Anemi (blodbrist) hos barn
Anemi, eller blodbrist, innebär att man har för få röda blodkroppar i blodet. Ett barn med anemi kan känna sig trött, ha svårt att koncentrera sig och blir lätt andfått. Tillståndet behandlas utifrån orsaken som ligger bakom det låga blodvärdet.
Snabbversionen
Symtom
Trötthet, andfåddhet, yrsel, kraftlöshet, huvudvärk.
Bedömning
Av läkare genom sjukdomshistoria, undersökning, eventuellt blodprov och andra prover.
Behandling
Beror på orsaken till tillståndet; vanligast hos barn är behandling med järntillskott.
Förskola?
Går bra så länge barnet orkar.
Hur vet jag om mitt barn har anemi?
Hemoglobin, det protein som finns i röda blodkroppar, ansvarar för att transportera runt syre i kroppen. Om mängden hemoglobin minskar i blodet ger det upphov till de symtom som innebär anemi. Vanliga symtom inkluderar:
- Andfåddhet
- Trötthet och yrsel
- Koncentrationssvårigheter
- Huvudvärk
- Kraftlöshet
Dessa symtom kan vara tecken på många olika tillstånd och behöver inte innebära att barnet lider av anemi.
Barn kan få anemi av olika anledningar. Man kan exempelvis få anemi om man blöder mycket, men hos barn handlar det oftast om en minskad produktion av röda blodkroppar i blodet. Vanliga orsaker till detta är brist på de näringsämnen som behövs för att skapa röda blodkroppar, såsom järn, vitamin B12 och folsyra.
En benmärgssjukdom eller -störning kan också ligga bakom, likaså vissa ärftliga tillstånd och sjukdomar i mag-tarmkanalen, exempelvis celiaki. En ovanlig anledning till blodbrist kallas hemolys och innebär att blodkropparna bryts ner i förtid.
Den vanligaste typen av blodbrist hos barn är järnbristanemi, vilket innebär att kroppen inte har tillräckligt med järn för att hålla mängden hemoglobin på en frisk nivå.
Du kan misstänka att ditt barn lider av anemi, men sjukdomen behöver bedömas av läkare för att få rätt diagnos och utreda vad som orsakat blodbristen. Ditt barn får vanligtvis lämna blodprov. Om ditt barn har blod i avföringen kan det även bli nödvändigt med avföringsprov och undersökning i tjocktarmen eller ändtarmen.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn uppvisar ovan listade tecken på anemi utan annan förklaring.
Sök omedelbar vård:
- Om ditt barn drabbas av akut blödning.
- Om ditt barn drabbas av ovan listade symtom som uppstår snabbt utan förklaring.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Behandling utgår från orsaken till blodbristen. I de allra flesta fallen hos barn handlar det om järnbrist och då kan det räcka med järntillskott under en period. Det samma gäller anemi som beror på brist på vitamin B12 eller folsyra. Om det handlar om en sjukdom som ligger bakom blodbristen behandlas sjukdomen och därmed i förlängningen även blodbristen. Vid svåra fall kan det bli nödvändigt med regelbunden blodtransfusion, då barnet får nytt, friskt blod tillfört.
Det går också att förebygga järnbristanemi genom att se till att ditt barn äter ordentligt med järnrik kost.
Järn finns bland annat i:
- Lever och blodpudding
- Kött, ägg, skaldjur
- Fullkornsprodukter, nötter, baljväxter
Behöver vi stanna hemma?
Ett barn som har drabbats av anemi har ofta svårt med orken. Låt allmäntillståndet vägleda medan barnet är under utredning. Om orken finns går det bra att gå till förskolan.
Blodbrist som beror på järnbrist eller brist på andra näringsämnen börjar förbättras så snart tillskott sätts in. Handlar det om andra bakomliggande orsaker kan det dröja längre innan ni fått bukt med orsaken och kroppen kommer ikapp med hemoglobinproduktionen.
Vanliga frågor från föräldrar om anemi
Anemi kallas också blodbrist och handlar om att kroppens röda blodceller inte producerar tillräckligt med hemoglobin. Hemoglobin är det protein som bär syre från lungorna ut till kroppen. Utan det får kroppen i princip syrebrist, vilket leder till andfåddhet, yrsel, trötthet, orkeslöshet och huvudvärk.
Anemi kan uppstå av flera olika anledningar. Vanligast hos barn är järnbristanemi, det vill säga att kroppen inte har tillräckligt med järn för att skapa hemoglobin i de röda blodcellerna. Det kan också bero på vitamin B12-brist och folsyrebrist. Andra mer ovanliga orsaker är att det ligger en sjukdom bakom, såsom benmärgssjukdom, sicklecellanemi eller celiaki. Anemi kan också uppstå vid så kallad hemolys, vilket innebär att röda blodkroppar går sönder innan kroppen har hunnit skapa nya, men detta är mycket ovanligt.