Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tips och råd för en bra amningsstart

Amning är något många blivande och nyblivna föräldrar tänker mycket på. Det är ett fantastiskt sätt att ge ditt barn skräddarsydd näring och kan bli en mysig stund av närhet. Samtidigt är det inte ovanligt att det tar tid att komma igång och hitta rätt. Därför har en dietist inriktad på kvinnohälsa från den digitala vårdappen Ella tillsammans med barnspecialisterna på Knodd satt ihop följande råd för en bra amningsstart. Allt så att du och din lilla knodd kan få en fin början på ert liv ihop. 

bebis som ammas

Artikelinnehåll: Börja med tålamod Så fungerar amning 5 goda råd för att få till amningen Bra mat för dig som ammar Råd till dig som flaskmatar

Det tar tid att få till det
quote

Börja med tålamod Många gravida och nyblivna föräldrar drömmer om att amma sitt barn. Du kanske själv ser framför dig hur du sitter där med ditt lilla knyte i famnen, en supermamma som kan livnära sitt barn med sin egen kropp, och hur kärlekshormonerna bara flödar mellan er. Det är dock inte alltid riktigt så det ser ut i verkligheten. För de allra flesta tar det ett tag att få till amningen. Det kan vara både frustrerande och tyngande, särskilt när man är nyförlöst och allt är ett virrvarr av hormoner, återhämtning och känslor. Då kan det vara skönt att veta att det tar tid för de allra flesta att få till det, utan att det sker någon skada för barnet. Om det tar tid, ha tålamod med dig själv och med processen, ta emot hjälp om du behöver det. Ibland kan det till och med bli aktuellt att flaskmata sitt barn samtidigt som man kommer igång med amningen. Det betyder inte att du är en dålig förälder utan snarare att du är den bästa föräldern du kan vara för ditt barn, som testar olika sätt att hitta en amning som fungerar för er.

Så fungerar amning Mammans och barnets kroppar har utvecklats tillsammans för att stimulera och förstärka amningen. Även om det ska till en del för att det ska funka som bäst så kan det ändå vara skönt att veta att grundfunktionen finns där från allra första början. 

  • 1Bebisar föds med förmågan att söka sig till bröstet och börja amma. Den gravida kroppen är också redo att amma direkt vid födseln. 
  • 2Närhet och hudkontakt så snart som möjligt efter födseln stimulerar mjölkproduktionen, utdrivningsreflexen och bebisens amningsbeteende.
  • 3Ju mer bebisen suger, desto mer ökar mjölkproduktionen. Amma därför gärna barnet så ofta som barnet visar tecken på att vilja det. 
  • 4Innehållet i bröstmjölken förändras automatiskt över tiden för att anpassas efter precis det bebisen behöver. 
  • 5Bröstmjölken innehåller också antikroppar från mamman som skyddar mot infektioner. 

Du kan läsa mer om amning och vad man kan göra för att få till det i den här stora amningsguiden från Knodd. 

5 goda råd för att få till amningen Ha det lugnt runt omkring er, utan distraktioner, telefoner och stök, så att både du och barnet kan fokusera på amningen. Det här rådet gäller egentligen så länge som du fortsätter amma och ger er möjlighet att knyta an och ha en fin stund tillsammans. Amma så ofta som barnet visar tecken på att vilja det. På så sätt ökar mjölkproduktionen, samtidigt som bebisen får träna på sugtekniken. Handmjölka eller använd en pump för att hålla igång mjölkproduktionen om bebisen inte riktigt kommer igång. Ibland kan det ta flera dagar innan bebisen får till det. Om det gör ont, försök justera tekniken. Det är viktigt att barnet får ett ordentligt tag om bröstvårtan och bröstet. Var inte rädd för att be om hjälp. BVC, en amningsmottagning, eller amningshjälpen kan ge dig råd om teknik och hur du kan hålla barnet för att det ska fungera utan att göra ont. 

✨ I Knodds kostnadsfria amningskurs visar vår barnspecialist Sofia olika tekniker och amningsgrepp samt ger dig fler goda råd om hur du får till en mysig och fungerande amning.

Bra mat för dig som ammar Att skapa mat åt ett litet barn kräver mycket energi. I genomsnitt “kostar” det cirka 500 kalorier extra per dag att skapa bröstmjölk. När du ammar behöver du även lite mer av de flesta näringsämnena, med extra fokus på omega-3, D-vitamin, kalcium, jod och folat. Det är därför viktigt att du som ammar äter tillräckligt och att du får i dig näringsrik mat som hjälper både din kropp att orka med och barnet att växa. Genom att äta varierat och många olika sorters mat är det lättare att få i sig den näringen som behövs. Satsa på en kost rik på frukt och grönt, fullkorn, fisk och skaldjur, vegetabiliska fetter, mejeriprodukter eller berikade växtbaserade alternativ.

🐟 Om du undviker viss mat, exempelvis om du inte äter fisk som är en viktig källa till omega-3-fett och D-vitamin, kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Här ger Nadia Andersson, legitimerad dietist på Ella, sina bästa råd:

Liten kom-i-håg-att-äta:  Ät varierat för att ge dig bäst chans att få i dig alla viktiga näringsämnen.  Fisk är bra mat även under amningen. Ät gärna fisk 2-3 gånger i veckan. En del fisk som du skulle undvika under graviditeten gäller än, men inte alla. Här hittar du guiden som gäller både under graviditet och amning.  Grönsaker, frukt och bär bidrar med gott om näring och fibrer. Försök att äta någon frukt, bär eller grönsak till varje måltid.  Mjölkprodukter som mjölk, yoghurt och fil bidrar med näringsämnen som är viktiga under amningen. Ät cirka 5 dl mjölkprodukter eller motsvarande växtbaserade alternativ varje dag. Välj nyckelhålsmärkta, osötade varianter i första hand.  Använd salt med jod i matlagning, men du behöver inte salta extra på maten. Det är vanligt att känna stark hunger och sötsug under tiden du ammar. Många mår bra av att äta regelbundet under dagen. Tre huvudmåltider och 1-3 mellanmål brukar passa bra för de flesta.  Uteslut inte livsmedel i kosten utifrån oro att barnet ska utveckla en allergi mot något livsmedel. Senare forskning visar tvärtom, att det är bra att inkludera många olika livsmedel i mammans kost under amningsperioden. 

Du som är vegetarian eller vegan kan behöva tänka lite extra på vad du får i dig när du ammar. Goda råd hittar du i den här artikeln från Ella. 

Glöm inte vattnet Det går även åt mer vatten när du ammar. Försök få i dig ungefär en liter vatten mer per dag än vanligt. Ha för vana att alltid ha ett vattenglas bredvid dig när du ammar så blir det en hjälpsam påminnelse. Om du är törstig är det såklart bra att dricka, men ibland kan du behöva dricka även om du inte är törstig för att täcka vätskebehovet.

Råd till dig som flaskmatar ditt barn Det finns många anledningar till varför man flaskmatar sitt barn i stället för att amma. Vissa föräldrar vill men kan inte, andra visste redan innan barnet föddes att amning inte skulle bli aktuellt. En del ammar på deltid och kompletterar med ersättning. Oavsett anledning så kan det kännas tungt, särskilt med tanke på alla åsikter från utomstående om hur man ”ska” göra, och det är inte ovanligt att man som förälder känner skuldkänslor. Det viktigaste i dessa situationer är att lyssna på din egen intuition och vad som är bäst för just er.  Tänk på:  Du är inte en sämre förälder till ditt barn om du inte ammar Du och ditt barn kan fortfarande få en fin anknytning vid flaskmatning Om du vill amma men det krånglar, fortsätt försöka – ibland kan det ta lång tid innan det kommer igång För mer information om anknytning vid flaskmatning och råd om hur du kan fortsätta testa amning samtidigt som du flaskmatar, läs den här artikeln för dig som inte ammar.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 januari 2024

Läs mer

bebis som kräkts på pappas axel
Hicka, rap och kräkningar – så hjälper du din bebis
bebis hand och föräldrars händer
Anknytning - Samspel mellan förälder och barn
bebis som blir flaskmatad
Fysioterapeuten tipsar: Så får du en bekvämare matningsstund med din bebis
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen