Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu

Snor är oundvikligt när det kommer till små barn. De producerar mängder, och ännu mer när de blir förkylda. Men snor skyddar barnets luftvägar och rensar undan både bakterier, virus och föroreningar. Vi svarar på föräldrars vanligaste frågor om denna kladdiga följeslagare.

Vad är snor?

På förskolan är snor lika självklart som mellanmål och fingerfärg. Småbarnsföräldrar ägnar hela hösten åt att torka näsor som rinner, men visste du att snor är en av kroppens viktigaste beskyddare? Snor - som består av 95% vatten och 5% slem, salt, vita blodkroppar, protein och avstött vävnad - fångar upp bakterier och smuts i andningsvägarna. Detta förhindrar att farliga ämnen hamnar i lungorna. Snor håller slemhinnorna som täcker hela insidan av näsan fuktade, så att de små flimmerhåren som sitter i näsan,  fungerar som de ska - ungefär som ett smörjmedel.

Rinnsnuva hos barn

Ofta hänger rinnsnuva ihop med en förkylning, men det kan också uppstå vid till exempel allergi eller av att vara ute i kylan. Vid en virusinfektion sväller slemhinnan och snorproduktionen ökar upp till fyra gånger sin vanliga volym. Denna överproduktion kan fastna i näsan och täppa till, eller rinna ut så det känns som en kran som inte går att stänga av. Extra snor hjälper till att skölja ut virus från kroppen.


I början av en förkylning är snoret ljust, genomskinligt och rinnigt, och övergår sedan till att bli tjockare och få andra färgskiftningar. Färgen är dock inget tecken på hur smittsam eller allvarlig förkylningen är, en populär skröna bland föräldrar. Färg och konsistens beror snarare på snorets innehåll. Vita blodkroppar deltar i kroppens försvar mot infektioner och ju mer vita blodkroppar som producerats för att motverka infektionen, desto mer trögflytande och gulgrönt blir snoret.

Hur mycket snor kan ett barn producera?

För en så liten kropp kan barn producera en stor mängd snor - det kan bli flera deciliter om dagen. Vid normal production, det vill säga när barnet är friskt, är det sällan ett problem, men täppta eller evigt rinnande näsor kan behöva lite omvårdnad. Små barns luftvägar är mycket mindre än vuxnas, så de påverkas lättare även av milda infektioner. För ammande eller flaskmatade bebisar som blir täppta i näsan kan det blir svårt att äta, när de inte kan andas genom näsan. 

Hur kan du lindra ditt barns besvär?

Den bästa lindringen för snuviga barn är insatser som gör så att svullnaden lättar. Du kan hjälpa ditt barn hålla huvudet högt även på natten genom att bulla upp med kuddar. För bebisar som sover i spjälsäng kan du palla upp böcker eller dylikt under huvudändan av spjälsängen för att öka lutningen. Att hålla huvudet över hjärthöjd ger en mer avsvällande effekt än om barnet ligger ner.


Att skölja näsan med exempelvis Physiomer saltvattenspray eller vanlig koksaltlösning löser upp tjockare snor och sköljer rent i näsgångarna så det blir lättare att andas. Skölj barnets näsa lika ofta som du själv skulle vilja snyta dig när du är snuvig - det kan med andra ord göras ofta. För barn över 1 år kan du också använda avsvällande nässpray som gör det lättare att andas. Rengör näsan med koksalt först, så att sprayens avsvällande effekt når slemhinnorna i stället för att fastna i snoret.


Eftersom små barn och bebisar lätt får svårt att andas ordentligt när de är täppta i näsan så blir de ofta kinkiga och kan få svårt både att äta och sova. Detta är jobbigt för både dig och barnet - dessutom är ordentlig sömn en stor hjälp i tillfrisknandet. Skölj näsan eller använd nässpray en stund innan läggning så det hinner verka, vilket ger er så bra förutsättningar som möjligt för en god natts sömn. Det samma gäller strax innan barnet ska äta.


Om det  kommer tjockt snor enbart från en näsborre kan ditt barn ha petat in ett föremål i näsan. Då bör du kontakta vårdcentralen för att få hjälp. 

Kan jag skicka ett snorigt barn till förskolan?

För det mesta är snuva inte ett hinder för att gå till förskolan och delta som vanligt, särskilt med tanke på att rinnsnuva även kan uppstå om barnet är ute och leker när det är kallt ute. Som med många liknande tillstånd är det vanligtvis allmäntillståndet som avgör om det är lämpligt.


Under rådande pandemi har dock riktlinjerna ändrats för att förhindra smittspridning av covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn vara hemma om de uppvisar förkylningssymtom såsom hosta, snuva och feber. Stanna hemma tills ditt barn är helt friskt och feberfritt och det har gått två symtomfria dagar till. Har det gått sju dygn sedan sjukdomen började och barnet fortfarande har kvar några milda symtom, såsom en lindrig hosta eller lindrig snuva, kan barnet gå tillbaka till förskolan. Då beräknas smittorisken ha gått över. Barn som får övergående rinnsnuva efter att ha varit ute och lekt eller i samband med allergier behöver inte hållas hemma.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

5 oktober 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98