Vanliga vaccin för barn
Ibland kan barn känna sig oroliga inför att ta sprutor och oftast blir det bättre om besöket till mottagningen förbereds. Här finns information om olika vanliga vaccin barn kan få och lite råd inför en vaccination.
Inför en vaccination
Prata om hur det kommer vara och beskriv händelseförloppet. Förklara gärna hur det känns - att det sticker till men snabbt går över. Det kan också vara bra ta med något som barnet kan fokusera på, till exempel något att lyssna på eller titta på. Barnet blir också mer tryggt om du känner dig trygg, så försök vara avslappnad och lugn. Barn upp till drygt ett år får oftast sprutan i benet och om barnet över ett år får barnet oftast sprutan i armen. Kläder som är lätta att ta av eller vika upp är att föredra. Det bra om barnet har ätit innan, förutom vid vaccination mot rotaviruset, och är utvilat före vaccination.
När ett vaccin ges får kroppen i sig en liten del av det virus eller bakterie som orsakar sjukdomen. Viruset eller bakterien är dock så försvagat att det inte kan skapa någon sjukdom. När kroppens immunförsvar kommer i kontakt med vaccinet reagerar det och börjar tillverka celler och antikroppar som motverkar sjukdomen. När skyddet skapats vet kroppen vad som ska göras om den smittas på riktigt och kommer vara förberedd att agera snabbt för att undvika att barnet blir sjukt.
Vanligtvis får barnet en liten svullnad och blir röd kring området där sprutan gavs. Barnet kan även få lätt feber i några dagar eller en reaktion som påminner om sjukdomen vaccinet gav skydd mot. Det är väldigt ovanligt med allvarliga biverkningar.
Vaccin i de svenska barnvaccinationsprogrammet
Ett kombinationsvaccin mot difteri-, stelkramp-, kikhosta-, polio-, Hib- och hepatit B som ges i samma spruta och ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet.
Första dosen tas när barnet är tre månader, den andra dosen tas vid fem månader och den tredje vid 12 månader. Vid fem års ålder tas dos fyra (innehållande difteri, stelkramp, polio och kikhosta) och vid årskurs 8-9 tas femte dosen (innehållande difteri, stelkramp, och kikhosta)
Ett kombinationsvaccin som skyddar mot fem: difteri, stelkramp, kikhosta, polio och hemofilussjukdomar, som tidigare ingick i det svenska barnvaccinationsprogrammet.
Första dosen tas när barnet är tre månader, den andra dosen tas vid fem månader och den tredje vid 12 månader. Vid fem års ålder tas dos fyra.
MPR är ett kombinationsvaccin som ger skydd mot mässling, påssjuka och röda hund. Skydd mot dessa sjukdomar ska erbjudas via det svenska barnvaccinationsprogrammet.
Det är två doser, den första ges vid 18 månader och den andra vid 6-8 års ålder via elevhälsan. Den första kan erbjudas vid 12 månaders ålder om risk för smitta föreligger, t ex vid utlandsresa.
Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Årligen dör cirka 1,5 till 2 miljoner människor av pneumokockinfektioner i världen.
Rotavirus är en vanlig orsak till magsjuka hos barn i åldrarna 6-36 månader. Vanliga symptom är plötsliga kräkningar och frekventa vattentunna diarreér. Vaccin mot rotaviruset ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet.
Det finns två vacciner mot rotavirus, båda innehåller levande försvagade virusstammar och ges som lösning i munnen. Det ena vaccinet ges i två doser och det andra i tre doser.
Vaccinet ges inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn vid 6 veckor och 3 månaders ålder. Om man använder det vaccin som ges i tre doser ges den tredje dosen vid 5 månaders ålder.
HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus och kan i sällsynta fall orsaka vissa typer av cancer. Viruset smittar via hud- eller slemhinnekontakt. I Sverige erbjuds flickor kostnadsfri vaccinering mot HPV. Sedan augusti 2020 erbjuds även pojkar vaccinering, vilket innebär att pojkar födda 2009 och senare får det samtidigt med flickor i åk 5-6.
Antalet doser beror på barnets ålder. För barn som går på mellanstadiet ges två doser, med 6-12 månader i mellan. För barn över 14 år ges tre doser, den andra 1-2 månader efter den första och sen tredje sex månader efter den första.
Resevaccin
Gula febern sprids via myggor och är förekommande i Centralafrika och Sydamerika. Smittorisken är låg men blir man drabbad påverkas levern kraftigt. I många länder är vaccinet obligatoriskt före inresa.
En dos av vaccinet ger livslångt skydd och är verksamt tio dagar efter vaccinationstillfället.
Hepatit är en akut infektionssjukdom i levern orsakad av virus. A och B kan förhindras genom vaccination. Hepatit finns i stora delar av världen och smittar bl a genom mat, dricksvatten eller kontakt med blod.
Efter tre doser ger vaccinet ett komplett skydd mot Hepatit A (25-30 år) och Hepatit B (livslångt). Innan avresa måste ska minst två doser av vaccinet tas, helst med fyra veckor mellan doserna, vilket ger ett års skydd. Den tredje och sista dosen ska tas 9-12 månader efter den första.
Hepatit A är en akut infektionssjukdom i levern orsakad av virus och finns i stora delar av världen. Smittan sprids främst genom livsmedel, samt dricksvatten och is. Barn upp till 5-6 år blir sällan svårt sjuka, men kan föra smittan vidare.
En dos av vaccinet ger ett mycket bra skydd i minst ett år. Vid dos två, som tas ett år efter dos ett, gäller skyddet i minst 20 år.
Hepatit B är en akut infektionssjukdom i levern orsakad av virus och finns i stora delar av världen. Smittan sprids främst genom kontakt med blod (vid olyckor, tandläkarbesök, kontakt mellan barn via sår etc.)
Första dosen ska tas fyra veckor innan avresa, dos två strax innan avresa och den tredje, som ger ett livslångt skydd, ska tas sex månader efter första dosen.
För barn f ödda 2016 och senare ingår hepatit B i vaccinationsprogrammet och ges under barnets första levnadsår i det sexvalenta kombinationsvaccinet.
Japansk encefalit drabbar hjärnan och är en allvarlig virussjukdom. Infektionen överförs från mygg och förekommer framförallt i delar av Sydostasien och Indiska kontinenten.
Vaccinet ges i två doser, med 28 dagar i mellan. Det går även att ta en påfyllnadsdos efter 12-24 månader vid längre vistelser i utsatta områden.
Kolera är en en bakteriesjukdom som orsakar kraftig diarre och finns i Asien, Afrika, Syd- och Mellanamerika. Den sprids lätt via bärarens avföring genom kontaminering av mat och vatten.
Vaccinet intas som dryck. Den första dosen ska helst tas tre veckor innan avresa. Den andra ska tas en vecka efter den första dosen. Efter doserna gäller skyddet minst i sex månader.
Meningokockmeningit orsakas av en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom som hjärninflammation och blodförgiftning. Särskilt utsatta är spädbarn, förskolebarn och ungdomar. Meningokockinfektion finns i hela världen.
Två doser ger ett visst skydd under minst fem år och anpassas åt området som ska besökas.
Meningokockmeningit orsakas av en bakterie som kan orsaka livshotande infektioner i blod och hjärnhinnor. Särskilt utsatta är spädbarn, förskolebarn och ungdomar. Meningokockinfektion finns i hela världen.
Två doser ger ett visst skydd under minst fem år och anpassas åt området som ska besökas.
Rabies är en sjukdom som finns hos djur och överförs till människor via bett eller rivning. Virussjukdomen drabbar hjärnan centrala nervsystemet och orsakar hjärninflammation och död. Finns i stort sett över hela världen.
Vanligtvis ges tre doser i en serie. Dos två efter en vecka, dos tre efter tre eller fyra veckor från första dosen.
Tyfoidfeber är en svår tarmsjukdom som smittar genom orent vatten och livsmedel. Smittan förekommer i Asien, Afrika, Syd- och Mellanamerika. Risken att smittas är generellt låg.
Det finns två olika vacciner dels kapslar som sväljs, dels ett vaccin som injiceras. Kapslarna ska tas i tre omgångar, 15, 12 och 10 dagar innan avresa och ger ett skydd på 1-3 år. Injektionen tas två veckor innan avresa och ger skydd i tre år.
Övriga
Samma virus som orsakar vattkoppor kan ge bältros. Vattkoppsvirus ligger vilande i nervcellerna för resten av livet. Blir viruset aktivt igen så får du bältros. Vanliga symtom är blåsor och nervsmärta, feber och trötthet.
Vaccinet ges i en dos, som minskar risken att drabbas. Hur länge vaccinet är verksamt är ej ännu klarlagt.
TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. De flesta som smittas får inga symptom, men om man får det visar det sig genom feber, huvudvärk och trötthet. För vissa blir TBE livshotande.
Vaccinet ges i tre doser. Den andra, 1-3 månader efter första dosen och den sista 9-12 månader efter den första dosen. Skyddet varar då i 3-5 år och behöver sedan fyllas på vart 5:e år för fortsatt skydd.
Vattkoppor är en vanlig virussjukdom hos barn. Ger kliande utslag, lätt feber och förkylningssymptom. Viruset smittas lätt via droppsmitta eller via luften. Sjukdomen är allvarligare hos vuxna än barn.
Vaccinet ges i två doser och kan ges från nio månaders ålder. Den andra dosen tas med ett mellanrum på minst 4-6 veckor efter den första dosen.
Influensa är en årligen återkommande virussjukdom med hög smittsamhet. Symptomen inkluderar feber, hosta, värk, röda ögon och huvudvärk. Sjukdomen är farligast för äldre, gravida eller personer med andra hälsoproblem.
Influensaviruset förändras ständigt. Därför behövs ett nytt vaccin varje år. Vaccinet ges vanligtvis i en dos.
Tuberkulosbakterien kan drabba lungorna men även andra organ, till exempel lymfkörtlar, skelett och tarm. Vanliga symptom är hosta, feber, nattsvett, avmagring och trötthet. Genom vaccin skyddas småbarn mot allvarlig tuberkulos
Vaccinet ges vanligen i en dos från sex månaders ålder.