Karies/hål i tänderna hos barn
Karies är en bakteriesjukdom som drabbar barns tänder och skapar hål i tandemaljen. Karies uppst år ofta utan symtom men vid svårare fall kan barnet få tandvärk och infektioner som går ner i tandroten. Mindre hål slipas eller lagas, medan stora hål eller infektioner kan kräva att tanden dras ut. Det går att förebygga karies genom att sköta tandhygienen och svårare problem förhindras genom att gå på regelbundna kontroller hos tandläkare.
Snabbversionen
Symtom
Vit, skrovlig rand nära tandköttet, tandvärk. I allvarliga fall av karies: ömhet, svullnad och var i samband med inflammation i tandroten.
Bedömning
Av erfaren tandhygienist eller tandläkare genom fysisk undersökning eller röntgen.
Behandling
Slipning eller lagning hos tandläkare. Vid svårare fall kan tanden dras ut.
Förskola?
Helt okej så länge tandvärk eller infektion inte förhindrar att barnet deltar.
Hur vet jag om mitt barn har karies/hål i tänderna?
Karies är i grunden en bakteriesjukdom i barnets mun som angriper tandemaljen. Bakterier i munnen avger en syra som fräter ner emaljen och skapar hål. Barn får lättare karies i mjölktänderna eftersom dessa är tunnare än permanenta tänder. Ofta märks inga symtom vid mindre kariesangrepp. Ytlig karies kan synas som skrovliga, vita ränder längs tandköttskanten, främst vid framtänderna på övre tandraden. Sådan karies kan även förekomma mellan tänderna men är då svår att se.
Kariesangrepp som pågått en längre tid utan att behandlas eller motverkas sprider sig djupare in i tanden. Detta leder till svårare besvär med inflammation nere i tandroten och infektion i käkbenet, eller att tanden går sönder på grund av att den är försvagad. Barnet får då tandvärk som kan göra mycket ont. Barnet kan också bli allmänpåverkat och inte vilja äta eller ha svårt att sova. Infektionen kan även påverka de permanenta tänderna. I sådana fall måste tanden dras ut.
Hål i mjölktänderna orsakas av att bakterier som förekommer naturligt i munnen bryter ner socker som lägger sig på tänderna när barnet äter. Bakterierna avger då en syra som fräter tandemaljen så det bildas ett litet hål eller en spricka. Detta lilla hål öppnar upp så att fler bakterier kan komma in och gröpa bit för bit ner i tanden.
De flesta fall av karies är till en början svåra att upptäcka med blotta ögat. Tillståndet upptäcks av en erfaren tandläkare i samband med fysisk undersökning eller röntgen. Barn röntgas oftast inte innan 5 års ålder.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård hos tandläkare:
- Om barnet har ont i någon tand.
- Om barnet har svårt att tugga eller är svullen och öm runt en tand.
- Om du ser vita fläckar på barnets tänder.
- Hjälp ditt barn borsta tänderna 2 gånger/dag med fluortandkräm och liten tandborste med mjuka borst.
- Börja borsta redan när första tanden är på väg att börja bryta igenom. Detta dels för att ditt barn ska vänja sig, dels för att den nya tanden ska behandlas med fluor redan från början.
- Var särskilt noggrann med att borsta permanenta kindtänder när de kommer.
- Drick vatten efter och mellan måltider för att rengöra munnen.
- Undvik många söta mellanmål och småätande.
- Gå på alla regelbundna tandkontroller ni får kallelse till för att upptäcka karies innan det blir ett större problem.
- Barn över tre år kan ha nytta av att byta till eltandborste. Den är mer effektiv att ta bort plack än vanlig tandborste samt man kan nå ställen som är svåra att nå annars.
Vid karies i mjölktänder gör tandläkaren tillsammans med förälder och barn en behandlingsplan som anpassas efter vad barnet klarar av. Om barnet har karies i de främre mjölktänderna kan det räcka med att slipa tanden. Mycket små barn kan få en enklare lagning som förhindrar att hålet breder ut sig.
Vid stora kariesangrepp på en mjölktand som inte nödvändigtvis behöver sitta kvar för bettets utveckling kan tandläkaren välja att dra ut tanden. Om det har blivit en infektion i tandroten dras tanden i princip alltid ut för att inte infektionen ska sprida sig.
Behöver vi stanna hemma?
Karies är sällan ett hinder för att barn kan gå till förskolan. Om angreppet blivit så svårt att barnet fått en infektion behöver tanden först dras ut för att infektionen ska kunna läka. Rådfråga i dessa fall tandläkare hur länge ditt barn kan behöva vara hemma för att tillfriskna.
Om ditt barn har ont i en tand eller besvär av karies är det viktigt att ni uppsöker tandläkare för vård. Obehandlad karies riskerar att förvärras och kan ge upphov till stora problem och infektioner. Detta gäller även för karies i mjölktänder trots att dessa tänder ersätts med permanenta tänder när barnet blir äldre, eftersom problem i mjölktänderna kan föras över och skapa problem i permanenta tänder och bett. Ytlig karies kan gå över av sig själv genom regelbunden tandborstning med fluortandkräm, pauser mellan måltider och att dricka vatten efter och mellan mål.
Vanliga frågor från föräldrar om karies/hål i tänderna
Karies är en bakteriesjukdom som uppstår när naturligt förekommande bakterier i munhålan bryter ner socker och avger en syra som förstör emaljen i tanden. Barn får lättare hål i sina mjölktänder eftersom dessa är tunnare än permanenta vuxentänder.
Ofta är det svårt att se karies hos barn. Ytlig karies kan synas som en vit, skrovlig rand längs med tandköttet, främst på framtänderna. Oftast krävs en undersökning av tandhygienist eller tandläkare för att upptäcka karies, så det är viktigt att söka vård om du misstänker att ditt barn har hål i mjölktänderna.
Karies, eller hål i mjölktänderna, orsakas av att bakterier som förekommer naturligt i munnen bryter ner socker som kommer in i munnen när barnet äter. Bakterierna avger då en syra som fräter tandemaljen så det bildas ett litet hål eller en spricka. Detta lilla hål öppnar upp så att fler bakterier kan komma in och gröpa bit för bit ner i tanden.