Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på

Kanske kom hunden innan barnen, eller så vill du öka mysfaktorn hemma genom att skaffa ett husdjur till ditt barn – alldeles oavsett så är ni nu flera som ska samsas om utrymmet och uppmärksamheten. Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke vad gäller barn och djur i hemmet.

barn och hund

Barn och djur - så funkar det Att ha ett husdjur innebär ofta, för både barn och vuxna, att det känns som att själva familjen växer. Husdjuren får egna namn och har individuella personligheter, och både vuxna och barn skapar egna relationer till djuren. Studier har visat att barns sociala och emotionella kompetens stärks av att interagera med djur. Barn utvecklar även empati i relationen till husdjur genom att de lär sig tänka om och förstå djurets reaktioner och önskemål. Dessutom är det många - vuxna som barn - som upplever att ett husdjur blir en nära vän som man kan vara öppen och ärlig inför och som aldrig dömer.

Viktig att tänka på innan du skaffar djur till ditt barn Så underbart som det kan vara att ha husdjur är det fortfarande ett stort åtagande. Som djurägare tar man ansvar för ett helt liv. Därför är det viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt innan man beger sig till djuraffären. Bland annat är det viktigt att tänka på:

Orkar du själv ta ansvar för djuret? Många barn, särskilt äldre, lovar gärna dyrt och heligt att de ska sköta allt från morgonpromenader till kvällsmatningar innan husdjuret är på plats, men i verkligheten och i längden kan det se lite annorlunda ut. Tänk efter själv och se till att du kan tänka dig att ta det yttersta ansvaret under hela djurets liv. Tänk igenom det praktiska Innan du väljer ett djur, läs in dig på vad just den arten behöver för omvårdnad och uppmärksamhet. En fisk kanske bara behöver matas någon gång om dagen och är i övrigt självgående, medan en hund behöver flera promenader per dag och är klurigare att lämna bort när familjen åker på semester. Se till att resurser finns för att klara både vardagen och särskilda tillfällen. Ha koll på kassan Att ha husdjur är ett ekonomiskt åtagande. Även här beror det på djurart. Se till att pengar finns i hushållsbudgeten, inte bara för mat varje dag utan även för veterinärbesök, försäkringar, vaccinationer och annat.

Allergi En vanlig oro vad gäller att ha husdjur är att barnet ska utveckla en allergi. Pälsdjursallergi utvecklas nästan alltid innan skolåldern och vanligast är då att man är allergisk mot hund, katt eller häst. Det finns studier som visat att barn som växer upp bland pälsdjur har en mindre benägenhet att utveckla en pälsdjursallergi, men forskningen är inte helt ense än. Om ditt barn redan har en pälsdjursallergi ska ni inte skaffa ett pälsdjur, då kan allergin förvärras. Ni kan såklart satsa på djur utan päls om du är orolig, men har du redan ett pälsdjur innan barnet föds behöver du inte lämna bort det i förebyggande syfte. Finns det många i släkten med pälsdjursallergi så ökar dock risken för att ditt barn också utvecklar det.

Finns det särskilt bra husdjur för barn? Många familjer som inte har husdjur sedan tidigare väljer att “mjukstarta” det här med att ha husdjur med ett mer lättskött djur. För en familj som inte haft husdjur tidigare kan det vara smart att mjukstarta med ett djur som kräver mindre skötsel eller som kanske inte blir ett lika långt åtagande. Barn har svårare att tänka långt fram i tiden och verkligen förstå vad det innebär att ta sig an en kompanjon som kommer leva i 15 år. Utgå ifrån era förutsättningar och kom ihåg att du som vuxen alltid har det slutliga ansvaret för djuret. Akvariefiskar kräver inte särskilt mycket skötsel och nås inte av små trevande bebishänder. En hund eller katt kan bli en nära vän men behöver också ha möjlighet att gå undan när tvååringen inte riktigt ännu lärt sig klappa snällt. Då kommer det också krävas mer av dig, att du finns där och kan hjälpa till, samtidigt som det är ett fint tillfälle att lära barnet tänka på hur ens eget beteende känns för och påverkar andra. Ett äldre barn i lågstadiet kan lära sig mycket om ansvar av att ta hand om till exempel en hamster eller burfågel och precis som med annat kan ni dela mer på vardagssysslorna ju äldre barnet blir. Ge barnet adekvata uppgifter, något som barnet klarar av själv men som kräver en viss ansträngning eller planering. Då blir det en gratis lärdom i att ta ansvar som kommer till nytta hela livet. Visst är det så att det är mycket jobb att ta hand om ytterligare en familjemedlem – men i slutändan är upplevelsen för många att man har fått växa upp med villkorslös kärlek, en konstant kompanjon, och sin allra bästa vän.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023
Barnsjuksköterska i mobilen