lägger ner barnet på rygg. När spädbarn själva kan vända sig är risken för plötslig spädbarnsdöd mycket lägre, så du behöver inte vända tillbaka ditt barn på rygg. Att sova i babynest kan ofta kännas tryggt för bebisen. I livmodern är det trångt och bebisen känner hela tiden var gränserna finns, så ett babynest kan kännas tryggt och vant. Spädbarn har sprattliga reflexer som gör att de lätt väcker sig själva och då kan babynestets väggar också minska utfallen. Du kan skapa samma trygga miljö genom att sno in barnet mjukt i en lätt filt, inte så tätt så att barnet inte kan röra sig, men bara så att de känner av att något håller om dem.

7. Behöver man väcka en 3 månader gammal bebis för att amma eller kan man låta barnet sova hela natten? Riktigt små spädbarn behöver nattmatas de första månaderna för att få i sig tillräckligt med näring. Från ungefär fyra till sex månaders ålder är det inte längre nödvändigt, så länge barnet är friskt och ligger bra till på utvecklingskurvan. Barnet kan dock fortfarande vilja snutta på natten för tröst och närhet. Ett barn på 3 månader som sover gott och samtidigt utvecklas i en hälsosam takt behöver inte väckas för matning. Spädbarnets utveckling är så individuell och så länge ditt barn mår bra är det bara att glädjas åt er djupa sömn. Om dina bröst känns överfulla kan det vara skönt att pumpa bröstmjölk på natten och spara till ett senare tillfälle. Är du orolig för att ditt barn inte utvecklas ordentligt till följd av utebliven nattmatning, kontakta din BVC. Vad kan Knodd hjälpa till med? Knodds barnpsykologer kan ge råd och stöd om du är orolig över ditt barns sömn eller känner att ni inte får ordning på rutinerna.

8. Ska man hålla rummet mörkt och tyst även när bebisen vilar dagtid? Nej, det behöver man inte. Det kan till och med vara fördelaktigt att göra tydlig skillnad mellan dagvilan och nattsömnen. På dagen kan det vara lite lättare vila, sedan kommer kvällsrutinen och då är det dags för längre, tyngre sömn. På så sätt lär sig även det lilla spädbarnet rutinerna. Genom att man själv som förälder fortsätter bete sig som vanligt på dagtid blir barnet också ofta lite tåligare i sömnen. Du kan alltså gott varva dagvilor i barnvagnen på stan med hemmavilor där du själv stökar i köket eller pratar med någon i vardagsrummet utan att viska.

9. Om ett barn i 8-månadersåldern vaknar till en liten stund efter första sömncykeln (30 min), när upphör det? Som med så mycket annat är det olika från barn till barn. Efter den där första sömncykeln har barnet sovit av sig den första tröttheten. Just i den här åldern är det mycket som händer. Det är många intryck under dagen som kan skapa lite oro på natten. Det är också vanligt med infektionssjukdomar och tandsprickning runt den här åldern som gör att sömnen kan vara lite rörigare och att barnet behöver lite extra trygghet. Vid ettårsåldern sover barn ofta djupare och i längre stunder. Har du fler frågor om barns sömn? Knodds sömnkurs går igenom allt om hur sömnen fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt.

10. Ungefär vid vilken ålder sover ett barn genom hela natten? Det är många föräldrar som vill ha ett exakt svar på den här frågan, men svaret är högst individuellt. De första månaderna behöver barn äta på natten så då är det svårt att få en helt sammanhängande sömn. Bortåt fem till sex månader, när de inte längre behöver nattmatas om de följer sin kurva och utvecklas som de ska, börjar de sova mer sammanhängande. Med det inte sagt att de sover en hel natt i åtta timmar. Ett barn som vid ettårsåldern sover fem timmar i sträck kan man säga sover genom natten.

11. Vad finns det för tips för att få barnet att sova hela natten? Barn trivs med rutiner, och kan tidigt börja lära sig sambandet mellan till exempel en nattningsrutin och att det är dags för sömn. Barnet lär sig också att föräldern finns nära för omhändertagande och trygghet när man behöver det. Med andra ord är det bra om livet är så förutsägbart som möjligt för en god natts sömn. Annat man kan tänka på:  Frisk luft och en liten tur utanför huset mår små barn bra av. Det kan också hjälpa dem att få ordning på dygnsrytmen och sova bättre på natten. Allt eftersom barnet blir äldre blir det dags att minska på dagvilorna. Du kan märka att det är dags för att barnet har svårare att komma till ro på kvällen eller helt enkelt inte är trött. För mer om dagvilor kan du läsa vårt sömnschema.  Du kan aldrig skämma bort ditt barn med trygghet och närhet. Om barnet vaknar på natten och vill känna en varm hand eller höra en lugnande röst så är det för att det behövs just då. Ibland behövs det mer närhet men det betyder inte att ditt barn aldrig kommer att sova hela natten.  Vad gäller barns sömnutveckling och vanor så ska man komma ihåg att det inte är en spikrak kurva uppåt. I olika utvecklingssteg kan det backa lite när barnet sover oroligare eller behöver mer trygghet från sina vuxna. Det kan handla om allt från tandsprickning till motoriska utvecklingssteg till första tiden på förskolan. Sedan när perioden går över så lugnar det sig igen och barnet kan sova i längre stycken eller somna om själv vid uppvakningen. 

12. Kan ett barn sova för mycket? Nej, det kan de i princip inte. Barn är fenomenala på att reglera detta själva och få den sömn de behöver. Sömnbehovet är individuellt och kan dessutom gå lite upp och ner under åren. Det är mycket som händer i barns utveckling och i vissa perioder är det mycket de ska bearbeta så att det kanske krävs lite mer sömn - och lite mer tröst - än vanligt.

Läs mer

barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
sovande bebis
Sovplats - Var och hur sover bebisen tryggast?
Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen