Coronavirus (covid-19) fakta för föräldrar och barn

Just nu lever vi i en dynamisk tid orsakat av Coronavirusets effekter på individer och samhälle. WHO har uppgraderat läget till att klassas som en pandemi. Detta innebär att det globalt förekommer på alla kontinenter. 

bild på barn och vuxen som tvättar händerna

Om Corona viruset (covid-19) och barn

Coronavirus även kallad Covid-19, kommer drabba många i vår befolkning, eftersom ingen ännu hunnit utveckla immunitet. Smittan kom ursprungligen från djur till människa i Kina i slutet av 2019. 


Smittan sker genom droppsmitta, dvs när någon hostar eller nyser. Därför är det viktigt som alltid när det gäller att minska smittspridning att tänka på följande:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk och har symtom med hosta och feber, sök inte sjukvård i onödan.
 • Tvätta händerna med tvål och vatten
 • Rör inte med dina händer i ansiktet och vid slemhinnor som exempelvis ögon och näsa
 • Hosta eller nys i armvecket
 • Undvik människor som har sjukdomssymtom och håll avstånd från dem – ju längre desto bättre
 • Som alltid när det gäller de minsta barnen så försök att bäst möjligt undvika att de utsätts för smitta över huvud taget.


De symtom som rapporterats av coronavirus är framförallt feber, hosta och ont i kroppen, som vid en vanlig influensa. Även huvudvärk, halsont, illamående och andningspåverkan, är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. De som har blivit allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation har än så länge varit främst äldre personer och/eller personer med bakomliggande sjukdomar.

Mycket talar för att typen av lungpåverkan är jämförbar med den som små spädbarn kan drabbas av vid en RS-virusinfektion. Vid dessa fall uppstår mycket allvarliga andningsbesvär och någon botande behandling finns inte för närvarande utan får inriktas på att understödja patientens andning.

Om du eller ditt barn får förkylnings- eller influensaliknande symptom så kan det vara covid-19. Försök då att hjälpa till att minska smittspridningen i Sverige genom att stanna hemma från jobb, förskola och skola. Egenvårdsråd i hemmet avser, vila, dryck, paracetamol och mat.  


Ring våra barnsjuksköterskor på Knodd om du behöver sjukvårdsrådgivning för att få hjälp att bedöma symtom. Även 1177 kan vara behjälpliga om vart du ska söka vård.


Sök vård på en akutmottagning om ditt barn har:

 • Hög feber, över 40 grader i flera dagar, kraftig hosta med tilltagande andningspåverkan och är påtagligt medtagen
 • Om barnet har ovanstående symtom och tillhör en riskgrupp, kronisk hjärt- eller lungsjukdom, lever- eller njursvikt, kraftigt nedsatt immunförsvar, svår diabetes, flerfunktionshinder eller sjukdomar som påverkar andningen
  Glöm inte ringa först innan du åker in till en mottagning


Ring 112 om ditt barn har: 

 • Symtom med akuta andningssvårigheter och bröstsmärtor
 • Kraftiga indragningar eller är blå om läpparna


Har du allmänna frågor kring Coronavirus så ring 113 13.

En rekommendation är att följa senast uppdaterad information på Folkhälsomyndighetens samt 1177s hemsida. Här kan du hitta saklig och uppdaterad lägesinformation, råd, FAQ, film på www.folkhalsomyndigheten.se och www.1177.se

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Dag StrömMedicinskt ansvarig barnläkare

Senast uppdaterad

31 mars 2020
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

 • Alltid kostnadsfritt

 • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.9