Övrigt

Här kan du hitta allmän information om barnsjukdomar och besvär.

Näsblod hos barn

Att blöda näsblod som barn är vanligt, både bland bebisar och äldre barn. Näsblod uppstår när ytliga blodkärl i näsan brister. Det kan till exempel bero på ett slag eller tryck mot näsan, om barnet petar sig i näsan eller stoppar upp främmande föremål, och även när barnet är förkyld och snorig eller om  slemhinnorna är torra. Det är ofarligt och går oftast över av sig själv, men ibland behöver ihållande näsblod undersökas av barnsjuksköterska eller läkare.

Blöjutslag hos barn

Blöjutslag är röda hudfläckar under blöjan som kan vara lindriga men kan snabbt förvärras av en blöt blöja. Ibland kan utslagen bli öppna vätskande sår. Oftast försvinner utslagen om du tvättar och torkar stjärten, men går det inte över behöver du söka vård för ditt barn. 

Epilepsi hos barn

Epilepsi är ett samlingsbegrepp för flera typer av anfall som har olika orsaker. Diagnosen epilepsi ges till den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, utan är så kallade oprovocerade epileptiska anfall. Anfallen kommer plötsligt och varierar i både längd och intensitet och är vanliga bland barn från ett års ålder.

Vanliga vaccin för barn

Ibland kan barn känna sig oroliga inför att ta sprutor och oftast blir det bättre om besöket till mottagningen förbereds. Här finns information om olika vanliga vaccin barn kan få och lite råd inför en vaccination.

Löss hos barn (huvudlöss)

Löss är smittsamt och sprids genom hårkontakt. Efter några veckor visas symtomen, då börjar det klia i hårbotten. Löss kan behandlas med luskam och lusmedel. I vissa fall hjälper inte behandlingen och kan bero på felanvändning eller att lössen blir resistenta. 

Glutenintolerans (celiaki) hos barn

Barn som har glutenintolerans blir känsliga mot proteinet i gluten som finns i vete, råg och korn. Det är oftast svårt att avgöra om ett barn har glutenintolerans eftersom symtomen kan vara vaga och otydliga. Besvären förbättras när barnet äter mat som är fri från gluten. 

Ont i munnen hos barn

Ont i munnen beror på olika saker och symtomen varierar. Orsaken är vanligen att de första tänderna växer fram eller av en sjukdom eller en infektion. 
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98