Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar

Dags att dra iväg på resa med ditt barn? Förbered med dessa råd från våra barnspecialister så kan ni fokusera på att njuta av resan, och slippa oroa er för vad febernedsättande heter på grekiska.

bebis i resväska

Artikelinnehåll Att resa med barn 3 råd för en lyckad resa - Undvik uttråkning Dags att resa utomlands med barn? - Packa ner reseapoteket - Kolla hur vården fungerar i förväg - Bonustips - glöm inte detta!

Att resa med barn Vare sig ni ska på en veckas chartersemester eller resa till andra sidan jorden för att hälsa på släktingar så kan du nog ana att det är klurigare att resa med barn än när det bara var du själv som skulle med planet. Att resa med små barn - särskilt utomlands - kräver lite mer planering, men det betyder inte att ni inte kan ha en härlig upplevelse tillsammans. Följ de här råden bara, så är ni snart på väg.

3 råd för en lyckad resa - oavsett var ni åker

  • 1Försök att se resan som en del av äventyret. Att resa med barn innebär att inte alltid ha kontroll över läget. Allt tar ofta längre tid och det blir inte alltid som man har tänkt sig. Låt det ta tid. Lägg in lite extra fikapauser. Se resan som mer än bara transport från ett ställe till ett annat. Då blir det mindre press på att det ska gå på ett visst sätt.
  • 2Ha koll på bagagereglerna. Ofta får du ta med dig mer bagage utan avgift om du flyger med barn, samt bilbarnstol och barnvagn. Du får även ha med mer vätskor genom säkerhetskontrollen om de är exempelvis bröstmjölk eller ersättning. Kolla med ditt flygbolag vad som gäller. Tänk samtidigt på hur det ser ut när du kommer fram - kommer era väskor få plats i hyrbilen?
  • 3Sätt fast kontaktuppgifter. Om det osannolika skulle hända och du och barnet tappar bort varandra under resan är det bra att andra vuxna kan hjälpa barnet och kontakta dig. Skriv ditt namn och nummer med märkpenna direkt på barnets arm eller på ett armband som barnet alltid har på sig.

Ska du ut och resa med barn? I Knodden berättar barnspecialisten Johan mer om vad som kan vara bra att tänka på om ditt barn skulle bli sjukt på resan.

Undvik uttråkning En flygresa kan snabbt kännas oändligt lång och långtråkig för ett litet barn med spring i benen. Se till att förbereda med alla möjliga sorters roliga aktiviteter och distraktioner. Ladda ner spel eller serier på paddan så att de finns även offline Packa ner böcker för mysiga sagostunder Ta med filt och kudde så att barnet kan vila var ni än är Papper eller ett ritblock och kritor kommer man långt på  Vatten, annan dryck, mellanmål och snacks är alltid bra att ha Glöm inte att ta med reseadapter så att paddor och telefoner går att ladda längs vägen. Det kan också vara klokt att låta barnet leka och springa av sig ordentligt innan ni ger er iväg, så kan det bli lättare att sitta still sedan. 

Dags att resa utomlands med barn? När du ska resa utomlands med barn är det ännu lite mer som det kan vara bra att tänka på innan. Främst handlar det om att vara förberedd på vanliga besvär som kan uppstå och att veta hur du ska göra om ni skulle behöva sjukvård medan ni är utomlands. Vanliga besvär vid resmål utomlands inkluderar solbränna, att magen krånglar på olika sätt, torrare hud, illamående av att vara på hög höjd, och att tidsomställningen tar ett tag att komma in i. Det mesta av detta kan förebyggas eller hanteras med lite tid, tålamod och gott om vätskeersättning. 

Packa ner reseapoteket Att ha med ett litet reseapotek kan kännas tryggt så att du vet precis vad du ger ditt barn för läkemedel och att du har det viktigaste till hands på en gång. Ta självklart också med tillräckligt av de läkemedel som barnet tar regelbundet, inklusive eventuell allergimedicin eller receptbelagda läkemedel. Reseapoteket kan innehålla:  Ibuprofen eller paracetamol i flytande form eller som suppositorier Några plåster kan vara bra att ha Vätskeersättning Solskyddsmedel Mild hydrokortison som fet kräm Myggskydd eller myggmedel, beroende på barnets ålder Brustabletter som behandlar akut diarré och återställer salt- och vätskebalansen Medicin eller särskilt armband mot åksjuka

Kolla upp hur vården fungerar i förväg Om du ska till ett specifikt resmål kan det vara klokt att i förväg kolla upp var det finns en vårdcentral eller ett sjukhus, om något skulle hända. Kolla upp och spara viktiga telefonnummer. Innan ni åker, kolla också upp:  Vad som gäller med försäkring, vilka försäkringsintyg som kan vara bra att ha med och hur eventuell extra reseförsäkring fungerar Hur ni ligger till med barnets vaccinationer, både de som ingår i allmänna vaccinationsprogrammet och eventuella andra som är lämpliga för just ert resmål. Tala med din BVC samt en vaccinationsmottagning vid behov. 

📞 Ring hem. Digitala vårdtjänster som Knodd och 1177 kan du kontakta för bedömning och råd om vård även om ni är utomlands. Ladda ner appen innan ni åker så kan du snabbt få hjälp om det behövs.

Bonus-tips: Glöm inte detta när du packar Ta med en bärsjal eller sele till flygplatsen om du har små barn. Då kan ni lättare ta er fram om det är långt till gaten och du kan ha händerna fria att fippla med pass eller bära handbagage. Ha alltid med i handbagaget så att ni klarar något dygn utan de incheckade väskorna om de skulle komma bort på vägen. Glöm inte extra blöjor och våtservetter. Dela upp kläder och prylar i olika väskor så att alla har något om det bara är en väska som kommer på villovägar. Mjuka resväskor kan vara bra att packa i om du inte vet hur stor hyrbil eller transferbuss ni kommer att åka i när ni väl landar. Viktigast av allt kanske dock är tålamodet. Det kanske inte alltid blir precis som du tänkt dig, men det ditt barn kommer minnas är att ni var på äventyr och att ni var där tillsammans. Gör det du med. Här kan du läsa mer tips om:  att flyga med barn att åka tåg med barn att söka vård utomlands för ditt barn

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 november 2023

Läs mer

första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen