Anknytning - Samspel mellan förälder och barn

Anknytning är något som du säkert har hört talas om och denna artikeln ämnar att gå lite mer på djupet med vad det egentligen innebär, hur anknytningen fungerar och varför den är så viktig.

Bebishand och förälder

Överlevnadsinstinkt

Anknytning utvecklas redan under bebisens första veckor i livet, som en överlevnadsinstinkt. Från att bebisen är cirka 3-6 månader kan du lägga märke till att din bebis kommer blir mer social i sitt samspel mot dig som förälder eller till någon annan anknytningsperson. I nästa fas, när barnet är mellan 6 månader och 2 år, reagerar ditt barn generellt negativt när du lämnar rummet och blir glad när du kommer tillbaka. Med dig som en trygg bas kan barnet börja utforska omvärlden och när som helst återvända tillbaka till dig om det blir läskigt.

Lär dig mer om anknytningen i vår digitala och kostnadsfria kurs om tryggt föräldraskap.

En god grund för framtiden

Anknytningsteorier visar dessutom att ens anknytningsmönster följer med i vuxen ålder och påverkar ens vuxna relationer. Till exempel har studier visat att personer som beskriver att de har haft en trygg anknytning som barn upplever mer tillfredsställelse i kärleksrelationer. Personer som erfarit att deras anknytning som barn var otrygg beskriver sig själva ofta som mer svartsjuka.


Anknytningen lägger även en grund för hur man utvecklar självständighet i livet. Därför är det så viktigt att bebisar får möjligheten att utveckla god anknytning till en eller flera vuxna

Vad krävs för en god anknytning?

När det kommer till just anknytning kan det vara skönt att veta att anknytning sker oavsett. Din bebis kommer att skapa ett band till den personen som finns närmast och vårdar det. Det du däremot behöver göra för att din bebis ska växa upp till en trygg liten person är att stärka det bandet. Hur gör man det, kanske du undrar? Jo, det är detta som är så fantastiskt - allt som krävs är att du är lyhörd inför din bebis, att du tillgodoser de viktigaste behoven och finns där när bebisen är i behov av till exempel närhet, mat eller tröst. Det handlar i huvudsak om att finnas där och vara en trygg punkt som hjälper till och reder ut problem som kan uppstå, stora som små.


Låt inte exempelvis mobilen fånga dig medan din bebis söker din ögonkontakt och uppmärksamhet. Skulle det vara så att du inte svarar på det som din bebis behöver eller reagerar på ett sätt som din bebis inte är beredd på kan det skada anknytningen eftersom det då istället bygger en otrygghet.

Den stabila basen är viktigast

Alla föräldrar kan dock ha bättre eller sämre dagar och det kan ibland vara svårt att vara hundraprocentigt lyhörd och att alltid omedelbart svara på alla signaler. Men har ni en trygg relation i grunden som bygger på positiva erfarenheter kommer det inte att skada er anknytning. Så du behöver inte oroa dig för det. Ni har med andra ord alla förutsättningar att få ett starkt och tryggt band redan från början, du och din bebis.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten
Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren
Underlätta amningen redan från början
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen