6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten

Att bli förälder är en omvälvande, fantastisk erfarenhet och att kunna vara föräldraledig med sitt barn är en lyx. Men kan det inte bli lite långtråkigt att gå runt hemma? Här kommer inspiration om utvecklande aktiviteter för din bebis som håller er båda upptagna och underhållna. 

bebis på babysim

Att vara föräldraledig Många föräldrar längtar efter föräldraledigheten och möjligheten att verkligen lära känna och knyta an till sitt barn. Men medan vissa dagar försvinner i ett rus av matningar, tvättberg och försök att ta igen förlorad sömn så kan andra dagar bli förvånansvärt långa med lite på schemat. Då kan det vara skönt att ha någon spännande, utvecklande och givande aktivitet i bakfickan och göra en rolig utflykt. För att inte tala om möjligheten för dig att umgås med någon som har mer att prata om än bara Babblarna. För dig som letar efter mer information om hur föräldraledighet och föräldrapenning fungerar rent praktiskt har vi samlat viktig information här. 

Föräldragrupper Det kan vara skönt att byta erfarenheter med andra föräldrar som har barn i samma ålder som du. Din BVC erbjuder träffar för föräldrar som ska ha barn ungefär samtidigt, oftast vid några tillfällen under graviditeten och något tillfälle efter. Ta tillvara på dessa grupper och fortsätt umgås även efter grupperna slutar träffas så har du alltid en annan förälder som förstår vad du går igenom. Vissa kommuner har även fortsatta föräldrautbildningar för föräldrar med äldre barn, som erbjuder information, stöd, och möjlighet att utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

barn som leker med klossar

Öppna förskolan Öppna förskolor finns i många kommuner och välkomnar barn tillsammans med sina föräldrar för pedagogisk verksamhet och gemenskap, och erbjuder rådgivning för föräldrar. Här kan ni ha en rolig lekstund samtidigt som ni träffar andra barn och föräldrar som bor i området. Eftersom du inte behöver skriva upp dig för lärarledda aktiviteter går det bra att komma när det passar er. Öppna förskolan drivs ofta kommunalt eller av Svenska kyrkan och du kan via deras hemsidor hitta öppettider och schema. Tips på roliga lekar ni kan göra både på öppna förskolan och hemma hittar du här. 

Babysim Att göra ditt barn bekväm i vattnet är inte bara nyttigt för barnets framtida säkerhet, det är även ett roligt sätt för er att spendera dagen på. Babysim är fantastiskt utvecklande för ditt barns kroppskontroll och ett tillfälle för barnet att verkligen knyta an till dig genom den nära kontakten och beröringen ni har under tiden. Dessutom blir rörelserna genom det varma vattnet nästan som en babymassage för ditt barn. En underbar stund tillsammans, med andra ord.

Biblioteket På bibliotek finns mysiga utrymmen där ni kan sitta och läsa så länge ni vill utan att oroa er för att störa. Många bibliotek organiserar även sagostunder för barn i olika åldrar, så kolla upp ditt biblioteks schema för att se vad som erbjuds. Att kunna låna hem favoritböckerna gratis är en given bonus.

bebis som leker med maracas

Babyrytmik på musikskolan Låt musiken ta över både kropp och själ en stund. Barn reagerar på musik redan när de ligger i magen, och genom hela uppväxten är musik och rytmik ett fantastiskt sätt att få utlopp för energi, lära sig ord och samspel med både barn och vuxna. Många musikskolor erbjuder babyrytmik för barn i olika åldrar och även kyrkor har ofta barngrupper med fokus på just musik.

Barnteater Teateruppsättningar för barn är särskilt anpassade för en publik med myror i brallorna. Det är vanligtvis fullt tillåtet att dansa runt till musik i föreställningen och skådespelarna interagerar ofta med även de minsta barnen, för en magisk resa i fantasins värld. Ibland görs det mindre uppsättningar på biblioteket, men i de flesta städer finns det även någon form av dedikerad barnteater dit ni kan gå.

Glöm inte att ta tid för dig själv Det är också viktigt att komma ihåg att föräldraledigheten inte är fullt så ledig som den kanske låter. Det är ett dygnet-runt-jobb med nya utmaningar hela tiden. Så om du har möjlighet, ta hjälp av en partner eller familjemedlem och lägg in tid ibland för bara dig själv. Fika med en kompis utan att ni har barn med, gå en långpromenad i skogen, eller ladda batterierna på det sätt som funkar bäst för dig. Ju bättre du mår, desto mer orkar du med alla roliga aktiviteter med ditt barn! 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 mars 2023

Läs mer

Pojke och flicka som leker med små bilar
Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna
Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen