Borrelia och TBE hos barn
De vanligaste sjukdomarna som fästingarna sprider i Sverige, är borrelia (Lyme borrelios) och fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE). Borrelia orsakas av bakterier och symtom på huden ger ofta en ringformad ljusröd eller blåröd rodnad. Borrelia kan ge en påverkan på nervsystemet, så kallad neuroborrelios med symtom som huvudvärk, en mungipa som hänger ner, trötthet, feber och illamående. Virussjukdomen TBE kan också orsaka feber, muskel- och huvudvärk och trötthet men även ljuskänslighet. Borrelia kan behandlas med antibiotika men går inte att vaccinera sig emot, medan TBE å andra sidan går att vaccineras mot, men ej att behandla med antibiotika om man väl insjuknat.
Snabbversionen
Symtom
Vanligt hudsymtom vid borrelia är en rund hudrodnad, ofta större än en 5-krona. TBE kan ge kräkningar, ljud- och ljuskänslighet och förvirring. Huvudvärk och värk, trötthet, feber, illamående är vanligt för båda tillstånden.
Bedömning
Av dig själv, sjuksköterska eller läkare utifrån den karaktäristiska hudrodnaden. Om andra symtom med misstanke på borrelia och TBE, av läkare med hjälp av blodprov och ofta prov från ryggmärgsvätskan, så kallad lumbalpunktion.
Behandling
Antibiotika vid konstaterad borreliainfektion. TBE läker ut av sig själv men symtomen kan behöva behandlas. Det finns vaccin mot TBE.
Förskola?
Om barnet orkar med en dag på förskolan. Borrelia och TBE smittar inte.

Borrelia visar sig genom en ringformad rodnad runt fästingbettet, ofta större än en 5-krona.
Hur vet jag om mitt barn har fått borrelia?
Risken att insjukna i borrelia efter ett enstaka fästingbett, är förhållandevis liten. Det dröjer oftast 1–2 dygn innan smittämnet, som finns i fästingens tarmkanal, överförs. Ju tidigare fästingen upptäcks och tas bort desto mindre är risken att smittas. Men TBE däremot finns i fästingens saliv och överförs direkt vid bettet, så tidigt avlägsnande förhindrar inte TBE smitta.
Borrelia kan upptäckas på huden (erythema migrans) då det successivt uppstår en rodnad, 1-4 veckor efter bettet. Rodnaden kan blekna från mitten och utåt och anta en ringform, som växer sakta i storlek. Andra vanliga symtom på borrelia som spridit sig till nervsystemet, är huvudvärk, värk i kroppen, lätt feber, trötthet och illamående. Vid borrelia på barn kan det också förekomma att det uppstår en blåröd knuta i huden, ofta på örsnibben eller bröstvårtan.
Borrelia kan vara svårt att upptäcka, så var uppmärksam på symtom flera veckor efter ett fästingbett, så behandling snabbt kan påbörjas. Obehandlad borrelia kan leda till mer allvarliga komplikationer, såsom tillfällig ansiktsförlamning och hjärnhinneinflammation (neuroborrelios). Obehandlad borrelia kan också leda till ledinflammation.
Borrelia orsakas av en bakterie som en fästing plockat upp från ett annat djur och sprider vidare när den biter sig fast i en människa.
Lindriga symtom på borrelia kan vara svåra att upptäcka, men det rodnande hudutslaget är särskilt utmärkande. Erfaren barnsjuksköterska eller barnläkare då kan göra bedömning utifrån sjukdomsbild. Vid försämrat allmäntillstånd behövs fysisk vård. För att konstatera borrelia tas ett blodprov, ibland behövs komplettering med prov från ryggmärgsvätskan, så kallad lumbalpunktion.
Hur vet jag om mitt barn har fått TBE?
Fästingbett kan även ge upphov till TBE (en förkortning av Tick-Borne Encephalitis). Symtom av TBE-virus kan efter 1–2 veckor ge influensaliknande symtom, såsom feber, trötthet och värk i huvudet och i kroppen.
Ofta men inte alltid, kommer feber och trötthet först. Besvären kan vara i upp till en vecka. Barnet blir sedan frisk och får livslång immunitet. Men för några barn återkommer sjukdomen efter cirka en vecka med mer uttalade symtom, som huvudvärk, illamående, kräkningar, ljuskänslighet, nackstelhet och är påverkad i sitt allmäntillstånd. Då behövs sjukhusvård.
TBE är en virussjukdom men den sprids på samma sätt. Vaccin finns från 1 års ålder.
Vid försämrat allmäntillstånd vid TBE behövs fysisk vård. För att konstatera TBE tas ett blodprov, ibland behövs komplettering med prov från ryggmärgsvätskan, så kallad lumbalpunktion, vilket oftast görs för att påvisa inflammation i det centrala nervsystemet.
Vad ska jag göra som förälder?
Du ska söka vård:
- Om du misstänker att ditt barn har borrelia eller TBE.
- Om du upptäcker en rodnad minst 5 cm i diameter på kroppen eller vid fästingbettet.
Sök akut vård:
- Om ditt barn får feber och huvudvärk, är mycket trött och kräks efter ett fästingbett.
- Om barnet uppvisar ansiktsförlamning genom att mungipan hänger ner.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Borrelia i huden kan lätt behandlas med penicillin, men om bakterien har spridit sig till nervsystemet eller lederna behövs annan typ av antibiotika. Det går inte att vaccinera mot borrelia.
Det finns ingen behandling mot TBE, men det går oftast över av sig själv. Vård går ut på att lindra och hantera symtomen. Det finns däremot vaccin mot TBE, vilket ger gott skydd och särskilt rekommenderas om ditt barn vistas mycket i miljöer där det finns fästingar. Vaccin mot TBE kan ges till barn från ett års ålder.
Det bästa sättet att undvika borrelia och TBE är att förebygga fästingbett. Fästingar trivs främst i högt gräs i skuggan. Om ni vistas i sådana miljöer, klä barnet i långärmade tröjor och långbyxor nedstoppade i stövlar.
Fästingar vandrar runt på huden innan de biter. Vid borrelia dröjer det oftast 1–2 dygn innan smittämnet, som finns i fästingens tarmkanal, överförs. Men vid TBE, som finns i fästingens saliv, överförs smittämnet direkt vid bettet. Därför är det viktigt att alltid noggrant undersöka barnet efter ni vistas i miljöer där fästingar finns. Bäst är att göra det innan barnet lägger sig för att sova eller i samband med att man byter om till pyjamas. Titta extra noga i mörka, dolda veck såsom armhålor, ljumskar och hos pojkar under pungen och ta bort eventuella fästingar så snart som möjligt. Det görs enklast med pincett eller specifik fästingborttagare.
Försök att få med så mycket av fästingen som möjligt och desinficera sedan bettet. Bettet i sig är inte farligt och innebär inte att barnet behöver behandling. Det kan bli lite rött och klia men går över efter några dagar. Var dock uppmärksam på eventuella symtom under de kommande veckorna.
Behöver vi stanna hemma?
Borrelia och TBE smittar inte mellan människor.
Barnet bör vara hemma och vila så länge det har feber och uppvisar symtom som behöver läka. Ett barn som har blivit så pass friskt att det kan delta i aktiviteterna på förskola eller skola behöver inte vara hemma längre.
Det kan dröja veckor eller månader innan symtom på borrelia uppstår. När antibiotikakur väl påbörjats avtar infektionen på några dagar, men långvariga symtom kan bestå i flera månader. Detta gäller särskilt om behandling påbörjats sent.
TBE varar vanligtvis i några dagar eller upp till en vecka. Därefter läker de flesta TBE-infektioner av sig själva men många barn kan få problem med kvarstående besvär som till exempel trötthet, koncentrationsproblem och huvudvärk.
Vanliga frågor från föräldrar om borrelia
Det bästa sättet att undvika borrelia och TBE är att förebygga fästingbett. Fästingar trivs främst i högt gräs i skuggan. Om ni vistas i sådana miljöer, klä barnet i långärmade tröjor och långbyxor nedstoppade i stövlar.
Undersök noggrant barnet om ni vistas i miljöer där fästingar finns. Kolla extra noga i mörka, dolda veck såsom armhålor och ljumskar och ta bort eventuella fästingar så snart som möjligt. Det görs enklast med pincett eller med specifik fästingborttagare. Försök att få med så mycket av fästingen som möjligt och desinficera sedan bettet. Var uppmärksam på eventuella symtom under de kommande veckorna.
Borrelia i huden kan lätt behandlas med penicillin, men om bakterien har spridit sig till nervsystemet eller lederna behövs annan typ av antibiotika. Det går inte att vaccinera mot borrelia.
Hudsymtom är vanligt men behöver inte uppkomma runt bettet, även om det förekommer mest. 1-4 veckor efter bettet uppträder en rodnad. Rodnaden kan blekna från mitten och utåt och anta en ringform, som växer sakta i storlek. Andra vanliga symtom på borrelia som spridit sig till nervsystemet, är huvudvärk, värk i kroppen, lätt feber, trötthet och illamående.
Vid borrelia på barn kan det också förekomma att det uppstår en blåröd knuta i huden, ofta på örsnibben eller bröstvårtan. Det är vanligare bland barn än vuxna. Obehandlad borrelia kan leda till värre komplikationer, såsom ledinflammation och hjärnhinneinflammation, och sprida sig till nervsystemet, särskilt hos barn.
Andra besvär hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.