Diabetes hos barn (barndiabetes)
Typ 1-diabetes uppstår hos barn vars kropp inte kan tillverka insulin. Vid insjuknandet kan barnet uppvisa många skilda symtom, särskilt att barnet kissar mer än vanligt och är törstigt. Obehandlad diabetes kan snabbt leda till livshotande tillstånd. Vid fastställd diabetesdiagnos behandlas barnet med insulininjektion livet ut med goda resultat, även om det påverkar vardagen.
Snabbversionen
Symtom
Barnet kissar mycket och är mycket törstigt, muntorrhet, kräkningar och magont, viktnedgång; barnet kan vara lättirriterat och tappa lusten, acetondoftande andedräkt, allmänpåverkan.
Bedömning
Av erfaren sjuksköterska eller läkare genom blodprov och urinprov.
Behandling
Regelbunden insulininjektion hela livet.
Förskola?
Förskola behöver informeras och handlingsplan måste utarbetas innan barnet kan återvända till förskola efter insjuknande.
Hur vet jag om mitt barn har diabetes?
Typ 1-diabetes kallades tidigare barndiabetes just för att det ofta uppstår i tidig ålder och kan drabba små barn. Flertalet insjuknar i åldern 10-14 år, men det kan även komma senare, upp i vuxen ålder. Insjuknandet kan ske under några dagar eller upp till några veckor. Många av symtomen som uppstår i samband med diabetes hos barn är tydliga.
Ofta kissar barnet oftare och mer än vanligt, även på natten. Detta beror på att sockret drar med sig vatten när det utsöndras via urinen. Till följd av denna vätskeförlust blir barnet ofta torrt i munnen och mycket törstigt. Man kan märka en tydlig viktnedgång eller magont, att barnet tappar ork och lust, samt är lättirriterat. Allvarliga symtom inkluderar att barnets andedräkt luktar aceton, att barnet blir allmänpåverkat eller till och med medvetslöst. Obehandlad typ 1-diabetes är en mycket allvarlig, livshotande sjukdom som snabbt förvärras, så det är viktigt att snabbt söka rådgivning och vård vid första misstanke om diabetes hos ett barn. Symtomen kan mycket snabbt förvärras hos små barn och utvecklas på bara några dagar.
En mycket ovanlig form av diabetes är neonatal diabetes, som oftast uppkommer innan barnet är 6 månader gammalt. Neonatal diabetes mellitus är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som orsakas av genetiska avvikelser. Sjukdomen kan vara bestående från dess början eller gå över innan 18 månaders ålder, men mer än 50% av barn med den återgående formen återfår diabetes senare i livet. Om barnet diagnostiseras med diabetes innan 6 månader handlar det troligtvis om neonatal diabetes, inte typ 1-diabetes.
I grunden är typ 1-diabetes en autoimmun sjukdom och innebär att kroppens immunförsvar angriper och förstör de egna cellerna i bukspottskörteln som tillverkar hormonet insulin. Insulin styr kroppens energiomsättning och hjälper cellerna i kroppen att ta upp blodsocker, vilket är den energi hela kroppen behöver för att fungera. Utan insulin kan kroppens celler inte fungera, och blodsockret blir i stället kvar i blodet, vilket skapar ytterligare komplikationer.
Orsaken till varför ett barn får typ 1-diabetes är inte helt klarlagd, men sjukdomen är delvis ärftlig. Typ 1-diabetes har blivit vanligare de senaste 50 åren och är vanligare hos barn i Sverige än i de flesta andra länder. Varje år insjuknar nästan 900 barn och ungdomar i typ 1-diabetes.
Sjukdomen bedöms av sjuksköterska eller läkare genom blodprov och urinprov.
Vad ska jag göra som förälder?
Sök vård:
- Om du misstänker att ditt barn drabbats av diabetes.
Sök akut vård:
- Om ditt barn är allmänpåverkat och ointresserat av omgivningen.
- Om du har svårt att få kontakt med ditt barn.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om vidare vårdbehov.
I samband med bekräftad diabetesdiagnos kommer ditt barn börja med att få vård på sjukhus. Här kommer ni få kontakt med ett diabetesteam bestående av olika specialister som ni kommer fortsätta ha kontakt med under barnets uppväxt. Både du som förälder och barnet kan även vilja ha kontakt med kurator eller annat samtalsstöd, både vid diagnos och i fortsatta vardagen.
Behandling av typ 1-diabetes består av att barnet får insulin genom spruta eller insulinpump och att barnet regelbundet kontrollerar sitt blodsockervärde. Barnet kommer behöva ta insulin livet ut, men med insulinbehandling kan barnet oftast leva och delta i aktiviteter som vanligt. Det krävs dock att barnet alltid har en vuxen med sig som är insatt i barnets diagnos och behandling och kan känna igen symtom. Fördelen med pumpbehandling är att vuxna enkelt kan läsa av barnets blodsocker och att själva pumpen har automatiska larmfunktioner.
Behöver vi stanna hemma?
Ett barn som insjuknat i diabetes kommer behöva sjukhusvård i behandlingens första fas. Barn i förskoleålder kan inte ansvara för sina blodsockermätningar och insulininjektioner, så innan barnet kan återgå till förskolan behövs en utarbetad handlingsplan. Personal och verksamhetschef på förskolan behöver informeras och vara med och arbeta fram lösningar så att barnet kan gå på förskolan. Det kan krävas en separat assistent åt barnet. Barnets diabetesteam inom sjukvården kommer vara delaktiga i detta planerings- och informationsarbete.
Typ 1-diabetes är en livslång sjukdom som ännu inte går att bota. Ett barn med diabetes kommer behöva ta insulin hela livet men kan med hjälp av denna behandling ofta delta i aktiviteter och leva som andra barn.
Vanliga frågor från föräldrar om diabetes
Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunförsvar angriper och förstör de egna cellerna. Vid typ 1-diabetes förstör immunförsvaret de celler som tillverkar hormonet insulin. Insulin hjälper cellerna i kroppen att ta upp blodsocker, vilket är den energi hela kroppen behöver för att fungera. Utan insulin kan kroppens celler inte fungera, och blodsockret som i stället blir kvar i blodet skapar ytterligare komplikationer. Diabetes är en livslång sjukdom.
Det är inte helt klarlagt vad som orsakar typ 1-diabetes. Det beror inte på kost eller livsstil utan verkar delvis vara ärftligt, även om de flesta som drabbas inte har en nära släkting med typ 1-diabetes.
En diabetesdiagnos måste ställas av sjukvårdspersonal efter blodprov och urinprov. Du kan misstänka att ditt barn har diabetes om barnet uppvisar typiska symtom för sjukdomen, såsom muntorrhet, ökad törst, viktnedgång, magont och trötthet, samt att barnet kissar mer än vanligt. Barnet kan också vara irriterat och verka ointresserat eller helt tappa orken.