Karin Helander
Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom
Karin Helander tog examen som sjuksköterska från Uppsala universitet 1990. Därefter arbetade hon fem år på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus innan hon vidareutbildade sig till specialistsjuksköterska inom barn och ungdom vid Vårdhögskolan i Göteborg år 1995. Sedan har hon arbetat på barnkliniken på Östra sjukhuset i Göteborg samt på barn- och ungdomsmottagning med ansvar för astma och allergi. Karin började arbeta deltid som barnsjuksköterska på Knodd hösten 2020. Sammanlagt har Karin mer än 25 års erfarenhet inom barnsjukvård.

Texter granskade av Karin
Kan man äta…? Stora matguiden för gravida
Under graviditeten är det viktigt att äta rätt, både för att du som är gravid ska må bra och orka med, och för att bebisen i magen ska utvecklas och växa till sig på bästa sätt. Då är det inte konstigt att frågorna om vad man får äta under graviditeten är många.
Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong
Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk.
Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den
Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget.
Om mobbning i förskolan
Mobbning i skola och förskola är en svår situation som kan lämna starka spår hos barn och ge men för livet. Då är det inte konstigt att många föräldrar oroar sig för det när det kommer till deras barn. Men med vuxnas hjälp kan mobbningsproblem förbättras.
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling.
Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på
Kanske kom hunden innan barnen, eller så vill du öka mysfaktorn hemma genom att skaffa ett husdjur till ditt barn – alldeles oavsett så är ni nu flera som ska samsas om utrymmet och uppmärksamheten. Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke vad gäller barn och djur i hemmet.
Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen
Som förälder vill du naturligtvis alltid göra det bästa för ditt barn och det är då lätt att sätta höga krav på sitt föräldraskap. Men ska man, och kan man verkligen, vara en perfekt förälder? Teorin om good enough-föräldraskap säger att det är omöjligt - och att ditt barn faktiskt mår bra av att du inte är perfekt.
6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd
Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa.
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Men barn mår och utvecklas bättre av att vuxna sätter rimliga gränser och de blir en god vägledning in i deras liv som äldre barn och vuxna. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn.
Vabruari 2022 - så blir den
Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.