Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten

En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern som alla består av tre månader var. Men det finns också någonting som kallas för den fjärde trimestern som består av de tre första månaderna efter förlossningen. Begreppet “Fjärde trimestern” är relativt nytt och började florera för bara ett par år sedan och kan ses som mammans och bebisens omställningsperiod eller som en förlängning av graviditeten.

barnfötter

Från en trygg plats ut till världen För bebisen sker en enorm förändring när den mörka, trygga och perfekt tempererade livmodern byts ut till en värld full med nya människor, höga ljud, varierande temperaturer, hunger och dofter. Synen är ännu inte fullt utvecklad och alla dova ljud blir plötsligt klara och skarpa. Kläder ska på, blöjor bytas, famnar ska bära och skumpiga barnvagnspromenader ska gås. Kontrasten blir stor för bebisen som är van vid konstant närhet och att vaggas runt i magen. Därför är det inte så konstigt att många nyfödda spädbarn vill vara så nära som det bara går den första tiden.

Är du gravid? Genom vårt graviditetsprogram får du koll på vad som faktiskt är viktigt att veta under graviditeten. Dessutom kan du utforska allt det där spännande som sker innan du får träffa din bebis för första gången. Vårt graviditetsprogram är utvecklat av barnmorskor och barnspecialister och grundas i vetenskap och aktuell forskning.

Fortsatt utveckling efter födseln När små barn föds går de rakt i en intensiv utvecklingsperiod. Hjärnan, som inte utvecklats mer än till ungefär en fjärdedel, fortsätter att växa, synen blir bättre och de reflexmässiga rörelserna utvecklas under de kommande 4-5 månaderna till en mer kontrollerad motorik.

Förenkla omställningen Du kan hjälpa ditt barn att anpassa sig till det nya livet utanför livmodern genom att vara nära och se till att ni spenderar mycket tid på “hud mot hud”. Att vara hud mot hud med sin bebis har enligt studier visat sig bidra med flertal positiva effekter och rekommenderas redan på BB direkt efter födseln. Att vara hud mot hud frisätter oxytocin hos både dig själv och hos din bebis, som i sin tur främjar utdrivningsreflexen och amningen. Det hjälper din bebis temperaturreglering eftersom din kroppstemperatur hjälper barnet att hålla sig lagom varmt. Puls och andning påverkas positivt till att bli lugnare och jämnare. Att vara så nära kan också bidra till en bättre anknytningen och en positiv effekt på tillväxten. Dessutom upplever barnet i regel mindre stress och får möjligheten att ta till sig den nya världen från en trygg och säker plats.

Författare:

Sandra BergströmRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
mamma och barn sitter i fönster
Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet
Lite bebis som håller om finger på vuxen
Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen