RS-virus hos barn
RS-virus (RSV - respiratoriskt syncytialvirus) är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner för barn under ett år och värst blir det under dec-mars. Hos ett större barn märks en RSV-infektion just som en förkylning, med snuva, hosta, nysningar och kanske feber.
Snabbversionen
Symtom
Ansträngd hosta, segt slem i näsa och bakre luftvägar, tungandad, orkar inte äta, trötthet
Bedömning
Av en erfaren barnsjuksköterska eller läkare utifrån de upplevda symtomen
Behandling
Amma och/eller ge ordentligt med vätska, ge lite men ofta. Sitta och sova tillsammans med barnet, ha svalt i rummet, koksaltspray i näsan, ev avsvällande nässpray (beror på barnets ålder och besvär)
Förskola?
Förskola helt okej förutsatt att barnet är feberfritt och orkar deltaga. Äldre syskon till nyfödda/spädbarn rekommenderas ibland att inte alls vara på förskolan.

Hur vet jag om mitt barn har RSV-infektion?
RS-virusinfektion hos barn och spädbarn börjar vanligen med feber, snuva, hosta, och ibland pipande/rossliga andningsljud. Men, kan inom några timmar övergå till svåra andningsbesvär, segt slem, hängighet och dålig aptit. Spädbarn kan vara andningspåverkade men upplevs som trötta. De orkar ibland inte hosta eller äta, just på grund av att slemmet är så segt.
De flesta infektionerna läker ut på en upp till tre veckor. Hos 1-2 procent av spädbarnen blir symtomen så svåra att sjukhusvård krävs. Ju äldre bebisarna blir desto bättre klarar de av sin RSV-infektion.
RS-virus sprids med luftvägssekret vid nära kontakt med infekterade personer (hosta/ nysningar/pussar) eller genom direkt fysisk kontakt via händer och med någon som är infekterad. RS-virus ger en svullnad av slemhinnan i luftvägarna som bildar riklig slemproduktion. Viruspartiklarna kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor, såsom bord, handtag och kortare tid på mjuka ytor som händer och näsdukar.
I princip alla barn har haft RSV när de är tre år gamla. Man får en viss immunitet efter en genomgången infektion, men den är inte fullständig, så många förkylningar hos äldre barn och vuxna, är just RSV-infektioner.
Infektionen kan vara lurig, då allmäntillståndet kan försämras relativt snabbt. Bedömningen görs utifrån hur ditt barn andas och förmågan till matintag. RS-virus kan diagnostiseras via snabbmetod med sekret från nässvalget. Oftast sker denna provtagning endast på de spädbarn som behöver sjukhusvård, inte på rutin för att veta vilket virus som orsakat förkylningen. Ring oss för råd, så kan vi bedöma om du kan stanna hemma med ditt barn.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård om ditt barn har:
- andningsuppehåll - kan komma snabbt hos spädbarn
- har jobbigt att andas, stånkig och/eller pipig andning
- hög andningsfrekvens
- indragningar under revbenen
- kraftig, tung hosta
- jobbigt/svårt att äta, efterfrågar inte mat
- torra blöjor
- hög feber
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa dig med bedömning och råd om lindring.
Vid en mild infektion kan det räcka med egenvård, men svåra luftvägssymtom kan behöva behandling med syrgas och i vissa fall respiratorbehandling.
På grund av segt slem och andningsbesvär orkar ett spädbarn inte äta och kan snabbt förlora energi och vikt. Då behövs ofta täta inhalationer och ibland sondmatning på sjukhus.
Det finns inget vaccin mot RSV-infektion, däremot ges immunprofylax (antikroppar) till extremt underburna barn, barn med svåra hjärtfel och till barn med svår lungsjukdom. Denna immunprofylax ingår inte i allmänna vaccinationsprogrammet på BVC och ges inte till allmänheten.
Behöver vi stanna hemma?
En infekterad person är smittsam i omkring 3-8 dagar men betydligt längre smittsamhet, upp till tre till fyra veckor, förekommer hos små barn och hos personer med nedsatt immunförsvar.
RS-virus sprids mest bland små barn som bildar antikroppar efter genomgången infektion. Dock ger dessa ingen bestående immunitet.
Eftersom RS-virus är mycket smittsamt och smittar redan tidigt i sjukdomsförloppet, finns det ingen anledning att av smittsamhetsskäl stänga av barn med misstänkt RS-virusinfektion från förskolan (förutsatt att barnet är feberfritt och orkar med aktiviteterna). Smittan är sannolikt redan spridd i barngruppen. Dock bör varje fall bedömas individuellt, framförallt om barnet har syskon som är nyfött eller med immunbristsjukdomar.
Oftast lindras symtomen inom en upp till tre veckor, men kvarvarande hosta kan förekomma upp till några månader i vissa fall.