Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Åka tåg med bebis och barn - bästa knepen för en lugn resa

Att åka tåg är miljövänligt och smidigt – dessutom kan det vara lättare att åka tåg med barn än exempelvis att flyga eller köra bil. Ha den här lilla guiden nära till hands för att ha koll både på det praktiska och det taktiska så kommer resan gå som på räls. 

Artikelinnehåll Åka tåg: roligare resor för barn? Boka smartaste platsen Packa lätt Så får ni mysigt ombord - Annat som kan hjälpa småbarnsföräldrar ombord på tåget - Regler för att åka tåg med barn Vanliga frågor om att åka tåg med barn

Åka tåg: roligare resor för barn? En lugn resa genom ständigt föränderliga landskap, och en möjlighet för barn och föräldrar att umgås utan att någon behöver ha koll på vägen eller sitta fastspänd. Ja, att åka tåg kan bli ett riktigt mysigt sätt att ge sig ut på resa. För dig som vill resa med bebis kan det vara särskilt smidigt att åka tåg, eftersom du lätt kan gå upp och gå i gångarna och gunga en trött bebis till sömns och amma eller flaskmata precis när det behövs. Ju bättre förberedda ni är, desto lättare blir det när resdagen kommer. Passa på att boka en bra sittplats, packa med matsäck och förströelse, och förbered ditt barn på allt spännande ni kommer få vara med om, så är halva jobbet gjort. Sedan är det bara att åka till stationen (med lite extra marginal så att ni slipper stressa), så sköter sig resten av resan av sig själv.

🚂 Ska ni ut och resa? Med Knodd i fickan har du enkelt och smidigt tillgång till bedömning och råd om behandling från våra barnspecialister om ditt barn blir sjukt, var ni än befinner er.

Boka smartaste platsen Var ni sitter på tåget kan spela roll för hur kul ni har. Att sitta i gången är oftast bättre för barn som har lätt för att bli åksjuka Fönsterplats gör att tiden går lite fortare när man kan sitta och spana ut Plats med bord kan ge mer utrymme att sprida ut sig med spel och pyssel, särskilt om ni är fyra som reser tillsammans

Packa lätt Det finns bagageregler för hur mycket du får ta med dig ombord. Det viktigaste att tänka på när det gäller att packa inför en tågresa med barn är att du måste kunna bära på och av bagaget själv, eftersom tågpersonalen oftast inte kan hjälpa dig. Packa i en ryggsäck så har du händerna fria att hålla ditt barn i handen.  Om du har en bebis eller mindre barn, ta med bärsele eller -sjal så har du också händerna fria.  Kom ihåg att fälla ihop barnvagnen innan du går ombord. Väl ombord finns särskilda utrymmen att ställa barnvagnen under resan.

Så får ni mysigt ombord Väl ombord handlar det mest om att hålla er sysselsatta och ha trevligt. För yngre barn kan det innebära ett avsnitt barnprogram, lite god mat, och kanske en vila i ditt knä. För äldre barn kan det vara roligt att spela spel och rita, eller bara titta ut genom fönstret tillsammans.

Gör en lek av det ni ser:  Räkna hur många röda bilar/lastbilar/kossor ni ser. Gör ett tågbingo: rita upp en bingokarta (ju äldre barnet är desto fler rutor kan den ha) och skriv in olika saker ni kan tänkas se längs vägen. När någon ser det kryssas den av tills någon fått bingo.  Lek gissningsleken: välj ut något ni kan se genom fönstret och beskriv det utan att säga vad det är. ”Jag tänker på något som är svart- och vitfläckigt”, kan du säga och låta barnet gissa att det är en kossa. 

Tänk också på att boka resan vid en tidpunkt som passar er. Nattåg kan vara skönt på längre resor eftersom man kan ligga ner ordentligt – för att inte tala om hur lätt man vaggas till sömns av det dunkande tåget. 💡Småbarn gillar rutiner, så försök gärna hålla på era vanliga mattider och sovtider även på resande fot. Om du har tänkt köpa mat ombord, dubbelkolla i förväg att det finns bistro eller restaurangvagn på tåget. Fler råd om att resa med barn hittar du här.

Annat som kan hjälpa småbarnsföräldrar ombord på tåget: Om du har med barnmat eller behöver varmt vatten till välling eller ersättning går det oftast bra att värma den i mikron i bistron. Fråga tågvärden om du är osäker. Om du reser med flera barn, se om du kan boka plats i en vagn med handikapptoalett. Då finns det plats för er allihopa och fortfarande utrymme att byta blöja. Ofta går det via app eller online att se hur tågsetet sitter och var på perrongen man ska stå för att komma på rätt vagn direkt. Då slipper du springa med barn och väskor över halva perrongen när tåget kommer in.

Regler för att åka tåg med barn Dessa regler gäller om du åker tåg i 2:a klass med SJ. Andra tågbolag kan ha andra regler men har oftast rabatterade priser i 2:a klass för barn. I 1:a klass ges ofta inga rabatter för barn och ungdom, utan då får barn resa till fullpris. Barn under 2 år behöver ingen egen biljett om de delar plats med dig Barn upp till 15 år reser gratis eller till starkt rabatterade priser när de reser med en vuxen Barn upp till 6 år kan dela sovplats med en resenär med vanlig biljett på nattåg utan extra kostnad Läs mer om att resa med barn:  Att flyga med barn Barnspecialisternas råd om att resa med barn Om du behöver sjukvård för ditt barn på resan

Vanliga frågor om att åka tåg med barn Får barn åka 1:a klass på tåg? Barn får oftast åka i första klass på tåg men ofta krävs det då att man betalar fullpris. Barnrabatt finns alltså inte i dessa fall. Får man sitta i tyst vagn med barn? Det finns oftast inga regler som säger att man inte får åka i tyst vagn eller lugn vagn. Däremot finns regler för att samtal ska vara lågmälda, mobiler vara på ljudlöst och att den allmänna stämningen ska vara lugn. Då är det upp till dig att avgöra om detta passar in på er. På SJ får man inte barnrabatt på biljetter i lugn vagn. Behöver man köpa biljett åt bebis på tåg? Bebis eller barn under 2 år kan sitta i knät på dig som vuxen och behöver därför inte en egen biljett.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 november 2023

Läs mer

barn på flygplan
Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa
bebis i resväska
Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen