Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Vabruari 2022 - så blir den

Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.

mamma tar febern på barn

Vad kan du vänta dig av vabruari 2022? Läget är fortsatt annorlunda i år, med en vinter då corona-siffrorna går upp och ner och folk håller sig hemma i olika vändor. Förra årets vabruari såg helt annorlunda ut än vanligt, med nästan obefintliga fall av våra vanligaste infektionssjukdomar, samtidigt som många fick gå hemma med förmodade covid-fall eller på grund av covid-relaterade restriktioner. I år har det i stället svängt åt andra hållet, med en högre nivå av insjuknanden och tidigare säsongsstart än vanligt. Många föräldrar undrar därför hur det kan bli i februari - den klassiska säsongstoppen för insjuknanden. Hur stor är risken att föräldrar kommer behöva vara hemma för de vanligaste vab-sjukdomarna i februari 2022?

Hur ser statistiken ut? Efter att ha varit i princip obefintliga förra vintern är vinterkräksjukan och influensan nu i full gång - och hittills har det varit fler fall än tidigare år. Detta beror troligtvis delvis på att många små barn som inte hade dessa förra året och vars immunförsvar inte stärkts mot liknande virus har sämre skydd mot smittan i år. Säsongen drog dessutom igång tidigare än tidigare år. Antalet fall i landet sjönk runt slutet av förra året, vilket kan tyda på en tidig topp i säsongen. RS-virussmittan är särskilt svår den här säsongen, troligtvis av samma anledning, då många småbarn endast levt igenom en vintersäsong tidigare, nämligen förra årets ovanligt smittfria vinter. RS-virus drabbar främst barn under 2 år och kan leda till en svår infektion, särskilt bland de barn som har nedsatt immunförsvar samt de minsta barnen under tre månaders ålder. Vinterns säsong började tidigare än vanligt och har genomgående legat på en högre nivå än åtminstone de senaste elva åren.

Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med? Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Hur påverkar covid-vaccinet sjuktalen? Antalet smittade i covid-19 började öka stadigt igen i slutet på 2021, men positiva fall var fortfarande färre bland vaccinerade än ovaccinerade. Barn i åldern 5-11 år med särskilda skäl kan vaccineras mot covid-19 från januari 2022. Det är dock inte rekommenderat med allmän vaccinering av barn i nuläget och det finns inget godkänt vaccin mot covid-19 för barn under 5 år. Det bästa du kan göra som förälder för att minska risken för smitta och särskilt svår sjukdom - och därmed fler vab-dagar - med avseende på covid är att vaccinera dig och se till att eventuella äldre barn i familjen är vaccinerade.  Vad gäller vab så finns det finns ett förslag framme om att åter utfärda ersättning för karensdagen vid covid. Du kan som tidigare få ersättning för vab om ditt barns förskola eller skola stängs på grund av covid-19. Du kan också få ersättning för vab om det finns anledning att misstänka att ditt barn sprider smitta även om barnet uppvisar symtom, men då krävs läkarbedömning. Du kan läsa mer på Försäkringskassan om vad som gäller för just dig.

Vad kan du göra? För alla smittsamma sjukdomar - både covid och andra - gäller samma grundläggande råd för att förebygga smitta:  Håll distans till andra människor och undvik att vistas längre perioder inomhus i större grupper. Var noga med grundhygien. Tvätta dina och ditt barns händer ordentligt med tvål och vatten när ni varit ute och ofta under dagen. Det finns alltså anledning att tro att vabruari 2022 kan bli en påfrestande månad för barn och deras vabbande föräldrar. Genom att följa råden ovan kan du minska risken för att ni och andra blir sjuka, och med lite tur kan vabruari 2022 passera relativt smärtfritt, så vi går en lättare vår till mötes - med stärkt immunförsvar hos både stora och små. 

Läs mer

flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Bild på barn och vuxen som tvättar händerna
Coronavirus (covid-19) och barn - stora guiden (uppdaterad aug 2022)
barn tvättar händerna
Så får du ditt barn att tvätta händerna 
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen