Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Ultimata guiden för nyblivna föräldrar

Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början. 

nyfödd bebis i knät

Artikelinnehåll Första tiden med bebis Tips inom föräldraskap Råd om bebisens sömn Bebisar och mat Barnets hälsa Rent praktiskt

Första tiden med bebis Det är mycket att tänka på när man är nybliven förälder - eller på väg att bli. Därför har vi samlat några av våra grundläggande artiklar om den första tiden med bebis. Här finner du allt från hur föräldrapenning funkar och vad du behöver ha hemma i medicinlådan till praktiska tips om barnets sömn och lugnande råd om både fysisk och känslomässig utveckling, allt framtaget av våra barnspecialister.  Vår samarbetspartner Apohem har också bra tips och råd kring hur du tar hand om dig själv efter förlossningen.

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Tips inom föräldraskap Inte nog med att det har kommit ett barn in i hemmet - du har blivit förälder också. Plötsligt ska det ordnas med föräldrapenning, den födandes hormoner går på högvarv och du ska hjälpa ditt barn ut i omvärlden. Här kan du läsa mer om: Föräldraledighet och föräldrapenning: Viktig information om hur många dagar du får och hur föräldraledighet fungerar för egenföretagare, studerande och arbetssökande. Fjärde trimestern: Hur kan den första tiden med din bebis likna en fjärde graviditetstrimester och hur hjälper du din bebis med omställningen?  Anknytning: Anknytning är en överlevnadsinstinkt som hjälper din bebis knyta dig till sig, och som i längden hjälper barnet att tryggt utforska sin omvärld. Så här lägger anknytningen grunden för ditt barns utveckling.  Baby blues: Baby blues - också kallat tredagarsgråten - är ett mycket vanligt tillstånd hos nyförlösta mammor 2-3 dagar efter förlossningen. Här får du en förklaring av hur det skiljer sig från depression, och hur du kan lindra det när det kommer. 

barn som sover

Råd om bebisens sömn Från allra första början med barn är frågor om sömn något av det vanligaste föräldrar tar upp. Här hittar du några viktiga saker om ditt barns sömn: Sömnschema: Barns sömnbehov ändras mycket under det första året. Det här sömnschemat hjälper dig ha koll på ungefär hur mycket nattsömn och hur många sovstunder din bebis behöver i olika åldrar.  Sovplats: Vissa saker är viktiga att tänka på för bebisens säkerhet, andra saker är sådant som kan underlätta för dig när du väcks mitt i natten. Goda råd för båda hittar du här.  Barn och sömn: Bebisars sömn ser annorlunda ut än vår egen. Här hittar du fakta om barns sömn och några goda råd om sömnrutiner i olika åldrar. Mer information kan du få i vår sömnkurs som du hittar i appen.

Våra kostnadsfria föräldraskapskurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap.

Bebisar och mat Många föräldrar oroar sig om barns mat - får min bebis i sig tillräckligt? Är bebisen kinkig på grund av någon matallergi? Viktigt om både amning och magknip hittar du här:  Amning: Amning är något du som nybliven förälder säkert tänkt på redan innan barnet kommer. Hur fungerar det? Går det att underlätta på något sätt? Vad gör jag om det gör ont? Den här artikeln besvarar alla dessa frågor - och mer. Du kan också lära dig mycket matnyttigt om amning genom Knodds kurs som du finner i appen.  Modersmjölksersättning: Vissa barn är allergiska mot innehållet i vanlig modersmjölksersättning, men det finns gott om alternativ som en läkare kan skriva ut. Den här artikeln går igenom de olika ersättningarna för känsliga magar.  Magknipsmassage: Spädbarnsmassage kan erbjuda både dig och din bebis en mysig, lugnande stund tillsammans. Dessutom kan massagen lindra magknip, uppblåsthet och andra spänningar hos barnet. Artikeln berättar hur du gör - och mer information hittar du i kursen som du finns i appen.  Manuell eller elektrisk bröstpump?: Det kan vara bra att ha en bröstpump även om du planerar att amma ditt barn. Mängden bröstmjölk baseras på efterfrågan och genom att både amma och pumpa kan du öka mjölkproduktionen.

bebisfötter

Barnets hälsa Utveckling: Alla barn utvecklas i olika takt men i ungefär samma ordning. Den här artikeln berättar om alla stora utvecklingssteg du kan vänta dig under ditt barns första år.  Bebisbajs: Aldrig har du väl talat så mycket om bajs som när du blivit förälder. Här hittar du all sorts information om hur bajs ska se ut och inte, samt hur du kan hjälpa din bebis när det inte funkar som det ska. Andning: Många är de föräldrar som suttit i timmar bredvid spjälsängen och försäkrat sig om att bebisen fortfarande andas. Här kan du lära dig om hur bebisars andning fungerar och varför det kan bli så läskigt tyst ibland när de sover.  Bebisens skrik: Bebisar har inte mycket att ta till när de behöver uttrycka sina behov, de kan varken förflytta sig eller förklara hur något känns. Men skrika och gråta kan de, och just så kommunicerar din bebis sina behov till dig. Så här fungerar det.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Rent praktiskt Det är mycket som ska styras med innan barnet kommer och minsta fikabesök kan kännas överväldigande när ni väl kommit hem från BB. Använd dessa enkla, tydliga checklistor så vet du att allt är under kontroll och att du kan fokusera på ditt efterlängtade mirakel i stället.  Medicinlådan: Det är inte mycket som behövs i bebisens medicinlåda. Har du bara detta bas-innehåll så kommer du långt.  Bra att ha hemma: En tydlig och klar lista över vad som är bra att hemma för din bebis från allra första början - allt från vagnens regnskydd till badtermometer.  Första tiden med bebis: Det är en omtumlande tid när du är nybliven förälder som är svår att förbereda sig för. Men genom att läsa dessa tips - både inför födseln och gärna flera gånger efter - kan du fokusera på det viktigaste och strunta i det som bara stressar. Då kan din och din bebis första tid tillsammans präglas av lugn och kärlek i stället.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 september 2023

Läs mer

bild tagen uppifrån på mamma som går med barnvagn
Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb
bebis som går på grusväg
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen