Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Fysioterapeuten tipsar: Så får du en bekvämare matningsstund med din bebis

När man är nybliven förälder hamnar mycket fokus på bebisen, men det är också viktigt att ta hand om sig själv. Att ta sig tiden att få till en skonsam och bekväm position vid matning gör verkligen under för kroppen, för att orka i längden.

bebis som blir flaskmatad

Tillsammans med en erfaren fysioterapeut från Ella, den digitala vårdappen för gravida och nyblivna mammor, har Knodds barnspecialister därför samlat fyra goda råd om hur du kan vara snällare mot din kropp när du matar ditt barn.

Artikelinnehåll Klicka för att komma till respektive avsnitt Vikten av att optimera hur man sitter Fyra konkreta tips från experterna - Ryggstöd vid sittande matning - Cirkulationsövningar vårdar trötta muskler - Bulla upp med kuddar - Variation är viktigt Ändra riktning

Vikten av att optimera hur man sitter Det är vanligt bland nyblivna föräldrar att sluta lyssna på sin kropp och åsidosätta sina egna behov. Man har fullt upp med att ta hand om det älskade lilla livet, och man kanske varken hinner eller orkar tänka på hur man bär på barnet eller vad man har ätit under dagen.  Just matningen kan vara ett sådant tillfälle då kroppen efter ett tag börjar säga ifrån. Oavsett om du ammar eller flaskmatar din bebis kan matsituationerna innebära upprepade, statiska positioner. Dessa kan lätt kan leda till smärta, oftast kring bröstrygg, nacke, skuldror och axlar. Ammar du eller vill du amma? I vår kostnadsfria amningskurs leder Knodds barnsjuksköterska Sofia dig igenom olika positioner, problemlösning om det inte funkar, och tips för att tolka ditt barns signaler. 

Fyra konkreta tips från experterna

1. Ryggstöd vid sittande matning Oavsett om du ammar eller flaskmatar ditt barn kan det ibland vara svårt - eller omöjligt - att få till de perfekta förutsättningarna för matningen. Det kan dock vara bra att försöka söka sig till en stol, fåtölj eller soffa med ett bra ryggstöd. Vid matningen blir det lätt att man böjer sig framåt mycket. Detta är inte är farligt i sig, men vid upprepade tillfällen kan det leda till smärta. 

🌱 Tips! Försöka skapa en plats hemma där förutsättningarna för din kropp är bra och dit ni kan gå och sätta er när det är dags för matning. Ha gärna lite snacks och vatten nära till hands i mathörnan. 

2. Cirkulationsövningar vårdar trötta muskler Att komma igång med enkla cirkulationsövningar kan verkligen göra skillnad när musklerna börjar bli trötta. Statiska positioner kan leda till syrebrist i musklerna, vilket leder till smärta. Muskeln vill då spänna sig mer, vilket leder till ännu mer smärta. Genom att förse muskeln med blod kan man bryta denna smärtcirkel. Det görs enklast genom rörelse.

Testa att höja axlarna mot öronen och dra ihop skulderbladen. Repetera 15 gånger efter varje mattillfälle. Cirkulationsövningar kan det inte bli för mycket av! - Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut på Ella
quote

3. Bulla upp med kuddar Se till att du hamnar i en position där du faktiskt kan slappna av i dina axlar och i din nacke. Även om det kanske tar lite tid att fixa den positionen så är det värt det! Bulla upp med kuddar under armarna, bakom nacken och kanske till och med i svanken för bra stöd.

Det är bra att försöka variera positioner ofta när det kommer till kroppen. - Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut på Ella
quote

4. Variation är viktigt Vi förstår hur det är: amning och matsituationer är inte alltid en dans på rosor och har man hittat en position som fungerar vill man helst inte släppa den. Samtidigt visar forskning att det är bra att försöka variera positioner ofta när det kommer till kroppen. Om du har möjlighet att testa liggamning eller att amma i halvliggande position så kan det erbjuda bra omväxling för din kropp. Här kan du läsa mer om olika amningspositioner.

🌱 Tips! Flaskmatar du ditt barn kan du testa att ge flaskan med din icke-dominanta hand för omväxling, även om det kanske känns konstigt.

bebis som ammas

Ändra riktning Det fina med föräldraskapet är att man nästan alltid kan göra om och göra rätt. Allteftersom du upptäcker att något inte fungerar eller inte känns bra kan du testa att ändra rutiner och hitta nya lösningar som hjälper dig och ditt barn må så bra som möjligt.  Både vi på Knodd och experterna hos Ella värnar om nyblivna föräldrar och har gott om råd för att stärka dig på resan. Passa på att läsa fler av våra råd, kanske när du sitter med en nymatad, halvsovande knodd på armen – med gott om kuddar och ryggstöd, såklart.  Snälla råd om hur du som fött barn kan ta hand om dig själv efter förlossningen Tryggande råd till dig som inte ammar  Lugnande råd till dig som är nybliven förälder

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 augusti 2023

Läs mer

bebis som ammas
Allt om amning: tips och positioner
bebis som flaskmatas
Råd för dig som inte ammar
barnfötter
Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen