Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb

Den tid vi kallar föräldra-”ledighet” är något många snabbt upptäcker är allt annat än ledig. Det är mycket som ska skötas medan du egentligen mest vill ägna dig åt din efterlängtade bebis. Knodd tipsar om vad som kan vara viktigt att komma ihåg så att du kan njuta av denna speciella tid. 

bild tagen uppifrån på mamma som går med barnvagn

Artikelinnehåll Att vara föräldraledig Föräldraledigheten är allt annat än ledig Lägg in lite roliga aktiviteter ibland Det är inte alltid 100% kul att vara föräldraledig Glöm inte parrelationen under föräldraledigheten Är det nu du ska renovera huset eller lansera en helt ny karriär?

Att vara föräldraledig Att få barn är något helt fantastiskt och omöjligt att förstå innan man står där. För många är det en lyx att kunna vara föräldraledig , som möjliggör mängder av tid för att verkligen knyta an till denna nya människa och hinna med all omvårdnad som en bebis behöver utan att samtidigt gå på jobbmöten. Men de flesta föräldrar inser rätt snart att föräldraledigheten är en period i livet då tiden löper enligt egna regler och att vissa upplevelser man förväntat sig ser helt annorlunda ut i verkligheten. Vi på Knodd vet att det här kan vara en omtumlande tid, så vi har samlat några viktiga saker att tänka på - och hur du kan göra föräldraledigheten till en härlig tid med din bebis. 

Föräldraledigheten är allt annat än ledig Den första myten om föräldraledighet som vi snabbt kan avfärda är att du som förälder är ledig. Att ta hand om en bebis eller ett småbarn är ett heltidsjobb som kan göra en både utmattad och uttråkad. Men det kan vara lättare sagt än gjort att faktiskt känna så när man är mitt uppe i det och det är många föräldrar som brottas med både skuld och skam över att de inte hinner med, inte gör tillräckligt, eller inte “maximerar” all denna tid de inte måste gå till kontoret. Om du har dåligt samvete under föräldraledigheten, försök vara snäll mot dig själv och kom ihåg att det är en tuff och stor uppgift du tagit dig an. Umgås med andra föräldralediga föräldrar genom föräldragrupper eller öppna förskolan för att få perspektiv och erkännande. Troligtvis kommer de uttrycka att de sitter i samma sits och ni kan stötta varandra de dagar ni inte hinner klä på er ordentligt eller diskbergen hopar sig där hemma.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Lägg in lite roliga aktiviteter ibland Särskilt i början nöjer sig din bebis helt med att bara träffa dig och kan hålla sig sysselsatt med ett par tomma matlådor eller Blinka lilla stjärna på repeat i timmar. Dock kan det i längden bli långtråkigt för dig att gå hemma för mycket. Försök planera någon rolig utflykt med jämna mellanrum så att ni kommer bort från hemmet eller närmsta lekparken och får lite nya intryck. Även barnrelaterade aktiviteter såsom biblioteket, barnrytmik eller teater för de minsta kan vara roliga och uppiggande för dig med.  Sådana aktiviteter är också utmärkta tillfällen att träffa andra föräldrar och få prata med någon som behärskar djupare samtalsämnen än vovvar och bilar som tutar, vilket kan vara skönt för dig som förälder att få ägna dig åt. Fler tips på roliga aktiviteter du kan göra under föräldraledigheten hittar du här. 

Mamma och bebis

Det är inte alltid 100% kul att vara föräldraledig Det kan vara viktigt att minnas att inte alla fullkomligt älskar att vara föräldralediga. Vissa föräldrar kan sakna sina jobb, kollegor, eller att vara intellektuellt stimulerade och utmanade. För vissa riskerar föräldraledigheten att bli en isolerande eller ensam tid, även om de kan vara fast beslutna att vara föräldralediga och gör det för sitt barns skull. Om du inte tycker det är roligt att vara föräldraledig eller tröttnar på det ibland, låt dig känna så och erkänna det. Att inte vara sugen på att vara föräldraledig eller tycka det är tråkigt har ingen koppling till hur mycket du älskar ditt barn. Det kan gå över, du kan välja att acceptera känslan för att du tror ditt barn mår bra av att du är hemma, eller så kanske du behöver omvärdera hur länge just du är hemma med ditt barn och om det finns andra alternativ. Om du mår mycket dåligt av att vara föräldraledig är det viktigt att ta kontakt med BVC eller vårdcentral för att få hjälp - för hjälp finns att få. Tänk på att det är viktigt att du mår så bra som möjligt, inte bara för dig utan även för ditt barns skull.

föräldrar som håller hand med bebis

Glöm inte parrelationen under föräldraledigheten Ibland kommer det som en överraskning hur sur man kan bli på sin partner under småbarnsåren. Ni har skapat detta fantastiska barn tillsammans och byggt ett liv av kärlek och nu är du irriterad innan din partner ens klivit innanför dörren. En vanlig relationsfälla under föräldraledigheten är att föräldern som varit hemma är helt färdig och behöver lämna ifrån sig barnet när den jobbande partnern kommer hem, medan denne har varit en hel dag på kontoret och tycker det är dags att titta på TV och vila upp sig. Ni kommer långt på att hålla en öppen dialog och vara medvetna om den andres upplevelse. Försök också vänta med att reda ut konflikter till ett tillfälle då ni inte är stressade eller mitt uppe i föräldrakaos och sömnbrist. För fler konkreta råd om hur ni räddar parrelationen under småbarnsåren, läs gärna gästande psykologen Lenas tips här.

Är det nu du ska renovera huset eller lansera en helt ny karriär? Det är inte helt ovanligt att föräldrar ser föräldraledigheten som ett perfekt tillfälle att ta sig an ett stort projekt. Du kanske har sett någon på Instagram som pratar högt och lågt om hur de startade eget under föräldraledigheten och att det minsann gick lätt som en plätt, medan du själv knappt hinner torka mosad banan från golvlisterna. Andra tänker sig att de ska ägna sig åt husprojekt eller skriva en bok, och visst, det går! Men det är mycket som inte syns på sociala medier om hur andra har det, och det är inte helt lätt att bygga en hemsida eller en bastu när man har en bebis som kräver konstant uppmärksamhet.

Din bebis längtar inte efter en supermänniska - din bebis längtar efter just dig.
quote

Poängen med föräldraledighet är att du ska kunna vara ledig från jobbet för att ta hand om ditt barn, inte att du är ledig från en sysselsättning för att plocka upp en helt annan. Om du har tid och ork till att ägna dig åt något som intresserar dig så kör på, särskilt om du känner att det ger dig energi och stimulans. Däremot ska du inte ha dåligt samvete om du ägnar ditt barns vila på dagen till att själv sova, vika tvätt, eller stirra ut genom fönstret. Din bebis längtar inte efter en supermänniska - din bebis längtar efter just dig. Så länge du finns där för din bebis och ni spenderar dagen tillsammans på något sätt som passar just er så har du “maximerat” din föräldraledighet på bästa sätt.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

22 september 2023

Läs mer

bebis på babysim
6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Mamma, pappa och bebis utomhus. Mamma och bebis pussas
Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen