Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)

Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling. 

barn som leker med klossar

Artikelinnehåll Vad är motorik? Motorisk utveckling under de första åren Hur kan man främja barns motorik?

Vad är motorik? Motorik är egentligen allt som har med barns rörelseförmåga att göra. Genom att motoriken utvecklas får barnet förmåga att kontrollera sin kropp och börja röra sig igenom världen, vilket också innebär att motoriken ligger till grund för barnets utforskande, upptäckande och utvecklade förståelse om sin omvärld. Den stegvisa utvecklingen av barnets motorik går alltså hand i hand med barnets kognitiva och emotionella utveckling.  Motorik delas in i två sorter:  Grovmotorik - större rörelser som att gå, springa och hoppa på ett ben Finmotorik - händernas mindre rörelser, såsom att medvetet hålla i något, eller att med pincettgrepp plocka ett föremål mellan tummen och pekfingret

Motorisk utveckling under de första åren All motorisk utveckling hos barn sker i ungefär samma ordning. Små barn måste till exempel ha kontroll över nacke, huvud och överkropp innan de kan börja lära sig gå. Däremot är det möjligt att barn skippar vissa steg längs vägen, och det är inte ovanligt att barn lär sig gå utan att först ha varit särskilt intresserade av att krypa. En del bebisar tar sig fram genom att hasa sig fram på rumpan och får därför inget incitament att krypa på knäna, men de lär sig gå ändå. Normalspannet för när barn lär sig olika färdigheter längs den motoriska utvecklingen kan också vara stort, så det är “normalt” att börja sitta själv både vid 5 månader och vid 10 månader. Läs mer om barns utveckling under det första året.

Ungefärlig utveckling, barns motorik, ålder 0-5

tabell motorisk utveckling

Eftersom barns motoriska utveckling sker samtidigt som all annan utveckling kan det bli lite ryckigt i utvecklingsstegen ibland. När kroppen växer från den rultigare småbarnskroppen till smalare armar och ben kan du som förälder uppleva att barnet blir lite fumligare under en period. I perioder då den kognitiva utvecklingen rusar kan du uppleva att det motoriska lägger sig lite, på samma sätt som du kan märka att barnets emotionella utveckling till och med verkar ta ett steg tillbaka. Små barn har fullt upp med andra ord, och då kommer man långt med lite extra tålamod. Du kan följa ditt barns utveckling och lära dig mer om vilka steg som kommer i appen.

Hur kan man främja barns motorik?

Samspel med vuxna är viktigt Även om mycket av barns motoriska utveckling verkar ske av sig självt är du som förälder viktig genom hela barnets utveckling och för att främja motoriken. För att använda en term från anknytningsteorin är du barnets “trygga bas”: barnet vågar utforska omvärlden och sina egna ofullständiga förmågor just för att du finns där om man skulle behöva få tröst eller ha någon som fångar en efter ett skakigt första steg. Att dessutom kunna dela den enorma glädje och stolthet det innebär att klara av något nytt - som den där första cykelturen utan stödhjul - blir en stark bekräftelse och uppmuntran för barnets självbild av att klara nya saker.

Tips på aktiviteter som gynnar motorisk utveckling i olika åldrar

bebis på mage

Spädbarn från 0 mån: Träna magläge Att ligga på mage stärker nacken och bålen men det sker inte spontant, utan den lille bebisen behöver hjälp att träna på detta. Se till att bebisen alltid har fritt runt ansiktet och kan andas, och lämna aldrig en bebis liggandes på mage ensam. Låt bebisen ligga på mage i korta perioder men regelbundet. Gör det hela lite roligare genom att hålla ditt ansikte i ögonhöjd eller roa barnet med en leksak. När bebisen är riktigt liten kan det räcka med någon minut på ditt bröst för att sedan öka allteftersom barnet växer.

barn sitter

6-12 mån: Sittstund med sång Runt sex månader börjar bebisen kunna sitta med stöd. För att uppmuntra att barnet stärker bålen och koordinationen samtidigt som ni får en mysig stund att knyta an kan ni passa på att ha sångstund. Sitt med bebisen vänd mot dig i knät eller uppbullad med kuddar så det finns lite extra stöd. Sjung barnvisor tillsammans medan du håller barnet i händerna - gärna med armrörelser, såsom Imse Vimse Spindel. På så vis kan barnet träna på stabiliteten utan märka av om det blir tröttsamt och lär sig samtidigt parera med kroppen när armarna rör sig. En del barn sitter redan utan stöd eller gillar att ställa sig upp när du håller dem i händerna, då är det bara att hänga med i det de är nyfikna på. 

barn kryper

Runt 12 månader: Steg med stöd Ett sätt att hjälpa sitt barn stärka sin motorik är genom ”rimliga utmaningar”. Detta innebär att du uppmuntrar barnet att försöka något som ligger precis förbi de färdigheter som redan har bemästrats. Om ditt barn verkar ha bra balans och stabilitet när ni går hand i hand kan det vara kul att börja testa att gå själv. Skapa en kort bana med stabila objekt (exempelvis stolar) som barnet kan hålla sig i och låt barnet gå mot dig i slutet av banan med hjälp av stöden längs vägen. Allteftersom, gör avståndet mellan objekten längre så att barnet får sträcka sig lite eller kanske testa att hålla balansen med ett eget steg. Ta emot barnet med en stor kram och fortsätt så länge det är roligt.

barn och hund

2 år: Lilla hjälpredan Runt 18 månader och fram till upptäckten av det spännande med att säga ”nej” är barn ofta som mest hjälpsamma. De kan älska att hämta saker åt dig och vara med vid hemmasysslor och det lyser om dem när de märker att de gjort något för att hjälpa till. Låt barnet vara med vid matlagning och göra enklare saker, såsom att hälla i ingredienser, duka fram till matbordet, eller röra i skålar. Barnet kan vara lika nöjt med att få en egen bunke att röra i, så länge ni står där ihop. Barnet kan också få en torktrasa eller sopkvast, vilket tränar både grovmotoriken och koordinationen med förståelsen om hur den egna kroppen passar in i miljön.

barn på stig

3 år: Hinderbana deluxe Nu är det full fart på kroppen, som både har ork och färdigheter att utforska omvärlden. En tur i skogen kan bli väldigt spännande med lite extra utmaningar. Gå ut tillsammans i skog eller park och bestäm utrymme för en hinderbana med extra utmaningar. Det kan handla om att bara gå på stenar, springa tre varv runt sandlådan, eller hoppa jämfota varje gång man passerar en gran, allt för att både få problemlösa, träna på regler och träna grovmotoriken.

barn leker

4 år: Modeikon En viktig del i ett barns utveckling är att få känna sig självständig och klara av att göra saker själv, men ibland kan det bli motigt om det inte också är roligt. Försök göra dagens outfit till en lek så blir det där med att träna på knäppning en rolig utmaning. Låt barnet själv välja dagens klädsel (inom rimliga gränser). Ni kan tillsammans diskutera färger, mjuka tyger eller tuffa mönster. Låt barnet själv sedan få klä på sig, knäppa knappar, dra blixtlås och kanske träna på att knyta skor, allt medan ni fantiserar om hur kläderna kommer hjälpa barnet ha en racersnabb, färggrann, dansig eller magisk dag på förskolan.

två barn

5 år: Pysselhörna Vid femårsåldern hjälps barnet av smalare, längre fingrar till bättre finmotorik. När det är full fart stora delar av dagen kan det också vara skönt att sitta en stund och fokusera på något stilla, som ett pyssel. Gör i ordning ett pysselbord med ett stort ark kartong eller tjockt papper. Ställ fram små pärlor med tråd, färggranna papper med sax, och kritor eller tuschpennor. Låt fantasin flöda genom att rita på pappret, limma fast utklippta pappersbitar, eller skapa långa girlanger av pärlhalsband. Även LEGO-bygge är roligt och utvecklande i den här åldern, och en del barn börjar kunna följa instruktioner för att bygga modeller, särskilt tillsammans med en vuxen.

Här hittar du fler tips på utvecklande lekar för barn 0-3 år. Mycket av den motoriska utvecklingen kommer av sig självt bara genom samspelet mellan dig och ditt barn. Så ta vara på tillfället att vara tillsammans och var lyhörd för barnets intresse och nyfikenhet, för då smyger ni in lite motorikträning i det som egentligen mest är en riktigt mysig stund. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 september 2023

Läs mer

Pojke och flicka som leker med små bilar
Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna
bebismassage
Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage
bebis som gråter
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen