Åksjuka hos barn
Åksjuka är vanligt bland barn mellan 2-10 år och innebär ofta illamående och plötsliga kräkningar när ni färdas i bil eller på båt. Illamåendet går att lindra genom pauser, frisk luft, att titta på vägen och försöka slappna av eller sova. Känsligheten för åksjuka avtar ofta med åldern.
Snabbversionen
Symtom
Illamående, kallsvettningar, kräkningar.
Bedömning
Av dig själv på upplevda symtom.
Behandling
Det går att minska besvären genom att ta många pauser, köra med öppna fönster och distrahera med lekar. Ät lite och ofta under resans gång. Åksjukearmband kan hjälpa. För äldre barn finns även receptfria läkemedel att köpa som går att använda från 6 år.
Förskola?
Inget problem då symtomen från åksjukan avtar snart efter barnet lämnat fordonet.
Hur vet jag om mitt barn drabbats av åksjuka?
Åksjuka är ovanligt hos riktigt små barn och vanligast i åldern 2-10 år, för att sedan avta med åldern. Hos små barn börjar det ofta med att de blir oroliga och sedan kräks utan förvarning. Äldre barn blir bleka, kallsvettiga och gäspar innan de börjar må illa och kräks. Ofta tappar de aptiten. Att kräkas gör ofta att barnet mår bättre, åtminstone en stund. Ibland somnar barnet, vilket lindrar symtomen.
Barn kan bli åksjuka i bil, på buss och tåg (särskilt snabbtåg), eller till sjöss. Ombord på båt avtar sjösjuka normalt efter 2-3 dagar när kroppen anpassat sig. Annars går illamåendet över när barnet lämnat fordonet.
Åksjuka tros orsakas av att hjärnan förvirras av olika intryck: kroppen står stadigt mot ett orörligt underlag, men synen och balansorganen registrerar att omgivningen rör på sig. Balanscentrum och kräkcentrum ligger nära varandra i hjärnan och detta tros kunna vara anledningen till varför man blir illamående. Åksjuka är till viss grad ärftligt.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv.
Vad ska jag göra som förälder?
Du kan söka vård:
- Om ditt barn inte blivit hjälpt av receptfria läkemedel och du vill ha tillgång till receptbelagda alternativ.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Ta många pauser under resan för att få frisk luft.
- Kör med öppet fönster så att barnet får frisk luft i bilen.
- Undvik att äta stora mål innan resan, men gärna många små under resans gång.
- Om ni åker buss, sitt längst fram i bussen.
- Om ni åker snabbtåg, sitt nära mittgången där krängningar känns mindre.
- Om ni åker båt, sitt mitt i båten eller allra helst utomhus i friska luften.
- Lyssna på sagor eller musik och lek billekar, men undvik att barnet läser eller pysslar.
- Var redo med kräkpåse och våtservetter om barnet måste kräkas i bilen - kom ihåg att det inte alltid är säkert att stanna på stora vägar.
- Ha alltid med ombyteskläder om olyckan skulle vara framme.
Det finns ingen långvarig behandling mot åksjuka. Däremot finns vissa läkemedel för barn, både receptfria och receptbelagda, som kan lindra besvären och som kan ges till främst äldre barn. Rådgör med en barnspecialist om vad som kan rekommenderas för ditt barn om det besväras av åksjuka. Det finns även åksjukeband som trycker på särskilda akupressurpunkter på handleden och eventuellt kan förhindra besvär. Dessa finns receptfritt på apotek. Det allra bästa är om barnet kan somna under resan, då detta ofta lindrar symtomen.
Behöver vi stanna hemma?
Då illamåendet går över snart efter att barnet lämnat fordonet är det inget problem att gå till förskolan som vanligt.
Om barnet somnar under resan brukar det hjälpa för att minska illamåendet. Kräkningar kan också lindra besvären, åtminstone en stund. Annars kan det dröja tills resan är avslutad innan barnet är helt återställt. I de fall barnet upplever åksjuka till sjöss, det vill säga sjösjuka, brukar problemen lätta efter 2-3 dagar då kroppen anpassat sig. Tendenserna att må illa i fordon eller till sjöss avtar oftast med åldern.
Vanliga frågor från föräldrar om åksjuka
Åksjuka tros orsakas av att hjärnan förvirras av olika intryck: kroppen står stadigt mot ett orörligt underlag, men synen och balansorganen registrerar att omgivningen rör på sig. Balanscentrum och kräkcentrum ligger nära varandra i hjärnan och detta tros kunna vara anledningen till varför man blir illamående. Åksjuka är till viss grad ärftligt.
Åksjuka uppstår när man sitter i ett fordon i rörelse. Det kan handla om att färdas i bil, buss, snabbtåg, eller på båt. Man blir illamående och behöver ofta kräkas. Barn som blir åksjuka börjar ofta gäspa och blir trötta. Att sova lindrar besvären.
Åksjuka brukar gå över när fordonet slutar röra på sig. Är man ombord på en båt avtar ofta sjösjukan efter några dagar. Känslighet för åksjuka är som vanligast hos barn för att sedan minska när barnet blir äldre.