Berit Enqvist

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Berit Enqvist tog sin sjuksköterskeexamen vid Mittuniversitet Sundsvall år 1999. Hon valde sedan att utbilda sig till barnsjuksköterska år 2002, men arbetade redan från 1999 som sjuksköterska på Barn och Ungdomskliniken. Under åren har hon arbetat på Barnkliniken Sundsvall - Barn- och ungdomsavdelning, neonatalavdelning och på barn- och ungdomsmottagning, där hennes specialområden var blod och immun-, cystisk fibros- och onkologibarnen. Berit började arbeta på Knodd våren 2022. Sammanlagt har Berit arbetat med hälso- och sjukvård för barn i mer än 20 år.

Berit Enqvist

Texter granskade av Berit

8 bästa apparna för första tiden med din bebis

Letar du efter bra appar som kan hjälpa dig ha koll på din bebis utveckling vecka för vecka och stötta dig som förälder under den första tiden? Här är 8 appar som tar hand om dig. 

Viktigt att veta om synfel och nedsatt syn hos barn

Viktig information om barns syn, synfel och bebisar som skelar, samt det du behöver veta om syntest på BVC och tecken på att ett barn ser dåligt.
Ögon barn

När börjar min bebis krypa? Råd från barnspecialisterna.

Att få vara med när ens bebis lär sig att krypa kan vara lika spännande för dig som förälder som för bebisen själv. Här hittar du barnspecialisternas råd om när barn lär sig krypa och hur du kan hjälpa ditt barn på traven. 
bebis som kryper

Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation

Ögoninflammation är vanligt bland barn och mycket smittsamt. Knodds barnspecialist Berit Enqvist har därför samlat sina bästa råd för hur du kan ta hand om ditt barns ögoninflammation och hur ni gör för att undvika smitta. 
barn med ögoninflammation

Tandsprickning: barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra

Visst gör det ont när knoppar brister – och tänder likaså. Tandsprickning kan bli ett besvärligt om än nödvändigt ont. Men med dessa knep i bakfickan och lite tålamod kan ni snart ta er igenom det. 
bebis som fått två tänder

Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet

Att vara sjuk är sällan roligt, men att vara hemma i en eller två veckor när det kliar på hela kroppen kan kännas riktigt långdraget. Här är råden du som förälder behöver om ditt barn blivit sjuk i vattkoppor. 
bebis med vattkoppor

Därför har barn feber så ofta

Om du är småbarnsförälder kanske det känns som att ditt barn får feber var och varannan minut – och du har inte helt fel. Knodds barnspecialister berättar varför barn har feber så ofta. 
flicka med feber

Barnkonventionen - lagen för barns bästa

Barnkonventionen är en samling bestämmelser som framtagits av FN:s medlemsstater och som berör barns rättigheter. Konventionens innehåll är lag i Sverige och genomsyrar alla sorters arbeten som riktar sig mot barn, såsom förskolan och barnhälsovården. 
barnkonventionen

Laga mat med barn - byggstenarna för ett gott liv

Att laga mat med barn kan göra matstunden roligare, hjälpa ditt barn att äta bra mat, och lära ditt barn viktiga kunskaper. Dessutom kan det bli riktigt gott. Vill ditt barn laga mat? Så här börjar ni. 
vuxna och barn som bakar

Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det

Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral. 
barn leker doktor med ett gosedjur

Hur pratar man med barn om döden?

Att prata med barn om döden kan vara svårt, men tankar om döden är vanliga hos barn. Genom att vara lyhörd för barnets tankar och skapa ett utrymme där ni tryggt kan fundera kring döden kan barnet bearbeta frågorna i sin egen takt. 
mamma håller om barn

Anknytning till adoptivbarn - så går det till

Anknytning vid adoption kan innebära extra utmaningar beroende på barnets tidigare erfarenheter och separationer. Här kan du lära dig mer om vad man kan förvänta sig och vad som kan hjälpa en ny, trygg anknytning på traven. 
anknytning

Åka tåg med bebis och barn - bästa knepen för en lugn resa

Att åka tåg är miljövänligt och smidigt – dessutom kan det vara lättare att åka tåg med barn än exempelvis att flyga eller köra bil. Ha den här lilla guiden nära till hands för att ha koll både på det praktiska och det taktiska så kommer resan gå som på räls. 

Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa

Att flyga med barn kan kännas som ett nödvändigt ont på väg till eller från ett resmål, och om du bävar inför en flygresa med ditt barn är du inte ensam. Med dessa råd i resväskan kan du göra det till en smidig upplevelse som till och med kan bli riktigt kul. 
barn på flygplan

Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna

Det kan vara både svårpusslat och tröttsamt för dig som förälder att vabba, men hur är det för ditt barn? Vi tittar närmare på barnets perspektiv under vab-dagarna. 
sjukt barn i mammas famn

Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar

Dags att dra iväg på resa med ditt barn? Förbered med dessa råd från våra barnspecialister så kan ni fokusera på att njuta av resan, och slippa oroa er för vad febernedsättande heter på grekiska.
bebis i resväska

Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen

Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation. 
barn sätter i halsen

Din bebis utveckling: 5-6 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 5 månader och 6 månader? Hur kan man stötta sin bebis så att det blir så bra som möjligt för hela familjen? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och nya vaccinationer.  
bebis ligger på mage

Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?

Många föräldrar oroar sig för hur mycket tid deras barn spenderar framför skärmar och att det ska påverka barnens sömn. Forskning visar att det finns en koppling mellan skärmtid och sämre sömn. Här ger Knodds barnspecialister sina råd. 

Viktigt att veta om familjehem

Att vara ett familjehem, tidigare kallat fosterfamilj, innebär att man tar emot ett barn på kort eller lång tid som av någon anledning inte kan bo med sina föräldrar. Det kan vara en fin insats med mycket kärlek, men det kommer också med en del utmaningar. 
familjehem

Välja rätt förskola till ditt barn - så gör du

Äntligen dags att börja förskola? För att förskolan ska bli en spännande plats för ditt barn och kännas trygg för dig gäller det att hitta rätt förskola för er. Det kan kännas lättare sagt än gjort, men så svårt behöver det inte vara. Här är knepen du behöver känna till. 
förskolebarn och förskolepedagog

Hicka, rap och kräkningar – så hjälper du din bebis

Att bebisar hickar, rapar och kräks när de äter är i princip oundvikligt och sällan farligt. Ibland kan man dock behöva hjälpa sin bebis för att undvika obehag. Här är det du behöver veta. 
bebis som kräkts på pappas axel

Babysim - mysiga stunder med viktiga fördelar

Babysim är en verksamhet för bebisar och barn under 2 år som bidrar till vattenvana och ökad säkerhet för små barn i vatten. Samtidigt kan det vara en riktigt mysig stund tillsammans för dig och ditt barn. 
babysim

Psykologens råd om förlossningsdepression

En del nyblivna föräldrar drabbas av förlossningsdepression, vilket kan leda till nedstämdhet, ångest och sämre mående under tiden efter förlossningen. Psykologen Rebecca Svensson från den digitala vårdgivaren Ella gästar Knodd och berättar hur olika riskfaktorer kan påverka ens mående och hur man kan ligga steget före för att må bättre. 
förlossningsdepression

Allt om nattskräck hos barn

Nattskräck hos barn är ett ofarligt tillstånd som kan verka obehagligt för utomstående. Vanligtvis växer det bort av sig själv, men det finns en del du som förälder kan göra för att försöka minska besvären. 
nattskräck

Allt om att adoptera ett barn

Det finns många olika vägar till att bli förälder. En av dem är att adoptera ett barn, vilket är en lång, ofta prövande process som till slut kan innebära att man står där med sitt efterlängtade barn i famnen. I den här guiden kan du läsa om hur adoptioner går till och vad som är viktigt att tänka på efter man kommit hem. 
mamma och barn

Akta fingrarna – allt om barnsäkerhet i köket

I köket finns mycket som är både spännande och potentiellt farligt för små barn. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt barnsäkra skåp, lådor och spisen, samt att placera kemikalier i säkert förvar.
liten pojke vid öppen diskmaskin

Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd

När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn. 
flicka med feber

Sex efter förlossning och under graviditet - hur funkar det?

Att ha sex under graviditeten eller efter förlossningen upplevs ofta annorlunda än innan man väntade barn. Genom att vara lyhörd och lyssna på kroppen går det dock oftast bra att fortsätta sitt samliv på det sätt som känns skönt. 
par gravid

Din bebis utveckling: 7-8 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 7 månader och 8 månader? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och roliga aktiviteter och lekar som stöttar ditt barns utveckling.  
8 månader gammal bebis

Din bebis utveckling: 3-4 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 3 månader och 4 månader? Vad händer på BVC under den här tiden? Här är allt du behöver veta om din bebis under dessa månader och hur du kan stötta bebisens utveckling.  
Bebis 3 månader

Din bebis utveckling: 1 månad - 2 månader

Hur ser livet ut när din bebis är 1 månad? 2 månader? När är det dags för BVC-besök och vad händer i bebisens utveckling? Här samlar vi det viktigaste du behöver veta. 
Bebis 1 månad

Mutor, tomma löften och hot – funkar de?

Mutor, tomma löften och hot är en vanlig del av småbarnsfamiljers vardag. De är kanske effektiva i stunden, men på sikt kan de göra både dig och ditt barn en björntjänst. 
Barn som är ledset

Första gången med barnvakt? Så lyckas ni

Att lämna sitt barn till en barnvakt kan vara både nervöst och samtidigt en möjlighet för dig att få lite egentid som vuxen. Med lite förberedelse - och lyhördhet - kan det bli ett roligt tillfälle för er båda. 
Barnvakt oc hbarn

NPF-diagnoser: viktigt att veta om autism, adhd & tourettes hos barn

Viktigt om symtom, utredning och behandling av autism, adhd och andra NPF hos barn från barnspecialisterna på Knodd
Aspberger symbol

5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid

Är det regnigt eller kallt blir man ofta fast inomhus nästan hela dagen. Då kan det vara svårt att veta vad man ska hitta på med sitt barn, särskilt om man vill se till att det är skärmfri tid. De här 5 lekarna är garanterat kul, kluriga, eller bara fnitter-framkallande.
barn som leker

Barnsäkerhet i badrummet - viktigt att tänka på

I badrummet kan det finnas hett vatten, halkiga golv och kemikalier, ett utrymme som snabbt kan bli farligt. Med några enkla förebyggande åtgärder kan du dock minska risken för olyckor och göra badrummet till en mysig plats för dig och ditt barn. 
Barn i badrum

Barnsäkra sovrummet: checklistan

För att alla ska sova tryggt gäller det att man har barnsäkrat sovrummet. Det gäller både små spädbarn och äldre barn som har blivit nyfikna klätterapor. Genom att tänka på barnsäkerhet kan man minska risken för olyckor och skador i sovrummet. 
Barn som leker i sovrum

Att resa som gravid - viktigt att veta

Det kan vara lockande att boka en flygbiljett för en sista semesterresa innan bebisen kommer. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att resa utomlands när man inte bara har sig själv att tänka på längre. Genom att planera smart - och packa gott om stödstrumpor - kan du få mysigast möjliga resa, även om du sedan mest orkar sitta i en solstol när du väl är framme. 
Flyga gravid

NIPT fosterdiagnostik - viktigt att veta

Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är NIPT, som har en hög säkerhetsgrad vad gäller att upptäcka kromosomavvikelser hos fostret.
NIPT-test

Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning

Under och efter graviditeten är det vanligt med besvär i bäckenbotten, såsom smärta och inkontinens. Genom att regelbundet göra knipövningar kan man upprätthålla styrkan i bäckenbottenmusklerna och minska besvären. 
Bäckenbottenhälsa

Anknytning - Samspel mellan förälder och barn

Anknytning är en livsviktig funktion för det lilla barnet, som samtidigt påverkar individen livet ut. I den här artikeln kan du lära dig mer om vad anknytning är, hur den fungerar, och varför du inte behöver vara en perfekt förälder för att ge ditt barn en trygg anknytning. 
bebis hand och föräldrars händer

Att vara gravid med nummer 2

Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.
Storasyskon och bebis

Välj rätt napp till din bebis - så gör du

Att välja napp - det ska väl inte vara så svårt? Det är lätt att tänka så innan man blivit förälder, ända tills man står där med en skrikande bebis som vägrar ta den färggranna, söta nappen man valt ut. Ge inte upp, här är barnspecialisternas råd om hur du kan välja rätt napp. 
Napp i mun bebis

Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma

Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel. 
Vattenförlossning

Magdroppar för bebis - hur ska de användas?

Magont och spädbarnskolik kan vara tufft både för förälder och bebis. Det finns visst vetenskapligt stöd för att magdroppar kan hjälpa. Knodds barnspecialister går igenom hur man använder dem. 

Vad innebär KUB och hur görs det?

Under graviditeten erbjuds gravida olika sorters fosterdiagnostik för att se hur bebisen mår och utvecklas. En form av fosterdiagnostik är KUB, kombinerat ultraljud och blodprov, som erbjuds mot slutet av första trimestern. 
Gravid kub-test