Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Råd för dig som inte ammar

Vissa nyblivna föräldrar vill eller kan inte amma sin bebis. Det finns många skäl till detta men kan ändå kännas jobbigt för dig som förälder. Våra barnspecialister har samlat goda råd om vad som är viktigt att tänka på och hur du som inte ammar kan stärka anknytningen till din bebis även vid flaskmatning. 

bebis som flaskmatas

Artikelinnehåll Amma eller inte? Hjälp - min bebis vill inte amma Att amma på deltid Flaskmatning i barnets takt Anknytning för dig som inte ammar Tips för att stärka anknytningen vid flaskmatning

Amma eller inte? Nyblivna mödrar rekommenderas att helamma upp till minst 4-6 månaders ålder, men för alla är det inte en möjlighet. Vissa måste hitta alternativ till amning efter att ha försökt, medan andra väljer att flaskmatning direkt av personliga eller medicinska skäl. I vissa familjer var amning aldrig ett alternativ och du kanske har vetat även under graviditeten att ditt barn inte skulle ammas.  Samtidigt finns det många åsikter om amning och utomstående kan vara snabba att berätta hur man “ska” göra. Det kan kännas tungt när man kanske kämpat med amningen och eller velat amma men inte kunnat, och det kan vara lätt att tro att man sviker sitt barn om man inte ammar.  Då är det viktigt att komma ihåg att huruvida du ammar eller inte säger inget om att du är en bra eller dålig förälder. Tvärtom kan det vara en mycket kärleksfull gest att lägga amningen åt sidan när du som förälder har gjort allt för att försöka få den att fungera. Fokusera då på att ge ditt barn den näring och positiva närhet som du som förälder fortfarande kan erbjuda. 

Hjälp - min bebis vill inte amma Det finns olika skäl till varför amning inte fungerar. Även om du som varit gravid har gott om bröstmjölk kan bebisen fortfarande ha svårt att få till det. Oftast tar det ett tag innan bebisen fått rätt grepp och lärt sig tekniken.  Några saker att tänka på om du upplever att din bebis inte vill amma: Handmjölka eller pumpa med en mekanisk bröstpump medan ni tränar på att hitta rätt - genom att stimulera brösten signalerar det till kroppen att öka mjölkproduktionen. Dessutom gör det att mjölken är lättare tillgängligt för barnet direkt. Det viktigaste är att fortsätta ha barnet mycket på bröstet. Att suga från flaska är oftast mycket lättare för bebisen, som på så sätt snabbare får i sig mer mat. Detta kan göra att bebisen blir mindre benägen att suga på bröstet. Motverka detta genom att försöka alternera amning och flaskmatning. Det finns även flaskor som sägs orsaka mindre förvirring när man kombinerar flaskmatning och amning. Om du planerar att ge båda är det bra att välja en sådan flaska. Du kan också ge bröstmjölksersättning genom så kallad koppmatning för att undvika för snabb flaskmatning. Genom att hålla en medicinkopp med ersättning eller bröstmjölk mot barnets underläpp och luta koppen så att mjölken når till kanten, kan barnet sträcka ut tungan och lapa i sig mjölken. Detta stör inte amningen eftersom det är en helt annan teknik. Ha tålamod med dig själv och din bebis om inlärningskurvan känns brant. Testa olika amningspositioner. Den klassiska positionen på famnen med bebisens mage mot din är mycket bra och fungerar för de flesta redan från start. Samtidigt är bebisar olika och din bebis kan även ändra sig under utvecklingens gång. Om det har funkat att amma tidigare men din bebis sedan verkar ointresserad kan det vara värt att testa en ny position för att bebisen ska få bra grepp och komma åt mjölken ordentligt. 

Knodds kostnadsfria amningskurs För dig som vill amma ger vår föräldrakurs om amning råd om positioner och tips för att underlätta om din bebis inte vill amma. Gå kursen direkt i vår app.

Att amma på deltid För vissa kan det vara svårt att få till tillräckligt med mjölk för att bebisens behov ska vara mättade, även om den fortfarande rinner till. Då går det utmärkt att amma “på deltid” och komplettera med bröstmjölksersättning. Själva sugandet ger barn en tröst och ett lugn, så delamningen kan tillgodose barnets behov av närhet, tröst och kontakt med dig som förälder, medan flaskmatning med bröstmjölksersättning tillgodoser resterande näringsbehov. Bröstmjölksersättning är framställd för att så långt det går likna vanlig bröstmjölk och innehåller därför all näring och energi ett spädbarn behöver.  Lär dig mer om amning, flaskmatning och vanliga frågor om bröstmjölksersättning i vårt Knoddenavsnitt.

Flaskmatning i barnets takt Om du flaskmatar ditt barn är det viktigt att fortfarande vara lyhörd för bebisens rytm så att matningen sker i bebisens takt. När du först ger flaskan, låt den röra vid bebisens läpp och håll flaskan så att flasknappen fortfarande är tom när bebisen börjar suga. På så vis efterliknar det mer amningen, där det tar en stund för mjölken att rinna till. Var sedan vaksam på bebisens signaler under matningen. Om du märker att bebisen försöker avvisa flaskan och verkar obekväm eller missnöjd, eller om det börjar rinna mjölk ur mungipan kan det ha blivit för mycket för bebisen. Ta en paus, luta ner flaskan, och se om barnet börjar suga på eget initiativ igen.

På så vis blir flaskmatningen också ett utmärkt tillfälle till anknytning för en medförälder eller partner.
quote

Anknytning för dig som inte ammar Amningen är ett tillfälle då anknytningen mellan dig som ammar och din bebis går på högvarv. Amning frisätter oxytocin – också kallat må-bra-hormonet – som hjälper dig känna närhet till ditt barn och vice versa.  Detta innebär dock inte att det inte finns utrymme för anknytning för dig som inte ammar. Oxytocinmängden i kroppen ökar nämligen också vid fysisk närhet och beröring. Kroppskontakt, värme, tröst och uppmärksamhet är alla underbara sätt som anknytningen stärks er emellan. Håll din bebis nära under flaskmatningen, gärna med direkt hud mot hud, och ägna en lugn stund fri från andra distraktioner åt matningen, så kan ni får en nära och stärkande stund tillsammans. På samma sätt vis kan flaskmatningen också bli ett utmärkt tillfälle till anknytning för en medförälder eller partner. 

bebis flaska

Fem tips för att stärka anknytningen vid flaskmatning Lämna inte bebisen med flaskan, utan håll i bebisen under matningsstunden Klä av dig bylsiga plagg och låt bebisen ligga så nära din bara hud som möjligt Håll ögonkontakt om bebisen söker den Bebisar viftar ofta med händerna och försöker hålla på den som matar, så håll gärna den lilla handen eller låt din bebis utforska fritt under matningen Försök lägga undan mobilen och andra distraktioner och fokusera på er interaktion i stället - det kan bli långtråkigt efter tusen matningar men de här stunderna känns ofta otroligt värdefulla i backspegeln Det viktigaste att komma ihåg är att du kan ge ditt barn den näring, kärlek och uppmärksamhet som behövs vare sig du ammar eller flaskmatar. Huvudsaken är att ni hittar vad som fungerar för er. Du kan också ta upp det här med din BVC-sköterska om du har frågor eller funderingar kring amning. Sedan är det bara att sjunka in i de mysiga matstunderna med din lilla bebis och låta må-bra-hormonet göra sitt. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 september 2023

Läs mer

litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen